Relatietherapie verbetert 75% van de relaties
Er zijn veel verschillende redenen waarom een stel kan besluiten om in relatietherapie te gaan. Vaak is dit constant geruzie, moeite met samenwonen, routine, een gebrek aan seks of ontrouw. Wat we echter goed moeten weten is dat in therapie gaan alleen zal werken als beide mensen dit een goed idee vinden en ook dezelfde doelen hebben. Het is zinloos als de ene persoon de relatie wil herstellen en de andere persoon ermee wil stoppen.
Het probleem is dat stellen gemiddeld vijf tot zes jaar wachten om hun conflicten op te lossen. Tegen die tijd is hun relatie vaak al behoorlijk versleten. Het beste moment om in relatietherapie te gaan is dan ook wanneer je net het idee begint te krijgen dat het tussen jou en je partner niet echt botert. Het is het moment waarop je merkt dat je je partner iets probeert duidelijk te maken, maar het lijkt alsof deze jou totaal niet begrijpt.
Therapie is veel effectiever als je gaat op het moment dat de conflicten nog niet te diep zitten. Het succespercentage bij relatietherapie is bijna 75%. Hoe eerder een stel echter gaat, hoe effectiever het is. Dit zou hoogstens twee jaar na aanvang van de problemen moeten zijn.
Sleutels voor effectieve relatietherapie
De American Association of Marriage and Family Therapy zegt dat drie van de vier stellen die in therapie gaan verbetering in hun relatie melden. Mensen die in relatietherapie gaan zien hun geestelijke gezondheid verbeteren, en 2/3 van hen ervaart zelfs verbeteringen als het gaat om lichamelijke gezondheid en werkprestaties.
José Bustamante, de secretaris-generaal van de Spaanse vereniging van specialisten in seksuologie, zegt dat uitzoeken wat het probleem nu werkelijk is het eerste is wat er bij relatietherapie gebeurt. De meeste stellen gaan in therapie omdat ze vaak ruzie maken, maar achter al dat lawaai gaan allerlei onopgeloste conflicten schuil. Daarom is het achterhalen van de werkelijke reden waarom de relatie niet werkt het eerste dat de relatietherapeut te doen staat.
Het stel moet, samen met de therapeut, werken aan een dialoog in plaats van een monoloog. Met andere woorden, ze moeten zich in elkaar leren inleven. Ze moeten naar elkaar luisteren, horen wat er echt aan de hand is en proberen het te begrijpen. Daarom is het belangrijkste doel bij therapie om je te leren luisteren, jezelf in de ander te verplaatsen en te leren overbrengen wat je voelt of wat je stoort, zonder de ander te kwetsen.
Wat relatietherapie voor een stel kan betekenen
Waar twee mensen problemen hebben, maken twee mensen niet alleen deel uit van het probleem maar ook van de oplossing. Voor elk stel zal de reden om in therapie te gaan weer anders zijn. Zo ook zullen de hulpmiddelen die worden gebruikt verschillen. Het doel is echter altijd hetzelfde. Het stel moet leren hun conflicten op te lossen. Dat geldt voor de conflicten die ze al hebben, maar ook voor de conflicten die later nog zullen verschijnen.
Relatietherapie kan ook twee functies hebben. Aan de ene kant kan het helpen om te accepteren dat de relatie voorbij is. Dit hoeven we niet als een nederlaag te zien, soms bestaat er namelijk geen betere oplossing dan uit elkaar gaan.
Aan de andere kant kan het je ook helpen om jezelf beter te leren kennen. Bovenal kan het je leren om een betere partner te zijn in je huidige of toekomstige relaties.
Waarom is relatietherapie een goed idee?
Relatietherapie is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het identificeren van problemen. Het geeft beide leden van de relatie meer zelfkennis, evenals begrip van hun relatie. Het kan je helpen om de waarde van de andere persoon opnieuw te ontdekken.
Een relatietherapeut geeft je middelen waarmee je conflicten kunt oplossen, fouten in je relatie kunt voorkomen, nieuwe manieren kunt leren om te communiceren en tot slot jezelf kunt vinden en je een weg kunt banen naar een gelukkigere, meer bevredigende relatie.
Uiteindelijk gaat het er bij relatietherapie om jou te helpen terug te keren naar een plek in jouw relatie waar je tevreden bent. Het doel is om je weer op deze plek te krijgen, maar dit keer met sterkere, meer volwassen fundamenten. Het is de moeite waard om je relatie een kans te geven, net zoals het de moeite waard is om jezelf er één te geven.