Philippe Pinel en het begin van de psychiatrie

In de tijd van Philippe Pinel was het normaal om ‘psychische patiënten’ aan muren te ketenen of hen fysieke straffen op te leggen. Deze arts slaagde erin psychiatrische instellingen te reguleren en stelde een nieuwe manier voor om psychische aandoeningen te begrijpen.
Philippe Pinel en het begin van de psychiatrie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 13 december, 2023

Philippe Pinel is de “vader van de Franse psychiatrie.” Zijn belangrijkste bijdrage aan de psychiatrie was het afbeelden van geesteszieken als mensen. Hij stelde ook een nieuwe categorisatie voor geestelijke ziekten voor, die de basis legde voor moderne categorisaties.

Pinels pragmatisme en discipline waren voldoende om zich op de geesteszieken te concentreren en systematische aantekeningen te maken. Deze leidden hem dan ook naar de klinische behandeling en de classificatie van verschillende geestesziekten.

“Ik kan niet voorkomen dat ik hier mijn meest besliste lijdensweg geef ten gunste van de morele kwaliteiten van maniakken. Ik heb nergens, behalve in romances, leukere echtgenoten ontmoet, aanhankelijkere ouders, meer gepassioneerd… dan in het gekkenhuis, tijdens hun periodes van kalmte en redelijkheid.”

-Philippe Pinel-

Als gevolg van zijn werk stopten psychiatrische instellingen in Frankrijk met de wrede behandeling van geesteszieke patiënten. Hij presenteerde ook verschillende hypothesen over de oorzaak van mentale problemen en benadrukte het belang van uitgebreide behandelingen.

Psychiatrische instelling

Een moeilijke start voor Philippe Pinel

Philippe Pinel werd geboren in Jonquières, Frankrijk, op 25 april 1745. Hij was de zoon van een arts die geneeskunde studeerde in Toulouse. Hij behaalde zijn diploma geneeskunde in 1773. Kort daarna ging hij naar Montpellier en maakte zich vertrouwd met de ideeën van Boissier de Sauvages en Barthez.

Het was geen gemakkelijke start in de geneeskunde. Om in zijn onderhoud te voorzien, schreef hij proefschriften voor rijke of luie studenten. Geen van die proefschriften legde iets nieuws uit. Toen hij in 1778 naar Parijs verhuisde, werd hij privéleraar wiskunde en schrijver van medische artikelen.

Een nieuw begin

Tijdens zijn eerste jaren in Parijs vertaalde Philippe Pinel ook verschillende medische werken. Waaronder Cullen’s First Lines of Practice of Physic. In het begin zag hij geen patiënten. In 1786 begon hij met het behandelen van een aantal geesteszieken in het krankzinnigengesticht van dokter Belhomme.

Pinels belangrijkste doel was om een comfortabel leven te leiden. Eerst probeerde hij samen te werken met enkele medische instellingen, maar dat lukte niet. Hij probeerde ook dokter te worden bij de Mesdames, de tantes van Lodewijk XVI.

Pinel sympathiseerde met de Franse Revolutie in 1789, maar raakte minder geboeid tijdens de Terreur. Hij raakte echter bevriend met Thouret, die hem hielp om arts te worden in het ziekenhuis van Bicêtre. Pinel werkte daar van 1793 tot 1975.

Philippe Pinel en het begin van de psychiatrie

De nieuwe psychiatrie

In het Bicêtre Ziekenhuis implementeerde een directeur genaamd Jean-Baptiste Pussin enkele maatregelen die Pinel interessant vond.

Pussin behandelde patiënten met wat later een morele behandeling (Engelse link) van patiënten werd genoemd. Het was gebaseerd op het idee dat de patiënten nog enige rede in zich hadden en hij werkte daaraan om ze beter te maken. Hij geloofde ook dat zieken niet gemarteld mochten worden.

Pinel en Pussin werden bondgenoten. De eerste vroeg toestemming om de zieken niet te ketenen, wat in die tijd gebruikelijk was. In eerste instantie slaagde hij daar niet in, maar George Couthon luisterde. Hij was verlamd, maar hij slaagde er toch in om het hospice te bezoeken om de verzoeken van Pinel te behandelen.

Schilderij van een psychiatrisch ziekenhuis

Grote veranderingen

Philippe Pinel werd in 1795 benoemd tot hoofd van het Salpêtrière Ziekenhuis. Daar voerde hij soortgelijke maatregelen door als in het ziekenhuis van Bicêtre. Hij stond niet toe dat patiënten geketend werden en voerde verschillende andere verbeteringen door om de kwaliteit van de psychiatrische behandeling te verbeteren.

Hij implementeerde een nieuw psychologisch perspectief in de behandeling van geesteszieke patiënten. Zijn methoden waren de wegbereiders voor wat uiteindelijk bekend werd als individuele psychotherapie. Vóór hem werkten gestichten als gevangenis. Ook definieerde hij vier basis geestesziekten: melancholie, manie (krankzinnigheid), dementie en idiotisme.

In 1801 publiceerde Pinel de Medico-Philosophical Treatise on Mental Alienation, een directe voorloper van de psychiatrische diagnose-instrumenten. Hij werd onderscheiden door Napoleon en degenen die na hem kwamen. Philippe Pinel stierf in Parijs op 25 oktober 1826.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Peset, J. L. (2003). La revolución hipocrática de Philippe Pinel. Asclepio, 55(1), 263-280.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.