Respectvolle bevalling en het psychologisch belang ervan

Tijdens een respectvolle bevalling voelt de vrouw zich gerespecteerd, wordt er naar haar geluisterd en is ze eigenaar van haar eigen ervaring van de bevalling. Ontdek welke psychologische voordelen deze manier van bevallen met zich meebrengt.
Respectvolle bevalling en het psychologisch belang ervan

Laatste update: 02 augustus, 2022

De bevalling is een belangrijk moment in het leven van een vrouw, maar ook een moment waarop zij emotioneel zeer kwetsbaar is. Het is een proces waarop het lichaam is voorbereid, maar waarin het vaak niet mag handelen. In feite wordt het vaak versneld en gemedicaliseerd met ingrepen. Bovendien telt de wil van de vrouw soms niet, wat ernstige psychologische gevolgen kan hebben. Het is van essentieel belang dat we ons bewust zijn van het belang van een respectvolle bevalling.

Pas onlangs begon het wijdverspreide zogenaamde verloskundige geweld zichtbaar te worden. Miljoenen vrouwen hebben namelijk traumatische en emotioneel pijnlijke bevallingen meegemaakt als gevolg van medische fouten, bevallingen die zij zich vandaag als uiterst negatief herinneren.

Zelfs bij degenen die het zonder duidelijke mishandeling of verwaarlozing hebben gered, kunnen de ingrepen buitensporig of ongeschikt zijn geweest.

Deze gevolgen zijn ernstig en doen zich zowel op korte als op lange termijn voor. Daarom is men van mening dat een respectvolle bevalling te allen tijde een recht moet zijn. Laten we dat eens nader bekijken.

Vrouw kijkt naar haar baby
Met betrekking tot een respectvolle bevalling zijn er vier soorten respect: de fysiologie van de bevalling, de wensen en behoeften van de vrouw, de rechten van de vrouw als gebruiker van het gezondheidssysteem, en de rechten van de baby.

Traumatische bevalling en de gevolgen daarvan

Een niet-respectvolle bevalling is een bevalling waarbij de natuurlijke ontwikkeling van het proces niet wordt toegestaan en de vrouw de mogelijkheid wordt ontnomen om te weten, te beslissen en naar haar te worden geluisterd. Als dit gebeurt, kan zij de bevalling ervaren met gevoelens van grote angst, kwelling en lijden.

Naast het ervaren ongemak kan ook een reeks belangrijke psychologische gevolgen worden teweeggebracht. Het risico op een postnatale depressie (Engelse link) neemt namelijk aanzienlijk toe.

Dit geeft aanleiding tot een reeks moeilijkheden bij de moeder om zich met haar baby te binden. Bovendien kan zij vermijden opnieuw zwanger te worden of zelfs tokofobie ontwikkelen. In de ernstigste gevallen kan een posttraumatische stressstoornis (Engelse link) ontstaan.

In dit soort gevallen is het ook waarschijnlijk dat de moeder geen steun krijgt tijdens de postpartumperiode en dat haar omgeving de negatieve aspecten van haar ervaring minimaliseert.

Velen van hen proberen zich vast te klampen aan het idee dat ze hun kind al in hun armen hebben en dus moeten proberen alles te vergeten wat er tijdens de bevalling is gebeurd. Een andere benadering zou deze onaangename gevolgen echter voorkomen.

Respectvolle bevalling

Gelukkig strijden en pleiten steeds meer vrouwen, verenigingen en professionals voor het belang van een respectvolle bevalling. In grote lijnen is dit een bevalling waarbij het eigen lichaam van de vrouw het proces mag sturen, dat plaatsvindt in een warme en gastvrije omgeving.

In dit kader bestaat de taak van de gezondheidswerkers erin niet in te grijpen, maar te begeleiden, te observeren en te superviseren.

Maatregelen

De bevalling is van de vrouw en haar baby. Om dit te garanderen, moet men een reeks maatregelen uitvoeren:

  • De fysiologie van de bevalling, de tijdstippen en de behoeften respecteren. Derhalve moet zoveel mogelijk worden vermeden in te grijpen. Denk aan synthetische hormonen toe te passen en onnodige keizersneden of episiotomieën uit te voeren. Maar ook de vrouw te dwingen in een houding te blijven die niet de meest geschikte is. Bijvoorbeeld in bed liggen.
  • Te allen tijde duidelijke en betrouwbare informatie aan de moeder aanbieden. Zij moet weten wat er aan de hand is, of er complicaties zijn, welke opties zij heeft en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Het moet inderdaad het recht van de moeder zijn om te beslissen. Ze moeten niet worden gekleineerd door professionals die keuzes maken zonder hun toestemming.
  • Hun emoties verwelkomen en respecteren. Het uiten van angst, bezorgdheid, vermoeidheid of pijn moet worden toegestaan en deze gevoelens moeten worden gevalideerd. Helaas worden zwangere vrouwen in dit opzicht maar al te vaak veroordeeld, bekritiseerd of onderdrukt.
  • De vrouw toestaan te eten of te drinken als zij dat wenst, van houding te veranderen als dat nodig is, en zich te laten vergezellen door wie zij wil.
  • Het recht van moeder en kind eerbiedigen om na de bevalling samen te zijn, huid-op-huidcontact te hebben en zonder inmenging borstvoeding te geven en daarvan te genieten.
Vrouw met pasgeboren kind
Een respectvolle bevalling is gebaseerd op de empathische behandeling ten opzichte van de zwangere vrouw en de baby.

Een vrije, individuele en positieve bevallingservaring

Als men aan bovenstaande eisen voldoet, is de kans veel groter dat de moeder de bevalling met minder angst zal ervaren. Ze zal meer vertrouwen hebben in haar lichaam en in de professionals die haar bijstaan. Ze zal zich ook gerespecteerd voelen, en men luistert naar haar. Daardoor zal ze zich welkom voelen in dit proces, dat zo’n enorme psychologische impact kan hebben.

De bevalling zal dus veel aangenamer verlopen en de periode na de bevalling zal positiever zijn. In feite zal de moeder zich meer verbonden voelen met haar baby. Ook zal ze beter in staat zijn om te gaan met borstvoeding en ouderschap in het algemeen. Bovendien lopen ze veel minder kans op psychische stoornissen die door de gebeurtenis worden uitgelokt.

Tot slot is een respectvolle bevalling een recht dat, hoewel het in de huidige samenleving steeds meer aanwezig is, in dezelfde richting moet blijven evolueren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Creedy, D. K., Shochet, I. M., & Horsfall, J. (2000). Childbirth and the development of acute trauma symptoms: incidence and contributing factors. Birth27(2), 104-111.
  • Martinez-Vázquez, S., Hernández-Martínez, A., Rodríguez-Almagro, J., Delgado-Rodríguez, M., & Martínez-Galiano, J. M. (2022). Relationship between perceived obstetric violence and the risk of postpartum depression: an observational study. Midwifery108, 103297.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.