Onvoorwaardelijke liefde gebruiken om een relatiebreuk te boven te komen
Vandaag vertellen we je hoe je onvoorwaardelijke liefde gebruiken kunt om een relatiebreuk te boven te komen.
Denk je dat je weet hoe je moet liefhebben? Je denkt waarschijnlijk van wel. Er zijn immers veel mensen in je leven met wie je een emotionele band onderhoudt of hebt onderhouden. Bijvoorbeeld je ouders, je broers en zussen, je vrienden, je kinderen als je ze hebt, je partner en zelfs je ex-partners.
Het is volkomen natuurlijk om te denken dat je kunt liefhebben. Dat is totdat je een verlies onder ogen ziet. Dan kom je in een heel andere realiteit terecht. Dat komt omdat je liefde voorwaardelijk is. Om deze reden willen we uitleggen hoe je onvoorwaardelijke liefde kunt gebruiken om een breuk te boven te komen.
Je hebt misschien nooit gedacht dat het de liefde zelf is die je kan helpen een emotioneel verlies te overwinnen.
Wanneer een relatie eindigt, heb je vaak het gevoel dat woede en wrok de emoties zijn die je zullen motiveren om verder te gaan zonder die persoon. Misschien zie je zelfs verdriet of onverschilligheid als mogelijke alternatieven. Onvoorwaardelijke liefde is echter de meest directe en gezonde manier om deze situatie te overwinnen.
Je liefde is voorwaardelijk
Het einde van een relatie is vooral pijnlijk voor degene die achterblijft. Gevoelens van hulpeloosheid en een gebrek aan controle over de situatie verergeren het emotionele ongemak dat voortkomt uit de breuk. Zelfs als jij degene bent die de relatie heeft beëindigd, kun je je nog steeds kapot voelen.
Gevoelens van woede, haat en wrok jegens de andere persoon kunnen met de seconde toenemen. Je voelt je verraden, verlaten en bedrogen. Die persoon die beloofde van je te houden, bij je te zijn en met je samen te werken in je relatie, heeft zijn woord gebroken en nu kun je alleen maar afwijzing jegens hem voelen
Wat is er met jou gebeurd? Hoe is het mogelijk dat al die genegenheid die je voelde in zo’n onaangename emotie is veranderd? De realiteit is dat, hoewel je dacht dat je van je partner hield, je dat echt niet deed. Of in ieder geval niet onvoorwaardelijk.
Geef jezelf niet de schuld. In feite reageren de meeste mensen op dezelfde manier op verlies. Laten we echter uitleggen waarom dit niet de beste weg is om te nemen.
Onvoorwaardelijke liefde
Stel je voor dat je door een veld loopt en je ziet een mooie bloem die je mooi vindt. Als je die bloem (voor jezelf) wilt, pluk je hem gewoon en neem je hem mee. Als je echter van de bloem houdt, geniet je van zijn schoonheid en bewonder je zijn groei zonder hem af te snijden, simpelweg omdat je hem wilt bezitten.
Hetzelfde geldt voor mensen. Over het algemeen wil je anderen in je leven omdat ze je hiaten opvullen en je tekortkomingen verdoezelen. Op deze manier, als de relatie eindigt, zijn ze niet langer nuttig voor je en verandert liefde in haat en lijden.
Vandaar het nut van onvoorwaardelijke liefde bij het overwinnen van een relatiebreuk. Want als je echt van iemand houdt, hou je van diegene, zelfs als hun pad niet langer met het jouwe wordt gedeeld.
Ook als ze je niets meer terug kunnen bieden. In feite wordt gehechtheid (die voortkwam uit je gevoel van een gebrek aan iets) omgezet in oprechte waardering en respect voor het pad van de ander.
Schakel over op onvoorwaardelijke liefde gebruiken
Het behoeft geen betoog dat het niet eenvoudig is om deze verandering in perspectief aan te brengen. Inderdaad, de meesten van ons groeien op door liefde gelijk te stellen aan gehechtheid en we moeten een bewuste poging doen om de houding van onvoorwaardelijke liefde te bereiken.
Het toepassen van de volgende richtlijnen zal je echter helpen dit te bereiken:
- Onthoud dat de ander niet van jou is. Het aangaan van een relatie met iemand betekent niet dat diegene je eigendom wordt of dat ze verplicht zijn je gelukkig te maken. Die taak is van jou. Als je dit begrijpt, zul je de breuk niet langer als verraad zien en zien dat de ander er gewoon voor heeft gekozen zijn eigen weg te gaan. Op dezelfde manier kunt je de jouwe volgen.
- Onvoorwaardelijke liefde om een relatiebreuk te boven te komen betekent onvoorwaardelijk van jezelf houden. Dit vereist dat je stopt met jezelf te veroordelen en niet langer op zoek gaat naar de fouten die je in de relatie hebt gemaakt. Van jezelf houden betekent onthouden dat je niet afhankelijk bent van de aanwezigheid van iemand om waardig te zijn.
- Misschien was je relatie fantastisch of misschien was het moeizaam. Hoe het ook zij, je kunt er een positief en verrijkend perspectief uit halen dat je zal helpen groeien. Als je ervaringen met je partner je gelukkig hebben gemaakt, wees dan dankbaar voor het pad dat je samen hebt afgelegd. Aan de andere kant, als de relatie je ellendig maakte, waardeer dan de duidelijkheid die het je gaf over wat je wilt en verdient.
Onvoorwaardelijke liefde stelt je in staat om haat, wrok en gevoelens van verlatenheid na een breuk kwijt te raken. Maar daarnaast helpt het je om (vanaf nu) gehechtheidsvrije relaties op te bouwen waarin je veel meer welzijn zult vinden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bustos, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
- Riso, W. (2003). Amar o depender?: cómo superar el apego afectivo y hacer del amor una experiencia plena y saludable. Editorial Norma.
- Salzberg, S. (2014). Amor incondicional: La vía budista de las residencias celestiales que cambiará tu vida. Debolsillo.