Overwin een relatiebreuk met een emotionele detox

Een relatiebreuk kan bevrijdend zijn of je kunt je ongelooflijk verdrietig voelen. In elk geval is een emotionele detox nodig om echt te kunnen beoordelen wat er is gebeurd.
Overwin een relatiebreuk met een emotionele detox
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Een emotionele detox is een noodzakelijke stap in het genezingsproces na een relatiebreuk, omdat een breuk kan leiden tot andere gebeurtenissen waardoor je aan alles en iedereen kunt twijfelen en je boos kunt voelen.

Hoewel het negeren van je pijn een tijdje kan helpen, is het niet de beste manier om er overheen te komen als je je wonden niet laat genezen. Vroeg of laat kunnen je wonden er namelijk voor zorgen dat je naar andere mensen uithaalt die het niet verdienen.

Verschillende reacties na een relatiebreuk

Veel factoren kunnen van invloed zijn op de manier waarop je met een relatiebreuk omgaat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • leeftijd
  • het moment waarop het gebeurt
  • zelfrespect
  • persoonlijkheid
  • je eigen persoonlijke betrokkenheid

Als je een goede relatie had en de breuk was onverwacht, dan kan dit een heel slecht gevoel over jezelf geven. Maar als je een relatie had waar sprake was van misbruik, dan voel je je misschien geweldig na de breuk.

In dit opzicht kunnen negatieve persoonlijke reacties leiden tot specifieke acties en een negatieve gemoedstoestand. Dit kan op zijn beurt leiden tot disfunctioneel gedrag, zoals extreme angst, waanvoorstellingen en zelfs wraak.

Breken met je oude identiteit

Verbreken met je oude identiteit

Na een relatiebreuk ervaren sommige mensen angst, verwarring, verdriet en eenzaamheid. Deze emoties kunnen zich zelfs ontwikkelen tot frustratie en woede. Daartegenover ervaren sommige mensen vrijheid, empowerment en optimisme.

Wanneer het echter uit gaat met iemand, eindig je ook op de een of andere manier met het verbreken met je oude identiteit. Dit komt omdat je jezelf weer op moet bouwen en opnieuw moet ontdekken wie je echt bent.

“Ik ben niets zonder jou”

De eerste stap om een relatiebreuk te overwinnen is weten wie je bent als individu. Soms is in een relatie je eigen ‘zelf’ verbonden met de andere persoon. Dit is een fout die veel mensen maken.

Als het uitgaat met iemand, moet je accepteren dat dingen zijn veranderd. Aanvaarden dat dingen zijn veranderd is de eerste stap. Je moet je ook realiseren dat dingen nooit meer hetzelfde zullen zijn en dat je niet meer dezelfde persoon zult zijn.

Wanneer je uit elkaar gaat, verandert je routine drastisch. Mensen zijn gewoontedieren. Het is daarom heel moeilijk om de meest elementaire routines te moeten wijzigen.

Een gebroken of genezen zelfbeeld

Een gebroken of genezen zelfbeeld

Een relatiebreuk kan je helpen je zelfbeeld te analyseren. Als de relatie je hielp een beter beeld van jezelf te creëren, je als persoon hielp te groeien en een licht scheen op belangrijke aspecten van je eigen aard, zou je kunnen denken dat in een relatie zijn het beste voor je is.

Als daarentegen de relatie je niet als persoon liet groeien, of je ervan weerhield om jezelf echt te uiten, dan kan het uiteenvallen van de relatie je helpen jezelf opnieuw te definiëren. In dit geval kan een emotionele detox je helpen om een betere versie van jezelf te worden.

Vorm je eigen perspectief na een relatiebreuk

Het opschrijven van je gevoelens terwijl je door een breuk gaat is een geweldige manier om ermee om te gaan en maakt deel uit van je emotionele detox. Schrijven als onderdeel van een emotionele detox bestaat uit drie fasen.

  • Denk eerst na over wat je denkt tot de breuk heeft geleid. Schrijf het op, analyseer het en beoordeel hoe het je zelfbeeld en je eigen identiteit beïnvloedt.
  • De tweede fase is het opschrijven van de onmiddellijke gevolgen van de breuk.
  • De derde en laatste fase is het opschrijven van de langetermijngevolgen van de relatiebreuk.

Het draait allemaal op het focussen op andere aspecten dan verdriet en negativiteit. Door op te schrijven wat er met je is gebeurd, kun je echt begrijpen hoe het allemaal is mis gegaan.

Emotionele detox na een relatiebreuk

Onthouding en emotionele detox

De chemische reactie van je hersenen op een gebroken hart is vergelijkbaar met hoe een verslaafde zich voelt na een paar dagen niet te hebben geconsumeerd.

De bevindingen van antropologe Helen Fisher suggereren dat tijdens de romantische passie de belonings- en overlevingssystemen worden geactiveerd. Dit is een andere sleutel tot emotionele detox.

Een emotionele detox kan je helpen te begrijpen dat er een fysiek deel is wat je zal voelen. Het zal je helpen bij deze emotionele ontwenningsverschijnselen. Begrip dat deze symptomen volledig fysiek zijn en die na verloop van tijd zullen verminderen en verdwijnen, helpt je om deze fase te overwinnen.

Wanneer begin je weer met een nieuwe relatie na een relatiebreuk?

Er is een algemene aanname dat een nieuwe relatie die na een breuk begint geen goed idee is of niet tot bloei zal komen. De resultaten van onderzoeken op dit gebied laten echter zien dat vroeg of laat betrokken raken bij de volgende relatie meer te maken heeft met het vertrouwen in de nieuwe partner dan met gevoelens voor de ex-partner.

Het lijkt erop dat de tijd tussen deze relaties het succes of falen van de nieuwe relatie niet voorspelt. Soms helpen deze ‘stuiterende’ relaties bij het oplossen van interne conflicten die zijn ontstaan door een pijnlijke relatiebreuk. Het hangt allemaal meer af van hoe je je emotioneel voelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.