Persoonlijkheid en migraine: is er een verband tussen beide?

Is er een bepaald soort persoonlijkheid die de neiging heeft aan migraine te lijden? Met andere woorden, is er een verband tussen deze ziekte en bepaalde persoonlijke eigenschappen? We nemen een kijkje.
Persoonlijkheid en migraine: is er een verband tussen beide?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Lijden aan migraine kan het leven van een lijder tot een ware marteling maken. Er wordt beweerd dat deze aandoening in families voorkomt en in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op het ontstaan van angst en depressie. Het verband tussen persoonlijkheid en migraine is echter veel minder goed bekend.

Toch wekt de vraag al meer dan 80 jaar belangstelling. Wolff was een van de pioniers in dit onderzoek en na jaren van studie zijn nu belangrijke associaties gevonden tussen bepaalde persoonlijkheidskenmerken en het lijden aan migraine.

Vrouw met migraine

Migraine

Migraine is meestal een kloppende soort hoofdpijn, van matige tot hoge intensiteit. Toch is het veel meer dan een eenvoudige pijn. In feite gaat migraine gepaard met symptomen als misselijkheid of braken. Bovendien veroorzaakt het vermoeidheid en een grote gevoeligheid voor licht en geluid.

De migrainelijder kan totaal arbeidsongeschikt zijn als hij met een aanval te maken krijgt. Vaak ervaren ze een overweldigende behoefte om zich in een stille en donkere omgeving af te zonderen om de pijn te verwerken. Vaak wordt een migraine voorafgegaan door een aura. Deze bestaat uit het optreden van veranderingen in het gezichtsvermogen, en moeilijkheden met spreken of bewegen.

Afhankelijk van het feit of de aandoening episodisch of chronisch is, kunnen de symptomen meer of minder vaak optreden. Maar ondanks het feit dat sommige triggers ontdekt zijn, blijven de precieze oorzaken van migraine onbekend.

Persoonlijkheid en migraine

Een persoonlijkheidstrek is een specifiek en stabiel patroon van waarnemen, interpreteren, en reageren op gebeurtenissen. Door onderzoek is een verband vastgesteld tussen persoonlijkheid en migraine. Het is een soort migraineprofiel, dat kenmerken omvat die gemeenschappelijk zijn voor mensen die aan deze aandoening lijden. Enkele van de meest opvallende kenmerken zijn de volgende.

Perfectionisme en hyper-verantwoordelijkheid

Een van de meest opvallende eigenschappen van de migrainepatiënt is zijn perfectionisme. Ze hebben inderdaad de neiging overdreven veeleisend te zijn, zowel tegenover zichzelf als tegenover anderen.

Het zijn mensen die uitmuntendheid zoeken en eisen en het moeilijk vinden om flexibel te zijn en compromissen te sluiten. Ze moeten aan bepaalde normen voldoen, zijn uiterst verantwoordelijk, en streven daarnaast naar uitmuntendheid.

Behoefte aan controle

Mensen die onzekerheid niet goed verdragen vallen in deze categorie. Ze moeten precies weten wat er gedaan gaat worden, hoe, en op welk moment. Rigide vasthouden aan een plan geeft hen een gevoel van controle, dat omslaat in angst als er in werkelijkheid geen plan is of het misloopt.

Tweedeling en rechtvaardigheidsgevoel

Er is een duidelijke neiging bij migrainepatiënten om de wereld in zwart-wit te zien. Ze zijn radicaal in hun oordeel als ze beoordelen of iets goed of slecht is, eerlijk of oneerlijk. Er zijn geen grijstinten of tussenpunten en ze zijn onbuigzaam als het gaat om het interpreteren van situaties.

Lage tolerantie voor frustratie en kritiek

Migrainepatiënten lijken gevoeliger te zijn voor mislukking en kritiek. Ze hebben problemen met het verwerken van negatieve ervaringen en hebben de neiging zich te laten beïnvloeden door de opmerkingen van anderen. Bovendien, wanneer iets dat gebeurt niet aan hun verwachtingen voldoet, ervaren ze dat eerder als een persoonlijke mislukking dan als een leermoment.

Misschien door een laag gevoel van eigenwaarde, hebben ze meer moeite met het beheersen van frustratie en emoties. Zo vertonen ze de neiging om emotioneel lijden te somatiseren, omdat ze zo mentaal gedreven zijn. Daarom komen migraine-episoden vaak voor in stressvolle situaties, wanneer de lijder zich overweldigd voelt.

Trieste vrouw in bed

Is er een verband tussen persoonlijkheid en migraine?

De met migraine geassocieerde trekken behoren tot Cluster C persoonlijkheidsstoornissen. Deze classificatie duidt mensen aan met angstige, afhankelijke, en obsessieve neigingen. Dit verband is echter in twijfel getrokken en blijft onderwerp van controverse.

Het verband tussen persoonlijkheid en migraine kan niet precies bepaald worden. Desalniettemin is bij migrainepatiënten een grotere aanwezigheid van deze trekken gevonden dan bij controlegroepen. Daarom kan het nuttig zijn deze starre neigingen bij patiënten aan te pakken en hen aan te moedigen hun waarnemingen te ontspannen.

Met cognitieve gedragstherapie zijn migrainepatiënten geholpen hun denkpatronen te veranderen, hun angst te beheersen, en meer geschikte copingstijlen te ontwikkelen. Met dit soort therapie zijn namelijk belangrijke resultaten geboekt in het beheer en de beheersing van migraine.

Concluderend lijkt het er zeker op dat het aanpakken van de psychologie van de migrainepatiënt heel belangrijk is en dat het wellicht een hoopvolle toekomst biedt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Muñoz, I., Toribio-Díaz, E., Carod-Artal, F. J., Peñas-Martínez, M. L., Ruiz, L., Domínguez, E., … & Uribe, F. (2013). Rasgos de personalidad en pacientes migrañosos: estudio multicéntrico utilizando el cuestionario de cribado Salamanca. Rev Neurol57, 529-534.

  • Calvillo, M. E. N. (2006). Tratamiento cognitivo conductual de la migraña en el adulto. Actualidades en psicología20(107), 1-21.

  • Muñoz León, I. (2016). Rasgos de personalidad e impulsividad en pacientes con migraña episódica y crónica: influencia en la gravedad y respuesta al tratamiento.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.