Selfie-dysmorfie, leven door filters van sociale media

Sommige mensen zijn er zo aan gewend geraakt om hun imago via mobiele filters te bewonderen, dat ze het niet meer kunnen verdragen om naar zichzelf in de spiegel te kijken. Helaas lijkt het erop dat selfie-dysmorfie een blijvertje is.
Selfie-dysmorfie, leven door filters van sociale media
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 31 oktober, 2023

Nog niet zo lang geleden droomden sommigen van ons er waarschijnlijk van om eruit te zien als Angelina Jolie, Brad Pitt of Johnny Depp. Tegenwoordig is er echter veel veranderd. Tegenwoordig lijden zelfs steeds meer mensen aan wat bekend staat als selfie-dysmorfie.

Deze stoornis omschrijft een obsessie. Het is het verlangen om te willen zijn wat je op je mobiel ziet. Dit universum van filters stelt verbeterde en ideale beelden voor en het lijkt erop dat dit is waar we allemaal naar op zoek zijn. De beste versie van onszelf.

We retoucheren onze gezichten via de verslavende Snapchat-app. We geven onszelf dunnere neuzen, grotere ogen, hogere jukbeenderen… de lijst gaat maar door.

Sommige mensen kijken zelfs nauwelijks naar de echte wereld. Ze brengen het grootste deel van hun dagen door voor een scherm dat hen, als een vreemde toverspreuk of magische spiegel, altijd een verleidelijk, perfect, innemend beeld toont.

Deze mensen nemen tussen de 25 en 50 selfies per dag. Bovendien, en dat is niet verwonderlijk, kunnen ze het niet verdragen om naar zichzelf te kijken in de badkamerspiegel. Dat komt omdat die de waarheid vertelt en de donkere kringen of dubbele kinnen niet verbergt.

Technologie kan zowel prachtig als nuttig zijn. Zolang we er verstandig mee omgaan. Ze verbergt echter bepaalde praktijken die vaak tot het domein van de pathologie behoren. Laten we eens kijken naar de specifieke stoornis van selfie-dysmorfie die tot op heden in geen enkel diagnostisch handboek is opgenomen.

Steeds meer jongeren vragen nu om cosmetische chirurgie. Dit komt omdat ze willen lijken op de digitale beelden die apps als Snapchat hen aanbieden.

Vrouw maakt een selfie

Selfie-dysmorfie

Sommige mensen raken geïrriteerd door aandoeningen als selfie-dysmorfie. “Wanneer houdt het op?” vragen ze zich af. Ze zien deze aandoening als de meest waanzinnige stoornis van de afgelopen jaren. Er is echter één ding waar we rekening mee moeten houden.

Het feit dat de wereld vooruit blijft gaan en met elk tijdperk komen er bepaalde eigenaardigheden op het gebied van gedragswetenschappen en psychologische gezondheid.

Het was bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden dat jonge mensen cosmetische chirurgie vroegen omdat ze eruit wilden zien als Barbiepoppen. Tegenwoordig vullen nieuwe technologieën en apps ons leven met filters en verfraaien ze alles.

In dit parallelle universum is er geen plaats voor het alledaagse en gewone. In feite worden gewone en alledaagse gezichten buitengewoon, als iets uit een Disneyfilm.

De klinische wereld waarschuwt al lange tijd voor de invloed van de selfie op de geestelijke gezondheid. De Universiteit van York in Toronto (Canada) deed bijvoorbeeld onderzoek (Engelse link) waarin werd vermeld hoe de behoefte om voortdurend selfies te nemen en te publiceren samenhangt met een lager gevoel van eigenwaarde, gevoelens van onzekerheid en sociale angst.

Zonder twijfel leven we in een tijdperk waarin imago koning is. Vreemd genoeg voelen we ons als mensen echter onzekerder dan ooit over ons fysieke uiterlijk.

Het digitale universum en psychologische problemen

Niet alles wat je ziet op je sociale netwerken is echt. Er is zelfs een wildgroei aan nepnieuws en nepaccounts op sociale media. Bovendien komen de afbeeldingen en selfies die veel gebruikers plaatsen niet 100 procent overeen met de werkelijkheid.

Het is echter goed mogelijk dat je je hier zelf schuldig aan maakt… door bijvoorbeeld een bepaalde filter aan een foto toe te voegen om de scherpte of kleur te verbeteren.

