Overmatig gebruik van beeldschermen kan depressie bij kinderen veroorzaken

Als ouders hun kind hun mobiele telefoon of tablet geven, alleen maar om hen te vermaken zodat ze hen niet lastig vallen, kunnen ze de psychische gezondheid van hun kind in gevaar brengen.
Overmatig gebruik van beeldschermen kan depressie bij kinderen veroorzaken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 oktober, 2022

De kinderen van vandaag zijn echte digital natives. We zouden kunnen zeggen dat ze een mobiele telefoon leren gebruiken voordat ze leren communiceren, lezen of fietsen. Hoewel dit een voordeel lijkt te zijn, is dat in werkelijkheid niet noodzakelijk het geval. Want zoals de wetenschap ons al lang vertelt, heeft het overmatig gebruik van beeldschermen een negatief effect op onze kleintjes.

Tegenwoordig zien we steeds meer kinderen met problemen als slaapstoornissen, eetstoornissen, bijziendheid of zelfs problemen met het bewegingsapparaat. Bovendien nemen stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst, de laatste jaren toe in dit deel van de bevolking.

Het wordt steeds duidelijker dat we als ouders en opvoeders iets verkeerd doen. Want nieuwe technologieën zijn op zichzelf geen gevaar. Integendeel, ze zijn bondgenoten in de vorming van kennis en leren en in het verbonden blijven. De uitdaging ligt in de manier waarop we ze verkeerd gebruiken.

Kinderen voorlichten over het juiste gebruik van mobiele telefoons, tablets en computers maakt ook deel uit van hun psychosociale ontwikkeling. Bovendien moeten we in de kindertijd en adolescentie beginnen beeldschermen op te vatten als ‘junkfood’. Met andere woorden, iets dat ze slechts af en toe moeten consumeren.

Kinderen die overmatig gebruik maken van beeldschermen doen er langer over om aspecten als communicatie of fijne motoriek te ontwikkelen.

Kind met tablet
Tweejarigen die overmatig gebruik maken van schermen kunnen ontwikkelingsproblemen vertonen.

Overmatig gebruik van beeldschermen en de gevolgen voor ontwikkeling en geestelijke gezondheid

Er zijn veel gezinnen die hun kinderen correct opvoeden over het gebruik van nieuwe technologie. Ze geven hun kinderen niet alleen richtlijnen, maar beperken en adviseren hen ook. Bovendien weten ze het goede voorbeeld te geven. De laatste jaren is echter geconstateerd dat sommige ouders hun mobiele telefoons of tablets gebruiken als middelen om hun kinderen te vermaken.

In feite zijn ze een gemakkelijk mechanisme om kinderen een paar uur stil en rustig te krijgen. Ouders staan zelfs toe dat ze ze gebruiken terwijl ze eten. In feite vervangen deze ouders , bijna zonder het te beseffen, communicatie en interactie met hun kinderen door koude en stimulerende beeldschermen die de hersenen van hun kinderen al vroeg beginnen te vormen .

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Calgary (Canada) waarschuwde dat veel kinderen tegenwoordig op de kleuterschool aankomen met verschillende vertragingen in hun ontwikkelingsmijlpalen. Ze vertonen een slechtere woordenschat en tonen onvolwassenheid in motorische vaardigheden zoals fijne motoriek (het manipuleren van voorwerpen).

Naast het ontwikkelingsgebied is het ook belangrijk om na te denken over de psychologische aspecten van overmatig schermgebruik.

Kinderdepressie, angst en hyperactiviteit

Beeldschermen hebben een grote kracht om de hersenen van een kind te stimuleren. Naast een verarming van de taal of aandachtsproblemen ziet men al heel vroeg veranderingen in de stemming.

Bovendien zal een kind dat zich op tweejarige leeftijd al vermaakt met het mobieltje of de tablet van zijn vader, geen andere manier kennen om zijn vrije tijd door te brengen als het vijf, zeven of zelfs negen jaar oud is.

Zevenjarige kinderen vertonen stemmingsstoornissen die samenhangen met nieuwe technologieën, door afhankelijkheid van beeldschermen, slaapstoornissen, slechte communicatie en gebrek aan aansluiting bij leeftijdsgenoten. Dit zijn allemaal triggers voor depressie.

Het zijn kinderen die slecht slapen, geen goede communicatievaardigheden bezitten en verslaafd raken aan mobiele telefoons, tablets en computers. Dit verschijnsel wordt in de adolescentie nog versterkt door het gebruik van sociale media. Dat is wanneer jongeren zichzelf beginnen te vergelijken en problemen krijgen met een laag zelfbeeld en problemen met lichaamsacceptatie.

Het gebruik van beeldschermen vanaf jonge leeftijd beperkt het interpersoonlijke contact van kinderen met hun leeftijdsgenoten. Dit beperkt hun mogelijkheden om met andere mensen te communiceren. Bovendien raken ze zo geobsedeerd door het virtuele universum dat ze de echte wereld opvatten als een scenario zonder prikkels en prikkels.

Overmatig gebruik van beeldschermen en ontkoppeling van de sociale omgeving van het kind

Het overmatig gebruik van beeldschermen verandert de werkelijkheid van het kind. Ze bevinden zich in een situatie waarin alles extreem snel gebeurt en de kleuren levendig, stimulerend en onderhoudend zijn. Het is een wereld waarin ze altijd de controle hebben, zonder zich zelfs maar te hoeven bewegen. Ze hoeven alleen maar te klikken, tabbladen te openen en te scrollen.

