Psychologische verschillen tussen vrijen en seks hebben

Vrijen en seks hebben zijn twee ervaringen met verschillende gevolgen op psychologisch en emotioneel niveau. Ontdek hoe ze verschillen.
Psychologische verschillen tussen vrijen en seks hebben
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 12 juli, 2023

Wat is het verschil tussen vrijen en seks hebben? Dit is een veelbesproken onderwerp en iedereen heeft er zijn eigen mening over. Sommige mensen houden bijvoorbeeld van ongedwongen ontmoetingen, terwijl voor anderen genegenheid essentieel is. In feite kan de voorkeur van dezelfde persoon variëren, afhankelijk van de context en het moment. Maar wat zijn de psychologische verschillen tussen vrijen en seks hebben?

Er is geen universeel of objectief onderscheid tussen deze twee begrippen omdat taal slechts een abstracte constructie is om specifieke realiteiten te benoemen. Daarom hebben de termen niet voor iedereen dezelfde betekenis. Maar ze hebben wel een aantal gemeenschappelijke factoren.

Gelijksoortige maar verschillende ervaringen

Om beter te begrijpen in welke opzichten deze begrippen verschillen, gaan we beginnen met ze allebei te definiëren.

Seks hebben betekent geslachtsgemeenschap of andere activiteiten van seksuele aard hebben met een andere persoon om een verlangen te bevredigen.

Deze ontmoetingen kunnen incidenteel of herhaald zijn en kunnen variëren in frequentie, type contact en mate van persoonlijke openbaring, zoals Wentland & Reissing (2011) suggereren in een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in The Canadian Journal of Human Sexuality. Seks begint met een fysiologische impuls of een aantrekking tot een ander individu en is gericht op bevrediging of plezier.

Aan de andere kant kan vrijen gedefinieerd worden als seksuele activiteit met een ander persoon als uiting van wederzijdse liefde. In dit geval omvatten de motieven het verlangen om emotioneel dicht bij de andere persoon te komen, intimiteit te genereren en de genegenheid of bewondering die voor hem of haar wordt gevoeld tot uitdrukking te brengen.

We kunnen dus zeggen dat het belangrijkste verschil tussen de twee ervaringen de mate is waarin er een affectieve band is en de rol die dit inneemt tijdens de ontmoeting.

Psychologische verschillen tussen vrijen en seks hebben

De bovenstaande argumenten geven een idee van het onderscheid tussen deze twee ervaringen. Maar wat houdt elk in op psychologisch niveau? Hier zijn enkele sleutels om ze te herkennen, gebaseerd op de handelingen, gedachten en emoties die erbij betrokken zijn.

Niveau van affectiviteit

Het verschil tussen vrijen en seks hebben zit meestal in de gevoelens. Tijdens een ongedwongen ontmoeting kan de persoon aantrekkingskracht, verlangen of zelfs waardering voelen voor de andere persoon. Ze ervaren echter geen romantische liefde en emoties spelen geen grote rol.

Doelstellingen

Wanneer iemand seks heeft met een andere persoon, zet zijn doel meestal de toon. Wie bijvoorbeeld handelt uit een lichamelijke impuls of het resultaat van een lichamelijke aantrekkingskracht volgt, heeft alleen maar seks. Aan de andere kant, degenen die een band met de ander willen opbouwen, emotionele intimiteit willen creëren en hun relatie willen blijven cultiveren, bedrijven de liefde.

Verbale en non-verbale expressie

Voor veel mensen is verbale en non-verbale taal doorslaggevend voor het verschil tussen vrijen en seks hebben. In het eerste geval wordt er meer tact of subtiliteit gebruikt. Elk individu besteedt meer tijd aan het verleiden en boeien van de ander met zachte woorden en liefkozingen.

Seks is daarentegen een ervaring die meer gericht is op aanraking en lichamelijke sensaties. In de regel wordt er minder tijd besteed aan het cultiveren van verlangen. Bovendien is zowel verbaal als non-verbaal taalgebruik directer en gericht op het bereiken van genot en een orgasme.

Het hangt echter allemaal af van de smaak en voorkeuren van elk individu, want er zijn een aantal minder subtiele seksuele praktijken waarbij een afwezigheid van gevoelens niet nodig is. In feite verschillen de uitdrukkingsvormen van persoon tot persoon.