Is hier iets mis mee? Natuurlijk niet. Het probleem komt wanneer mensen niet langer foto’s van zichzelf kunnen publiceren zonder ze eerst geretoucheerd te hebben.

Het pathologische element van selfie-dysmorfie is namelijk dat iemand zijn eigen beeld niet meer accepteert. In feite zijn ze alleen in staat om zichzelf te accepteren door die corrigerende, magische… en nogal bedrieglijke filters.

De gevolgen van deze realiteit zijn immens. Dit vervormde zelfbeeld leidt er vaak toe dat mensen hun toevlucht nemen tot cosmetische chirurgie. Ze moeten hun lichaam bijwerken om te voldoen aan het ideaalbeeld dat deze filters hen geven. In andere gevallen ontwikkelen jongeren eetstoornissen.

Hoe manifesteert selfie-dysmorfie zich?

In 2016 analyseerde het Institute of Neurosciences in Kolkata (India) het fenomeen selfie-dysmorfie (Engelse link). Ze ontdekten dat mensen die overmatig gebruik maken van de selfie last hebben van angst en een afkeer van hun uiterlijk.

Dit komt extreem veel voor bij jonge mensen. Daarom waarschuwen veel organisaties voor de noodzaak om meer psycho-educatie te geven voor het aanleren van een gezond gebruik van technologie.

Met betrekking tot selfie-dysmorfie zelf, zijn hier de definiërende kenmerken:

  • Lijders zien zichzelf als iemand met meerdere fysieke gebreken aan hun gezicht.
  • Ze zien zichzelf als monsterlijk lelijk.
  • Ze brengen een groot deel van de dag door op hun mobiele telefoon. Dit betekent dat ze hun andere verantwoordelijkheden verwaarlozen.
  • Ze kunnen het niet verdragen om in de spiegel te kijken. Bovendien is het beeld dat ze van hun fysieke verschijning hebben volledig vervormd.
  • Ze vinden alleen welzijn in de selfies die ze maken met filters.

Selfie-dysmorfie valt binnen het obsessief-compulsieve spectrum. Het is sterk ondergediagnosticeerd en leidt ertoe dat mensen gevoelens van groot ongemak ervaren. Daarnaast neemt de voortdurende behoefte om foto’s te maken via apps om hun echte beeld te veranderen hen weg van hun verplichtingen en van echte en fysieke interactie met mensen.

Meisje maakt een selfie

Hoe wordt selfie-dysmorfie behandeld?

Het wordt aanbevolen dat de persoon die aan deze stoornis lijdt geen cosmetische chirurgie ondergaat. Als ze zich namelijk wel laten behandelen, hebben ze na elke ingreep de neiging om zichzelf te blijven afwijzen en zich gefrustreerd te voelen.

Bovendien ervaren ze de behoefte om door te gaan met steeds meer cosmetische ingrepen. Geschat wordt dat het percentage patiënten dat naar klinieken komt met selfie-dysmorfie misschien rond de 10 procent ligt.

Het is cruciaal dat patiënten eerst gespecialiseerde psychologische zorg krijgen. Aanpakken zoals cognitieve gedragstherapie zijn het meest succesvol.

In sommige gevallen vertonen deze mensen een ongediagnosticeerde angst-depressieve toestand. Daarom is het belangrijk om elk geval individueel te bekijken en een persoonlijk behandelplan aan te bieden. Laten we niet vergeten dat dit een stoornis is die steeds meer voorkomt in de wereld van vandaag.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mills JS, Musto S, Williams L, Tiggemann M. “Selfie” harm: Effects on mood and body image in young women. Body Image. 2018 Dec;27:86-92. doi: 10.1016/j.bodyim.2018.08.007. Epub 2018 Aug 24. PMID: 30149282.
  •  Lazard L, Capdevila R. She’s so vain? A Q study of selfies and the curation of an online self. New Media & Society. 2021;23(6):1642-1659. doi:10.1177/1461444820919335
  • Khanna, A., & Sharma, M. K. (2017). Selfie use: The implications for psychopathology expression of body dysmorphic disorder. Industrial psychiatry journal26(1), 106–109. https://doi.org/10.4103/ipj.ipj_58_17

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.