Seksuele intelligentie: een vaardigheid die we allemaal moeten leren

Seksuele intelligentie heeft niets te maken met je bekwaamheid als minnaar. Het heeft te maken met je vrijgevigheid, eerlijkheid, en intelligentie die vooroordelen, angsten en stereotypen afbreekt.
Seksuele intelligentie: een vaardigheid die we allemaal moeten leren

Laatste update: 30 augustus, 2022

We leven in een schijnbaar moderne maatschappij, maar toch een die seks op een verwrongen manier behandelt. We hoeven alleen maar te kijken naar de macht van de porno-industrie, die bijna als de voornaamste en enige bron van onderwijs op dit gebied voor onze jongeren fungeert, en naar de eeuwige taboes die bij velen nog bestaan. Om deze redenen moet onze wereld een adequate seksuele intelligentie ontwikkelen.

We doelen hier op het soort intelligentie dat uitgaat van respect voor elkaar, eerlijkheid en kennis. Want op een gebied dat we als ‘natuurlijk’ bestempelen, zoals seks, waar iedereen op zijn eigen manier achter komt, bestaat nog steeds een overdaad aan vooroordelen, valse mythen en gevaarlijke denkbeelden.

We vergeten vaak dat het belangrijkste orgaan in elke seksuele ontmoeting de hersenen zijn. We zien over het hoofd dat vooroordelen en onzekerheden vaak de mogelijkheid om een bevredigend seksleven te hebben beperken . Ook dat zonder respect voor de andere partij seks geen plaats of betekenis heeft.

Het bezitten van seksuele intelligentie vergt tijd en wil. Het dwingt ons vooral om verder te gaan dan stereotypen, bepaalde religieuze overtuigingen, en zelfs websites voor volwassenen. In feite zijn wij, in een maatschappij die ons zulke tegenstrijdige boodschappen over dit onderwerp doorgeeft, degenen die verplicht zijn om adequate vaardigheden te ontwikkelen.

Grote minnaars worden gemaakt, niet geboren.

Oudere vrouw knuffelt haar partner
De wetenschap beweert dat oudere volwassenen vaak van een bevredigend seksleven genieten.

Sleutels tot seksuele intelligentie

Dit gegeven kan je verbazen. Volgens een studie (Engelse link) van de Universiteit van Minnesota (VS) vertoont een aanzienlijk deel van de bevolking tussen de 60 en 80 jaar wat deskundigen seksuele intelligentie noemen. Deze bekwaamheid gaat verder dan hun eigen vaardigheden in de seksuele daad. Ze hangt samen met bekwaamheid, edelmoedigheid en goede communicatie.

Dit benadrukt twee belangrijke aspecten. Het eerste is dat seksualiteit op oudere leeftijd even verrijkend en lonend kan zijn als in de jeugd. Het tweede betreft het belang van het ontmantelen van een andere mythe. Mensen worden niet als goede minnaars geboren. Het is iets wat ze in de loop der jaren en met ervaring leren.

Seksuele intelligentie is een soort leren dat met drie specifieke gebieden verbonden is. Ten eerste, een objectieve en gevoelige kenner zijn van alles wat met seksualiteit te maken heeft. Ten tweede, een goede zelfkennis hebben. Als laatste, het vermogen hebben om je met een partner te verbinden.

Echte bevrediging vinden op dit gebied vereist een holistische aanpak. Het houdt in dat we leren accumuleren, aan onszelf werken, en weten hoe we intimiteit met seksuele partners kunnen creëren. We gaan kijken naar de componenten waaruit seksuele intelligentie bestaat.

Seksuele intelligentie gaat verder dan seksuele voorlichting. Het houdt niet alleen in dat je weet hoe je SOA’s kunt vermijden, maar ook dat je begrijpt welke elementen plezierige ervaringen voor het paar bevorderen. Het betekent weten hoe te communiceren, valse ideeën demystificeren, en ophouden egoïstisch te zijn.