In dat universum kunnen ze met mensen praten zonder zelfs maar hun huis te verlaten. Ze hebben ook alle informatie ter wereld binnen handbereik. Inclusief het soort dat ze als minderjarige nooit zouden mogen zien.

Uit onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van New Hampshire (VS) blijkt zelfs dat kinderen vaak pornografische beelden toegestuurd krijgen zonder dat ze daarnaar gezocht hebben.

Dit overmatig gebruik van digitale apparaten, gevoegd bij het gebrek aan ouderlijk toezicht, belemmert niet alleen hun cognitieve en rijpingsontwikkeling. In feite geven we de wereld jongens en meisjes die zich verdrietiger voelen dan ooit en die zich losmaken van hun sociale omgeving. In veel gevallen vinden ze de echte wereld te complex, chaotisch en zelfs bedreigend. En niet te vergeten saai.

Het is duidelijk waarom geestelijke gezondheidsproblemen onder kinderen en adolescenten toenemen.

Kinderen tussen twee en vier jaar mogen niet langer dan een uur per dag naar een beeldscherm kijken.

image to symbolize the excessive use of screens
Ouders moeten andere middelen dan technologie zoeken om hun kinderen te vermaken.

Hoe hun gebruik van elektronische apparaten te reguleren

Tablets en mobiele telefoons zijn geen speelgoed. Het zijn communicatie-, werk- en amusementsmiddelen voor volwassenen. Helaas lijken weinig dingen tegenwoordig zoveel paniek bij ouders te veroorzaken als een verveeld en inactief kind. Bijna onmiddellijk krijgen ze het mobieltje van hun moeder aangeboden zodat ze wat spelletjes kunnen spelen.

We zijn vergeten dat niets zo noodzakelijk is als een kind dat zich verveelt en gefrustreerd raakt. Inderdaad, dat activeert hun fantasie en symbolisch en creatief denken. Ook hun behoefte om met andere kinderen te spelen, te bewegen, en hun communicatie, mobiliteit en cognitieve en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn nog enkele andere tips die nuttig kunnen zijn.

Blootstellingstijden en gebruik van beeldschermen

  • De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt specifieke richtlijnen aan (Engelse link) . Kinderen tussen twee en vier jaar zouden niet meer dan een uur schermtijd per dag moeten hebben. Voor de leeftijd van twee jaar mogen ze niet worden blootgesteld.
  • Elektronische apparaten mogen niet gebruikt worden tijdens de maaltijd. Ook moeten ze twee uur voor het naar bed gaan worden uitgezet.
  • Tussen zeven en twaalf jaar oud mogen ze slechts één uur worden blootgesteld in aanwezigheid van een volwassene.
  • Tussen 12 – 15 jaar wordt anderhalf uur voorgesteld, met toezicht van een volwassene als sociale media worden gebruikt.
  • Van 16-18 jaar wordt twee uur per dag aanbevolen, waarbij het gebruik van mobiele telefoons ‘s nachts moet worden vermeden.

Het is meer dan duidelijk dat deze aanbevelingen zelden worden opgevolgd. Vooral als we in aanmerking nemen dat de gemiddelde leeftijd waarop een kind zijn eerste mobiele telefoon heeft, elf jaar is. We herhalen echter dat het probleem niet de technologie zelf is.

Waar we ons zorgen over maken is het misbruik ervan. Hier komt onze verantwoordelijkheid als volwassenen om de hoek kijken. Als we weten hoe we moeten opvoeden en het goede voorbeeld geven, zorgen we voor de toekomstige geestelijke gezondheid van onze kinderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Eric O. (2021). The negative effects of new screens on the cognitive functions of young children require new recommendations. Italian journal of pediatrics47(1), 223. https://doi.org/10.1186/s13052-021-01174-6
  • Fors, P.Q., Barch, D.M. Differential Relationships of Child Anxiety and Depression to Child Report and Parent Report of Electronic Media Use. Child Psychiatry Hum Dev 50, 907–917 (2019). https://doi.org/10.1007/s10578-019-00892-7
  • Tamana SK, Ezeugwu V, Chikuma J, Lefebvre DL, Azad MB, Moraes TJ, Subbarao P, Becker AB, Turvey SE, Sears MR, Dick BD, Carson V, Rasmussen C; CHILD study Investigators, Pei J, Mandhane PJ. Screen-time is associated with inattention problems in preschoolers: Results from the CHILD birth cohort study. PLoS One. 2019 Apr 17;14(4):e0213995. doi: 10.1371/journal.pone.0213995. PMID: 30995220; PMCID: PMC6469768.
  • van den Heuvel M, Ma J, Borkhoff CM, Koroshegyi C, Dai DWH, Parkin PC, Maguire JL, Birken CS; TARGet Kids! Collaboration. Mobile Media Device Use is Associated with Expressive Language Delay in 18-Month-Old Children. J Dev Behav Pediatr. 2019 Feb/Mar;40(2):99-104. doi: 10.1097/DBP.0000000000000630. PMID: 30753173; PMCID: PMC6382042.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.