's Ochtends je bed opmaken kan slecht zijn voor je gezondheid

Maak jij elke ochtend je bed op? Als dat zo is, is het misschien interessant om te weten dat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
's Ochtends je bed opmaken kan slecht zijn voor je gezondheid

Laatste update: 07 juli, 2022

Er zijn veel psychologen die beweren dat elke ochtend je bed opmaken erg belangrijk is. Het is zeker een activiteit die we onze kinderen elke dag moeten laten uitvoeren voordat ze naar school gaan. Deze gewoonte gaat echter verder dan het simpele feit van het gladstrijken van de lakens en het op de juiste manier plaatsen van de kussens.

Het impliceert goed timemanagement. Omdat elke dag bepaalde routines en taken heeft die moeten worden vervuld en sommige van deze verplichtingen beginnen vroeg in de ochtend.

Het bed opmaken en de kamer opruimen kan, beweren sommige psychologen, een manier zijn om je tot actie aan te zetten, waardoor je het gevoel krijgt dat je in staat bent jezelf te organiseren.

Anderen zien het bed opmaken echter als een activiteit die alleen wordt uitgevoerd door perfectionisten en veeleisende mensen. Daarom zijn er zowel verdedigers als tegenstanders van het bed opmaken. Laten we dit onderwerp nader gaan bekijken. Het lijkt misschien triviaal, maar het geeft je zeker iets om over te praten.

Jongetje leest in bed met zijn hond

‘s Ochtends je bed opmaken kan slecht zijn voor je gezondheid

Wist je dat er tussen je lakens een paar kleine bewoners zitten die je ziek kunnen maken en je meer dan één probleem kunnen bezorgen? In feite zou je dankbaar moeten zijn dat ze maar klein zijn, want als ze worden vergroot, zien ze eruit als echte monsters, die het waard zijn om in elke nachtmerrie te verschijnen. Dit zijn mijten.

Je bed is een broedplaats voor deze wezentjes. De temperatuur is inderdaad meer dan ideaal om te doen wat ze het liefste doen: zich voortplanten en poepen. Ze houden van matrassen, dekbedden, lakens, kussens en ook knuffels.

Ondanks dat je ze niet kunt zien, kunnen ze voor grote problemen zorgen. Als je bijvoorbeeld allergisch bent of aan astma lijdt, kan uw situatie erg verergeren als je niet de gewoonte hebt om je beddengoed van tijd tot tijd te vernieuwen.

Zelfs als je geen allergieproblemen heeft, kan de aanwezigheid van deze microscopisch kleine wezens je ongemak bezorgen. Bijvoorbeeld rusteloosheid, moeilijk in slaap vallen en nervositeit. Het kan inderdaad zijn dat je slecht slaapt.

De temperatuur van het bed, de vochtigheid en je zweet zorgen voor een perfect scenario voor mijten. Daarom is het niet goed om je bed op te maken zodra je opstaat. Dat komt omdat, als je dat doet, je hun overlevingscondities verbetert. Het ideaal is om de ramen te openen en een paar uur frisse lucht in de kamer te laten om de lakens en de sprei te luchten. Dan – en nu is er geen excuus – maak het bed op.

Volgens Dr. Pedro Ojeda, communicatiecoördinator van de Spaanse Vereniging voor Allergologie en Immunologie, lost het onopgemaakte bed het probleem van mijten echter niet volledig op. Want zelfs als ze dood zijn, blijven ze allergieproblemen veroorzaken. Desondanks is het toch aan te raden om je bed een paar uur te laten luchten.

Een vrouw op een opgemaakt bed, die de voordelen uitbeeldt van het opmaken van je bed

De voordelen

Misschien is het bed opmaken een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine. Sterker nog, het zegt volgens deskundigen iets over je persoonlijkheid. Het opgemaakt bed en je slaapkamer netjes achterlaten is natuurlijk een goede manier om de dag te beginnen en je tijd goed in te delen.

Op zijn beurt is het een manier om bepaalde richtlijnen en verplichtingen door te geven aan de kleinste leden van je huishouden. Het opmaken van hun bed kan inderdaad de eerste stap zijn om aan hun andere verplichtingen buitenshuis te voldoen.

Als je ‘s avonds op je kamer komt en je vindt het bed niet opgemaakt, dan zou je dat kunnen zien als een teken dat je nalatig bent geweest. Aan de andere kant, misschien maakt het je echt niet uit. Daarom zouden we kunnen zeggen dat het opmaken van het bed gewoon een kwestie van persoonlijke keuze is.

Tegelijkertijd is het echter, zoals sommige experts beweren, elke ochtend een manier om de lakens glad te strijken om aan te tonen dat de rusttijd voorbij is en dat het tijd is voor actie. Wat denk jij?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.