Objectieve en gedemystificeerde kennis over seksualiteit

Het is geweldig dat tieners op de middelbare school les krijgen over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en hoe ze te voorkomen. Het is ook positief dat ze informatie krijgen over hoe ze ongewenste zwangerschappen kunnen voorkomen. Maar deze kennis, hoewel belangrijk, heeft weinig te maken met seksuele intelligentie.

Echte seksuele intelligentie hangt samen met het volgende:

  • Weten dat je het recht hebt om vrij te genieten van je eigen seksualiteit, wat die ook moge zijn. Zonder dat iemand je onderwerpt of dwingt. Je bezit je lichaam en je beslist wat je op elk moment wel en niet wilt.
  • Je hebt het recht je lichaam te kennen zonder schaamte. Ook om van relaties te genieten zonder angst en zonder je beperkt te voelen door onzekerheden.
  • Seksuele intelligentie houdt in dat je kennis verwerft over seksuele activiteiten om mythes en vooroordelen op dit gebied buiten werking te stellen. Er is inderdaad niets negatiefs aan om je over dit onderwerp te informeren. Zolang je dat maar op een respectvolle manier doet.

Seksuele intelligentie en zelfbewustzijn

Iedereen heeft als het ware een seksuele vingerafdruk. Als je die ontdekt, weet wat je lekker vindt, wat je fantasieën, verlangens en behoeften oproept, vergemakkelijkt dat je relaties met andere mensen. Net zoals het belangrijk is om jezelf te ‘ontdekken’ om een aangenamer seksueel leven te hebben, moet je ook je grenzen kennen.

Wat je niet prettig vindt, wat je stoort en niet goed voor je voelt, is ook iets wat je je seksuele partners moet vertellen. Ervaringen uit het verleden spelen hier vaak een rol, ervaringen die soms verrijkend en op andere traumatisch zijn. Leren van wat je ervaren hebt en begrijpen hoe je in elkaar zit is essentieel voor het bereiken van voldoende seksuele intelligentie.

Kussend stel
Communicatie in het paar is het belangrijkste element om tot een volwaardig seksueel leven te komen.

De verbinding, het spel van intimiteit

We zouden kunnen zeggen dat het krachtigste ingrediënt van seksuele intelligentie intimiteit is. Het is de band die je op een vrije en nieuwsgierige manier dichter bij je partner brengt. Het begint met authentiek respect voor je partner, gevoegd bij je verlangen om je op alle mogelijke manieren met hem of haar te verbinden.

Het is de voorkeur geven aan een emotionele, mentale en seksuele benadering, weten wat je partner wil, wat hij nodig heeft, en wat hij lekker vindt. Seksueel intelligent zijn houdt ook in dat je egoïsme opzij zet, en zorg draagt voor het genot van je partner. Communicatie is de sleutel.

Weten hoe je zonder schaamte en zonder angst kunt communiceren, jezelf emotioneel openstellen, en je verlangens en gedachten onthullen, voedt het spel van de seksualiteit, en ook van de liefde.

Eigenlijk zouden we ons allemaal moeten bekwamen in deze kunst die niet op scholen geleerd wordt, die in onze maatschappij bijna altijd versluierd wordt, en die alleen verworven wordt met ervaring, verantwoordelijkheid, en voldoende emotionele rijpheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Oronowicz-Jaśkowiak, Wojciech. (2016). Does sexual intelligence exist? Do we need another intelligence construct?. 10.13140/RG.2.1.3856.5523.
  • Forbes MK, Eaton NR, Krueger RF. Sexual Quality of Life and Aging: A Prospective Study of a Nationally Representative Sample. J Sex Res. 2017 Feb;54(2):137-148. doi: 10.1080/00224499.2016.1233315. Epub 2016 Oct 31. PMID: 27798838; PMCID: PMC5235964.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.