Praten over je gevoelens is therapeutisch
We hebben de neiging om onze gevoelens te verbergen wanneer we met andere mensen zijn. We schamen ons om toe te geven dat we emoties voelen die we als negatief beschouwen en geloven ten onrechte dat we er uit zullen zien als zwakke mensen in de ogen van anderen. Praten over je gevoelens is misschien iets dat je niet graag doet, omdat je emotioneel sterk wil zijn. Wellicht wil je niet beïnvloed worden door dingen. De meeste mensen willen een beeld schetsen van een ‘volwassen en rationele persoon’.
Inderdaad, het toepassen van rationeel denken en elke dag een beetje volwassener proberen te zijn is geweldig. Allereerst voor onszelf, omdat we hierdoor veel onnodige problemen kunnen oplossen. Maar ook voor anderen; onze relaties zullen waarschijnlijk verbeteren. Niet overdrijven, onze emoties goed managen en op een functionele en verstandige manier handelen is immers ook van invloed op onze omgeving.
Dit betekent echter niet dat we ophouden met menselijk te zijn. Gedurende ons hele leven is het onvermijdelijk dat we ons vaker ellendig, angstig of boos zullen voelen dan ons lief is. Daarom is het het beste om dit als normaal te beschouwen, het niet te verbergen en onszelf te accepteren. Natuurlijk, altijd met mate: hoewel het therapeutisch is om te praten over je gevoelens met anderen, kan het contraproductief zijn om het te vaak te doen.
Waarom is praten over je gevoelens goed voor je?
Of het nu negatieve of positieve gevoelens zijn, praten over je gevoelens is altijd goed. Praten over positieve gevoelens is goed omdat dit ze nog beter maakt en het vieren of delen ervan geweldig is. Wie zou aarzelen om goed nieuws en geluk met mensen te delen?
We hebben echter ook redenen om negatieve emoties te delen. Het belangrijkste is dat we door ze op tafel te leggen, er niet langer voor weg kunnen lopen en waarschijnlijk de verantwoordelijkheid op ons nemen om ze onder ogen te zien. We leggen de emoties bloot, waardoor ze waarschijnlijk zullen afnemen. Door over je gevoelens te praten, kun je ze naar buiten brengen om andere standpunten te horen, vaak minder hard dan je eigen.
Wanneer moet je met anderen praten over je gevoelens?
Iedere keer als je het gevoel hebt dat je niet helder kunt nadenken, en hierdoor minder effectief kunt handelen, is het een goed idee om het te delen. Dit kun je doen met je beste vriend, je ouders of een psycholoog. Het is in ieder geval het beste om het niet voor jezelf te houden.
Er zijn situaties waarin het erg moeilijk is om onze gevoelens te uiten, maar we moeten moed hebben, ons niet langer door schaamte laten leiden en het gewoon doen.
Stel bijvoorbeeld dat je partner iets doet wat je niet bevalt. Zou het dat niet beter zijn om in plaats van te zwijgen en vanbinnen te ontploffen, gewoon te vertellen hoe je je voelt? Als je dat niet doet, zal het zich in je ophopen en dan zal je manier van uitdrukken hoe je je voelt niet erg succesvol zijn.
Verantwoordelijk nemen en delen
Begin altijd door verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens. Hiervoor zou je kunnen beginnen met zeggen: ‘ik voel me…’ gevolgd door je motieven en eindigend door contact te maken met de andere persoon en zijn standpunt te aanvaarden.
Wat ons is overkomen kunnen we ook delen met mensen die niets met het probleem te maken hebben, zoals een vriend. Zij zullen ons hun standpunt geven en ons helpen oplossingen te vinden. Het bekritiseren van andere mensen is niet nodig omdat je dan het tegenovergestelde effect krijgt: de negativiteit groeit alleen maar.
Uit je gevoelens wanneer je maar kunt: je bent menselijk en het is natuurlijk om ze te hebben. We hebben ze allemaal. Maar tel ze niet omdat dit je niet sterker maakt. Het zal het tegenovergestelde doen, want dan zul je je zorgen maken over mogelijke afwijzing.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat je door anderen wordt afgewezen voor het hebben van negatieve gevoelens, omdat mensen vaak empathisch zijn. Maar als het gebeurt, is het niet jouw probleem en zegt het niets over jou. Vergeet niet dat praten over je gevoelens en problemen niet alleen jou ten goede komt, maar ook de mensen om je heen, want ze zullen zich vertrouwd voelen en dichter bij je staan.