Onzekerheid is de bron van elke giftige relatie

Als je je onzekerheden op je partner projecteert, ontstaan ​​er vaak conflicten en problemen: onzekerheid over fysieke, intellectuele of economische aspecten.
Onzekerheid is de bron van elke giftige relatie
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Fátima Servián Franco

Laatste update: 27 september, 2024

Wanneer we het hebben over giftige relaties is het eerste waar we wellicht gelijk aan denken de slechte management van emoties. Maar in werkelijkheid komt dit soort relaties in elk sociaal milieu voor, zij het nu met vrienden of familie.  Onzekerheid is de reden dat de relaties ondermijnd worden. Relaties die verleiden en bedriegen en waar mensen vast komen te zitten in een giftig, zwart net waar moeilijk uit te ontsnappen is.

Terwijl het makkelijk is om te denken dat het tegenovergestelde waar is, kunnen we giftige mensen karakteriseren als mensen met een laag zelfbeeld. Dat leidt tot onstabiele connecties.

Ze zijn experts in het maskeren van hun onzekerheid door middel van manipulatie, bedriegerij en schuld. Ze zien zichzelf niet als goed genoeg. En omdat ze niet kunnen omgaan met dit onzekere gevoel gebruiken ze andere mensen om zich zekerder te voelen.

Een relatie met een giftig persoon kan ook een staat van paranoia en sociaal isolement veroorzaken.

Aan de andere kant kan het ook compenserende gedragingen aanmoedigen zoals arrogantie, narcisme of agressiviteit.

Onzekerheid is een onzichtbare truc in toxische relaties. Het put mensen echt uit.

Onzekerheid

Jaloezie en onzekerheid is een bekend duo

Jaloezie is in het meest extreme geval een ‘zieke’ manier van verbinding maken met anderen. Je jaloers voelen wanneer er geen reden voor is verandert in denken dat je de andere persoon niet verdient. Of, niet goed genoeg voor hen zijn.

Het duidt op onzekerheid en een gebrek aan zelf-liefde. Dat is waarom het een goed idee is om onszelf ten aller tijde te beschermen tegen dit soort mensen. Jaloezie wordt versterkt door een laag zelfbeeld.

Jaloezie en wantrouwende personen zitten gevangen in cycli van negatieve gedachten en gevoelens. Het zorgt ervoor dat ze ervan overtuigd zijn van hun gelijk. Daardoor blijven ze hangen tussen zwakte en narcisme. Het is een explosieve combinatie.

Dus zetten ze sterk geschut in wanneer ze jaloers zijn. Maar van binnen verhullen ze een enorme leegheid veroorzaakt door onzekerheid en angst.

Dit is de reden waarom ze constant vertellen aan hun partner hoeveel ze van hen houden. Ze zullen zelfs overtuigingskracht en manipulatie gebruiken om de controle over hen te behouden. Het is hun manier van het onderhouden van de relatie.

Maar helaas maakt hun ingewortelde minderwaardigheidscomplex het allemaal zinloos. De zekerheid die ze door de relatie krijgen is doorgaans niet genoeg voor hen.

De schade die onzekerheid toebrengt aan een persoon is zo groot dat het hun persoonlijkheid verandert.

Een onzeker persoon probeert de andere persoon onzeker te laten voelen

We moeten erg voorzichtig zijn wanneer we ons verbinden aan onzekere mensen. Dit is waar ongeacht of het nu gaat om een romantische relatie of met vrienden of familie.

Er komt namelijk wellicht een moment waarop we onze eigen handelingen in twijfel beginnen te trekken. Dan is het belangrijk om onszelf af te vragen wie er om ons heen is. Waarom voelen we ons zo?

Onzekere vrouw in het bos

Als een gevoel van onzekerheid is verschenen wanneer het er nooit is geweest, moeten we extra voorzichtig zijn. Het is namelijk mogelijk dat de onzekere persoon zijn eigen onzekerheden op ons projecteert om zichzelf zekerder te voelen.

Deze mensen lijken echte experts in het zaaien van onzekerheid bij anderen als een vorm van controle. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde duistere drie-eenheid: manipulatie, bedriegerij en blaam.

Onzekere mensen hebben een extreme controle over hun partners, vrienden en familie. Dit zorgt ervoor dat ze zich overmatig verantwoordelijk voelen voor alles dat er gebeurt met deze mensen. Dit maakt hen hyper-alert, elk detail in de gaten houdend.

Dus het gevaar van onzekerheid in relaties komt hierop neer: soms heeft een onzeker persoon maar één manier om om te gaan met de onzekerheid die ze voelen over zichzelf. Ze doen het door de mensen om hen heen ongelukkig te maken.

“Wantrouwen is de moeder van onzekerheid”
– Aristophanes –


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.