Zelfbevrediging of wederzijdse bevrediging

Een ander relevant aspect is de aandacht die het individu heeft voor zijn seksuele partner en diens verlangens, behoeften en voorkeuren. Natuurlijk moet elke intieme ontmoeting gepaard gaan met zorg en verantwoordelijkheid voor de ander, maar het is gebruikelijker dat individuen tijdens het vrijen gericht zijn op het geven van plezier en elkaar een goed gevoel geven.

Aan de andere kant kan iemand tijdens het vrijen enigszins egoïstisch worden en alleen aandacht hebben voor zijn eigen smaak en verlangens. Nogmaals, dit verschilt sterk van individu tot individu.

Postcoïtale houding

Omdat seks een uitwisseling inhoudt, vooral van fysieke aard, wordt de interactie vaak niet voortgezet nadat de seksuele daad voorbij is.

De seksuele partners hebben bijvoorbeeld niet de neiging om knuffels, liefkozingen of woorden van genegenheid te delen (zoals wel gebeurt na het vrijen). Sterker nog, als er al gepraat wordt, gaat het vaak over onderwerpen die niets te maken hebben met de band tussen hen.

Toekomstige verwachtingen

Als je seks hebt, verwacht je geen verbintenis of continuïteit na dat moment. Aan de andere kant gaan beide mensen er bij het bedrijven van de liefde van uit dat hun band na verloop van tijd zal blijven bestaan en dat ze meestal plannen zullen delen voor een leven samen.

Is vrijen of seks hebben beter?

Deze twee opties zijn even geldig en de voorkeur voor de een boven de ander komt voort uit verschillende factoren. Bijvoorbeeld de persoonlijkheid, waarden of ideologie van elk individu. En ook de situatie waarin ze zich bevinden. Elk alternatief heeft zijn eigen gevolgen.

De gezondheidsvoordelen van seks zijn onmiskenbaar en goed gedocumenteerd. Seks kan pijn verlichten, stress verminderen en de natuurlijke immuniteit versterken. Bovendien helpt regelmatig seks hebben ons er jonger uit te zien, ons jonger te voelen en zelfs langer te leven. Dit blijkt uit een onderzoek (Engelse link) van Dr. David Weeks, gepubliceerd in Sexual and Relationship Therapy.

Vrijetijdseks is een manier om deze voordelen te benutten, zelfs als je geen romantische relatie of langdurige verbintenis wilt. Losse seks kan echter leiden tot angst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kan een negatieve invloed hebben op iemands psychologische gezondheid, volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het J ournal of Sex Research.

Daarnaast zijn componenten zoals affectieve uitwisselingen na de seks (Engelse link) belangrijk voor een grotere seksuele tevredenheid (Muise et al., 2014). Deze zijn meestal niet aanwezig in liefdeloze ontmoetingen.

Hoewel het misschien verrassend lijkt, wordt vrijen meer gewaardeerd dan seks hebben, zelfs door jongeren. Uit een proefschrift (Spaanse link) van een afgestudeerde van de Universiteit van Granada (Spanje) bleek zelfs dat universiteitsstudenten seks in combinatie met liefde als de meest plezierige ervaring beschouwden.

De beslissing nemen

Iedereen is anders en hoe we de verschillen tussen vrijen en seks benaderen, hangt af van onze individuele perspectieven. Het is essentieel om onszelf te begrijpen en altijd in contact te zijn met wat we willen en nodig hebben, zodat we vrij kunnen kiezen.

Sommigen nemen hun toevlucht tot ongedwongen seks om te ontsnappen aan hun emoties of vervelende situaties in hun leven. Anderen hebben dit soort ontmoetingen in een opwelling van het moment, om zich daarna gekwetst en gebruikt of afgewezen te voelen.

Aan de andere kant zijn er mensen die, nadat ze elkaar hebben leren kennen en naar elkaar hebben geluisterd, besluiten dat seks zonder liefde op dat moment een goed alternatief is en ze genieten van de ervaring zonder problemen (Mark et al., 2015).

Daarom moeten we onze situaties altijd evalueren en er vooral voor zorgen dat onze ontmoetingen consensueel en veilig zijn. We moeten plezier vinden op de manier die het beste past bij onze individuele voorkeuren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.