5 manieren om je seksuele communicatie te verbeteren
Liefde is een terugkerend onderwerp in duizenden gesprekken, boeken en films. Haast alle mogelijke varianten van kunst hebben liefde tot in zijn uitersten verkend. We praten graag over het emotionele deel van liefde, maar niet per se over het fysieke deel. Als seksuele communicatie zo belangrijk is binnen een seksuele relatie, waarom schiet deze dan juist zo vaak tekort?
Het antwoord op deze vraag is te vinden in historische en religieuze context. Al jaren wordt ons een eenzijdig perspectief opgedrongen omtrent onze eigen seksualiteit. Men heeft ons aangeleerd hoe we moeten denken, wat (blijkbaar) goed of fout is en waar we het wel en niet over mogen hebben.
Dit concept is niet alleen simplistisch, het is ook gebrekkig. Het ontbreekt hierbij aan verschillende perspectieven. Alle koppeltjes worden over één kam geschoren, wat de seksuele communicatie belemmert. Seks maakt echter deel uit van onze aard. Daarom moeten we het accepteren en hiervan leren genieten!
5 manieren om je seksuele communicatie te verbeteren
Dit betekent echter niet dat we altijd onze instincten hoeven te volgen. We zijn immers geen dieren, we zijn mensen. Mensen hebben het vermogen om het goede van het kwade te onderscheiden en moeten onszelf (en anderen) dus niet dwingen om iets te doen waarin wij (of de ander) geen zin in hebben of niet toe in staat zijn.
Het belangrijkste in dit geval is dat je leert te praten over dit soort dingen met je partner. Je bent immers fysiek intiem met deze persoon, dus waarom niet ook psychisch?
1. Seks is niet puur lichamelijk
Als je je in een monogame relatie begeeft, is dat omdat je hier bewust voor gekozen hebt. Sommige mensen blijven liever vrijgezel of begeven zich liever in een open relatie. Al deze opties zijn valide en er is dus niks mis mee. Als je echter een stabiele partner hebt, onthoud dan dat elke monogame relatie wel een zekere vooruitgang vergt om de balans te onderhouden.
Zelfs wanneer slechts één onderdeel van de relatie begint te wankelen, kan dit direct de rest van de hele relatie beïnvloeden. Seks is niet iets puur lichamelijks, het is ook iets emotioneels. Het is een geweldig onderdeel van een relatie dat gewaarborgd moet worden. Daarom moeten we ook ons steentje bijdragen aan grondige, seksuele communicatie.
Wanneer gevoelens een rol spelen, zelfs al heeft de seksuele handeling iets weg van een affaire, maakt dit de seks gecompliceerder en dieper.
2. Neem afscheid van taboes
Beide partijen zullen elkaar moeten vertrouwen als ze de tegenslagen willen overleven. Denk hier eens over na:
- Je hoeft niet alles met je partner te delen. We adviseren je zelf dat je een aantal dingen gewoon voor jezelf houdt tenzij het jullie allebei absoluut aangaat.
- Seks vergt moeite van beide kanten. Daarom zou je de mening van je partner altijd moeten waarderen. Dit is immers een informatiebron waar jullie samen gebruik van kunnen maken!
- Als je problemen ondervindt, kun je altijd een seksuoloog inschakelen. Misschien schaam je je te veel om deze stap te ondernemen, maar je moet in gedachten houden dat het hun werk is om je te helpen. Zij horen je mogelijke oplossingen aan te reiken. We gaan toch ook gewoon naar een dokter als we ziek zijn of naar een tandarts als we kiespijn hebben? Waarom zou je dan niet naar een deskundige gaan als je seksuele problemen hebt?
3. Probeer het gesprek aan te gaan in plaats van de schuld te geven
Wellicht heeft bijna iedereen wel seksuele problemen. Vaak zijn deze niet gerelateerd aan ziektes, maar juist aan psychologische problemen. Dit heeft vaak een grote invloed op de kwaliteit van de relatie met de partner in kwestie. Daarom moeten we zowel begrip als geduld tonen.
Als we merken dat onze partner onder het een of ander lijdt, moeten we ons openstellen voor elke manier van communicatie. Alleen al door te luisteren wat onze partner te zeggen heeft, kunnen we leren wat we moeten verbeteren.
Door te suggereren dat iets dat zij beleven “niet zo ernstig is,” kunnen we veel proberen veroorzaken. Moeilijke tijden zijn juist geweldige kansen om onze partner te laten zien dat ze daadwerkelijk op ons kunnen rekenen.
“Liefde hoeft niet begrepen te worden; het hoeft alleen getoond te worden.”
-Paulo Coelho-
4. Deel wat je wel en niet fijn vindt
Dit wordt vaak als een groot ongemak gezien, dat ontstaan is uit een tekort aan seksuele communicatie. Zelfs in deze eeuw zijn mensen nog steeds niet in staat om hun partner te laten weten wat ze wel en niet fijn vinden. Ze zijn namelijk bang voor de reactie(s) van hun partner.
- Probeer gedachten als “Wat zal hij wel niet van me denken?!” aan de kant te zetten. Dit doet er namelijk niet toe!
- Als je partner van mening verandert over jou vanwege een voorstel dat je wellicht gemaakt hebt, ligt het probleem dat je relatie zo beïnvloedt wellicht dieper dan je denkt. Als je partner echt om je geeft, zal hij naar je luisteren en helpen om tot een oplossing te komen waarbij jullie je allebei op jullie gemak voelen.
5. Doe niks waar je zelf niet achter staat
Als je ergens niet helemaal van overtuigd bent of je ergens gewoon niet achter staat, doe het dan niet. Jouw lichaam is van jou alleen en je partner heeft dit te respecteren, zelfs als hun dit niet uitkomt. Aan de andere kant betekent het feit dat jouw wensen respect verdienen niet meteen dat je harteloos moet zijn.
Empathie zal zonder twijfel bijdrage aan de oplossing van het conflict en voorkomen dat dit escaleert. Als je iets niet wil doen, doe het dan niet – maar je hoeft je partner niet te kleineren, uitlachen of negeren. Deze dingen zullen niet helpen.
Seksuele communicatie is van enorm belang tussen twee mensen die van elkaar houden. Dit is belangrijk genoeg om veel moeite te doen voor het onderhoud van deze communicatie, zelfs als zich een conflict voordoet en je niet weet welke houding je moet aannemen.
Seks is belangrijk in het merendeel van de romantische relaties. Daarom zul je hier echt over moet praten met je partner.