Seksspeeltjes voor stellen: wat je moet weten

Als koppel genieten van seksspeeltjes vereist relationeel werk. Lees het volgende artikel om erachter te komen wat je moet weten.
Seksspeeltjes voor stellen: wat je moet weten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 december, 2023

Genieten van seksspeeltjes voor stellen kan een geweldige stimulans zijn voor het welzijn van je relatie. Ze stellen je niet alleen in staat om intieme momenten met je geliefde te verrijken, maar ze fungeren ook als leuke mechanismen om elkaar beter te leren kennen, het gevoel van eigenwaarde te vergroten en gevoelens van schaamte te vermijden.

Aan de andere kant, hoewel het waar is dat het taboe rond het gebruik van dergelijke apparaten steeds meer aan het verdwijnen is, blijven er nog steeds bepaalde vooroordelen bestaan. Er zijn veel mensen die ze achterin hun kast en onder verschillende kledingstukken verstoppen.

Of het nu individueel is of met een partner, het normaliseren van het gebruik ervan is een sociale vooruitgang en een manier om de seksueel-affectieve banden te versterken. In het volgende artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over dit onderwerp.

“Seks is een deuropening naar iets dat erg krachtig en mystiek is, maar films beelden het meestal op een volkomen vlakke manier af.”

David Lynch

Dit is wat je moet weten over seksspeeltjes voor stellen

Je hebt vast wel eens negatieve of humoristische opmerkingen gehoord over dit soort voorwerpen. De meestvoorkomende heeft te maken met clitoriszuigers en het idee dat vrouwen niemand meer nodig hebben om genot te voelen. Daarom is het eerste wat je moet weten dat seksspeeltjes voor stellen niet bedoeld zijn om een partner te vervangen; in veel gevallen verrijken ze de relatie zelf.

Wat deze verschillende voorstellen je geven is de kans om verder te genieten dan het klassieke seksuele script dat gebaseerd is op penetratie. Het betekent vooral gebruik maken van andere soorten erotische talen, spelletjes en praktijken, en ook het verbeteren van de band met je partner om elkaar te verkennen en beter te leren kennen.

Zoals seksvoorlichter Tristan Taormino aangeeft in zijn boek The Big Book of Sex Toys (2009), kun je je intieme leven van het gewone naar het buitengewone brengen. We leggen je hieronder meer uit.

Een hulpmiddel om meer harmonie te bereiken

Er zijn veel stellen die geen bevredigend seksleven hebben. Anderen zitten vast in monotonie. Het Journal of Sex Research geeft in een artikel aan dat de meeste van deze problemen te wijten zijn aan een gebrek aan seksuele communicatie (Engelse link). Inderdaad, een kernelement voor het intieme vlak is leren om op een natuurlijke manier over seks te praten.

Door seksspeeltjes voor stellen in ons leven te brengen, kunnen we een nieuwe ruimte creëren voor verkenning en zelfontdekking. Deze ervaringen fungeren als dat element dat in staat is om de routine te doorbreken en een taal te creëren die gebaseerd is op plezier. Om dit te bereiken moet je een van de volgende richtlijnen in gedachten houden:

 • Laat vooroordelen en het borstschild van schaamte vallen.
 • Bespreek een mogelijkheid om deze speeltjes in je seksleven te introduceren.
 • Ga naar een winkel of zoek online naar de opties die de meeste interesse wekken.
 • Het verkennen en opnemen van deze voorwerpen moet beginnen met wederzijdse instemming.
 • Het doel van deze producten is om jouw lichaam en dat van je partner beter te begrijpen om zo nieuwe opwindingsreacties te vinden.

De voordelen die je zult vinden

Uit het wetenschappelijke tijdschrift Sexualities (Engelse link) valt een opvallend feit op: vibrators zijn al meer dan 100 jaar bij ons en werden gemaakt voor medische doeleinden.

Het doel was om vermoedelijke seksuele stoornissen bij zowel mannen als vrouwen te behandelen. In de loop der tijd werd niet alleen het gebruik ervan geherformuleerd, maar zijn er ook een oneindig aantal typologieën.

Het meest opmerkelijke aan deze klasse van genotbevorderaars zijn echter hun voordelen. We zullen ze hieronder in detail uitleggen:

