Shaun Ellis: een man onder de wolven

Shaun Ellis is een controversieel persoon sinds National Geographic een verhaal over zijn leven maakte. Het is zeer interessant om te zien hoe een mens erin slaagde om tussen wolven te leven.
Shaun Ellis: een man onder de wolven

Laatste update: 28 januari, 2021

Sommige mensen denken dat Shaun Ellis niet goed bij zijn hoofd is. Anderen denken dat hij gewoon excentriek is en een opschepper. Weer anderen bewonderen hem en vinden zijn leven inspirerend en poëtisch, een ware verheerlijking van de instinctieve vriendschap tussen de mens en zijn omgeving.

Shaun Ellis werd een wereldwijd fenomeen nadat National Geographic een documentaire publiceerde over zijn leven tussen de wolven. Hij is de enige bekende menselijke volwassene die bereid is om met wolven te leven en deel uit te maken van hun gemeenschap. Voor de wolven is hij hun alfamannetje.

Ze hebben me bizar, neurotisch of dom genoemd, en zeiden dat wat ik doe zinloos is. “Dieren hebben geen mens nodig om ze te leren hoe ze zich moeten gedragen.” Veel van deze critici zijn over het algemeen verkeerd geïnformeerd over mijn bedoelingen.

-Shaun Ellis-

Shaun Ellis tussen de wolven

Veel wetenschappers, vooral biologen, hebben vraagtekens gezet bij de ervaring van Ellis, omdat hij geen deel uitmaakte van een bepaald onderzoeksteam. Simpel gezegd, hij houdt van dieren en wilde een deel van hun leven worden om ze beter te leren kennen.

Er zijn gevallen bekend van kinderen die zijn opgevoed door wolven en andere diersoorten. Sommigen zijn door hun familie in de steek gelaten en daarna in een roedel opgenomen.

Deze voorbeelden zijn uniek, en het is fascinerend om te zien hoe een mens door de wolven is geaccepteerd en een van de roedel is geworden. Als het gaat om volwassen mensen, is Shaun Ellis de enige man die dit tot nu toe ook heeft gedaan. Hoe is het een volwassen man gelukt om in een wolvenroedel terecht te komen?

Liefde voor wolven

Shaun Ellis werd in 1964 in Engeland geboren. Vanaf zeer jonge leeftijd hield hij al van wolven. Hij ging ze bestuderen en hoe meer hij te weten kwam, hoe meer hij zich voor ze interesseerde. De eerste keer dat hij een wolf zag was in een dierentuin. Hij zegt dat het liefde op het eerste gezicht was.

Ellis ging verder met zijn leven, maar bleef altijd geïnteresseerd in wolven. Hij ging in dienst bij het Britse leger. Ondertussen ging hij ‘s nachts zo vaak mogelijk het bos in om wolven te gaan zoeken. Alleen al naar hen kijken was genoeg.

Daarna trouwde Shaun Ellis en kreeg vijf kinderen, maar hij besteedde meer tijd aan het bestuderen van wolven dan aan zijn familie. Eerst dacht zijn vrouw niet dat zijn liefde voor wolven een probleem was, maar na verloop van tijd raakte ze toch geïrriteerd. Daarom verliet ze Ellis en nam ze de kinderen mee.

De verbazingwekkende reis van Shaun Ellis

Shaun Ellis bood zich als vrijwilliger aan in centra met wolven in gevangenschap, maar dit was niet genoeg. Hij kon niet voldoen aan zijn behoefte om dichter bij hen te komen. Hij dacht dat de beste manier om ze te leren kennen was om dichter bij hen te komen in hun natuurlijke omgeving. Hij besloot toen om naar het Nez Perce National Park in Idaho te gaan.

Daar woonde hij samen met de lokale inheemse bevolking en leerde hij alles wat ze wisten over wolven. Hij begon ook dichter bij de dieren te komen, langzaam maar zeker.

Hij wilde geaccepteerd worden als een van hen, maar het was niet makkelijk en het duurde acht maanden. Op een dag knabbelden de wolven zachtjes aan zijn knie. Hij wist dat dit een welkomstgebaar was en was echt opgewonden.

Tegen alle verwachtingen in ging Shaun Ellis met wolven samenleven en ze accepteerden hem uiteindelijk als een van henzelf. Hij at hetzelfde rauwe vlees dat ze aten, en soms plasten ze erop voordat ze hem lieten eten.

Er waren een aantal misverstanden en een aantal slagen en beten. Volgens hem zelf slaagde Ellis erin hun huilen te “vertalen.” Hij woonde achttien maanden bij de roedel.

Shaun Ellis praat met een wolf

De terugkeer en een nieuw hoofdstuk in het leven

Het was niet makkelijk voor Ellis om terug te keren naar de menselijke wereld. Zeven maanden gingen voorbij totdat hij zich weer op zijn gemak voelde tussen zijn eigen soort. Later publiceerde hij een boek over de taal van wolven en daarna naar Combe Martin Park in Engeland, waar hij ongepland drie wolvenweesjes adopteerde.

Hoe voed je drie welpen op? Ellis gebruikte alles wat hij van zijn tijd met wolven leerde. Hij wilde ze niet domesticeren, maar ze leren hoe ze in het wild moeten leven.

De welpen hebben anderhalf jaar onder de hoede van Ellis doorgebracht. Hij leerde ze huilen, hij voedde ze met zijn eigen mond. Later leerde hij ze jagen, zoals hij had geleerd. Ook leerde hij hen over discipline en hiërarchieën.

De drie welpen zagen hem als hun alfamannetje. Toen hij dacht dat de welpen er klaar voor waren, liet Ellis ze vrij in het wild om tussen hun eigen soort te leven. Ook al verliet hij de roedel, hij is ze niet vergeten. National Geographic hoorde over Shaun Ellis en maakte een documentaire over hem.

De foto van Ellis naast die van een wolf

Verschillende biologen over de hele wereld hebben hun ongenoegen geuit over de technieken van Shaun Ellis. Na het zien van de documentaire over zijn leven, noemden ze hem een sensatiezoeker.

Hoe het ook zij, het lijdt geen twijfel dat Shaun Ellis een controversieel personage is en veel mensen waren verbaasd over zijn verhaal. Niemand kan ontkennen hoe hard Ellis gewerkt heeft om de dieren waar hij het meest van houdt echt te leren kennen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat we van dieren kunnen leren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat we van dieren kunnen leren

We zijn geneigd te denken dat het onze verantwoordelijkheid is om dieren dingen te leren. Maar het tegenovergestelde is eigenlijk waar!  • Ellis, S. (2006). El Lobo: escenas fascinantes y fotografías espectaculares (No. 599.744 E47-l). Parragon Books.