 • Verkenning en zelfontdekking. Met deze speeltjes kun je je eigen lichaam, je meest erogene zones en die van je partner ontdekken.
 • Verbeter je intimiteit. In een relatie vormt seks een pijler van groot belang. Het gebruik van speeltjes opent andere wegen voor hen en voedt de affectieve band met nieuwe spelletjes, mogelijkheden en talen.
 • Vergroot de seksuele bevrediging. Met speeltjes realiseer je je dat er veel manieren zijn om opwinding en een hoogtepunt te bereiken. Bovendien brengen ze in het dagelijks leven een ruimte van fantasieën en nieuwe mogelijkheden.
 • Overwin bepaalde seksuele problemen. Onderzoeken zoals uitgevoerd op de afdeling psychologie van de Mayo Clinic geven aan dat vibrators nuttig zijn in gevallen van seksuele disfunctie (Engelse link). Zowel mannen als vrouwen hebben baat bij een dergelijke stimulatie van de geslachtsdelen.
 • Stressvermindering en meer welzijn. Heb je gehoord dat seks helpt om endorfine aan te maken en stress te verminderen? Daarom verbetert het gebruik van dit soort voorwerpen ook het welzijn door het cortisol te minimaliseren. Bovendien versterken ze de band en medeplichtigheid die je met je partner deelt, zodat je elke dag gelukkiger kunt zijn.

Het belang van het herformuleren van misvattingen

Seksspeeltjes kunnen alleen maar ook door stellen worden gebruikt; beide opties zijn geldig en verrijkend in je relatie. Het is belangrijk om dit detail goed te benadrukken, omdat er mensen zijn die zich ongemakkelijk voelen bij het feit dat de geliefde zijn of haar eigen lustobject alleen gebruikt.

Als je je intieme leven met je partner wilt verbeteren, moet je een aantal ideeën herformuleren, zoals degene die we nu zullen presenteren:

 • Seksspeeltjes zijn niet alleen voor alleenstaanden: Het zijn elementen die ook het seksuele leven van koppels verbeteren.
 • Ze vervangen seksuele partners niet: Het is belangrijk om te begrijpen dat deze voorwerpen niemand vervangen. Het zijn middelen voor gedeelde intimiteit. Als we ervoor kiezen om ze af en toe in afzondering te gebruiken, is dat ook geldig, respectabel en gezond.
 • Ze zijn niet exclusief vrouwelijk: Er wordt meer gesproken over deze voorstellen voor vrouwen dan voor mannen. Maar seksspeeltjes bestaan ook voor mannen en hun gebruik is aanzienlijk. Een onderzoek gepubliceerd in (Engelse link) de Journal of Sex & Marital Therapy geeft aan dat in de Verenigde Staten 43,8% van de heteroseksuele mannen wel eens een vibrator heeft gebruikt in de seksuele interactie met hun partner.

Opties en doeleinden om te ontdekken

Seksspeeltjes voor stellen hebben als belangrijkste doel het vergemakkelijken van zelfontdekking en het verbeteren van de intimiteit in de relatie. De simpele handeling van het verkennen van opties, naar winkels gaan of op internet kijken naar de variëteiten die op de markt zijn, is al een stimulans. Deze zoektocht als koppel is opwindend en wakkert fantasieën aan.

Nu is het belangrijk om te weten dat de voorstellen verschillende doelen vervullen die je kunt verkennen en combineren. Hier zijn ze:

 • Vaginale stimulatie-speeltjes. Deze zijn klassiek, en tot deze opties behoren clitoriszuigers, penisvormige dildo’s, Chinese ballen, enz.
 • Penis stimulatie-speeltjes. Deze voorstellen zijn ook verrijkend voor de intimiteit als koppel. Je vindt er alles van ringen, massage-apparaatjes, vibrators, enz.
 • Speelgoed voor anale stimulatie. Deze zijn even stimulerend als vernieuwend. Er zijn onder andere prostaatvibrators, Chinese ballen en anaalpluggen.
 • Stimulators voor op afstand. Dit soort voorwerpen zijn even origineel als leuk. Er zijn producten op de markt zoals vibrators die je partner activeert met een afstandsbediening, via Bluetooth of wifi. Vanaf nu hoef je niet meer samen te zijn om elkaar plezier te geven.
 • Erogene zoneverkenners. Het menselijk lichaam heeft meerdere erogene zones die verder gaan dan de genitaliën. Om ze te vinden en nieuwe genoegens te vinden, kun je speeltjes proberen met verschillende texturen die bijvoorbeeld de nek, oorlellen, tepels en voeten proberen te stimuleren.

Weet hoe je moet communiceren om contact te maken en te genieten met je partner

Een goede partner is niet alleen iemand die voor je zorgt en je aan het lachen maakt; het is ook iemand die het belangrijk vindt om je genot te bieden.

Seksspeeltjes zijn voor stellen een leuke manier om nieuwe opties te ontdekken om intimiteit te verbeteren, en daarom is het de moeite waard om ze te proberen. Verwaarloos daarom de communicatie niet; wees eerlijk over wat je leuk vindt of wat je wilt proberen.

Tot slot is het voor de intieme gezondheid essentieel om de voorwerpen na elk gebruik goed schoon te maken. Het uitvoeren van deze voorstellen, zowel alleen als met je partner, maakt de relatie volwassen en houdt de vlam van verlangen levend.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.