Ontdek hoe je je dromen kunt interpreteren

Heb je gedroomd dat je op blote voeten liep, vloog, in de leegte viel of je tanden verloor? Volg deze vierstapsmethode om de verborgen boodschap achter de afbeeldingen in je droomwereld te ontcijferen.
Ontdek hoe je je dromen kunt interpreteren
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 05 maart, 2024

Terwijl je slaapt, is het maken en bekijken van films die soms geregisseerd lijken door Christopher Nolan op zijn zachtst gezegd intrigerend. Hun inhoud betekent zelden wat het laat zien; het is eerder metaforisch. Maar hoe interpreteren we deze dromen?

De drang om ze te ontcijferen is sterk omdat we geloven dat wat we dromen uiteindelijk symbolische boodschappen over ons eigen bestaan bevat. Er zijn bepaalde eenvoudige oefeningen die ons in dit proces kunnen helpen, omdat ze ons in staat stellen de symboliek achter de droombeelden te decoderen. We nodigen je uit om ze te leren kennen.

Wat je moet weten voordat je je dromen gaat interpreteren

Het droomuniversum is zo diep en raadselachtig dat het bijna onmogelijk is om er niet door aangetrokken te worden. Hoewel het wetenschappelijk onderzoek vooruit is gegaan, zijn er nog steeds meer onbekenden dan antwoorden. Tot nu toe heeft de wetenschap geen definitieve consensus over het precieze doel van dromen of hun betekenis. Er is echter waardevolle informatie die we wel weten:

 • REM dromen zijn emotioneler, langer en vreemder (Engelse link) dan niet-REM dromen, die meestal eenvoudiger zijn en alledaagse herinneringen weerspiegelen.
 • Het meeste van wat we dromen gebeurt in de REM-slaap, waar een intense toename is van hersenactiviteit met betrekking tot visuele, emotionele en autobiografische functies.

Van de beschikbare theorieën wegen de zogenaamde simulatietheorieën (Engelse link) het zwaarst. Kort gezegd wijzen ze erop dat dromen een adaptieve biologische functie heeft: ons beter voorbereiden op gevaren in de echte wereld. Het werkt dus als een soort “oefenterrein” dat (onder andere) vecht- of vluchtinstincten perfectioneert.

Simulatietheorieën verklaren waarom de meeste dromen draaien om angstaanjagende, dramatische of intense inhoud. Door deze situaties worden overlevingsvaardigheden aangescherpt in een veilige omgeving.

Wat betreft de interpretatie van dromen vanuit een psychologisch perspectief, vallen figuren als Sigmund Freud en Carl Jung op door hun invloedrijke theorieën, hoewel het belangrijk is om te verduidelijken dat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is om ze te ondersteunen.

Freud stelde voor dat droominhoud op metaforische wijze onbewuste verlangens en innerlijke conflicten onthult: wat je droomt heeft te maken met wat je wilt en wat je dwars zit.

Jung suggereerde dat dergelijke inhoud elementen van het collectieve en persoonlijke onbewuste combineert. Hij postuleerde verder dat ze fungeren als boodschappen van het onbewuste die onze bewuste houdingen in evenwicht proberen te brengen.

Als iemand bijvoorbeeld gebukt gaat onder onopgeloste schuldgevoelens, droomt hij misschien van situaties waarin hij een fout uit het verleden probeert goed te maken.

Te volgen stappen om je dromen te interpreteren

Heb je een vreemde droom en denk je er dagenlang over na, wie niet? Interpretatie is nooit absoluut of zeker. Maar door de volgende stappen toe te passen, kunnen we dichter bij de onderliggende betekenis komen.

1. Noteer wat je hebt gedroomd

De herinneringen aan dromen zijn selectief. Herinnering is afhankelijk van factoren zoals emotionele intensiteit of de fase van de slaap waarin je wakker wordt. Direct opschrijven helpt je om details te onthouden voordat ze vervagen. Houd dus een droomdagboek bij en schrijf de informatie op zodra je wakker wordt.

Door deze scènes op papier te zetten, in woorden of tekeningen, maak je het makkelijker om de droomelementen te behouden. Neem personages, sequenties of voorwerpen op in je verslag, zelfs als ze in eerste instantie irrelevant of absurd lijken.

2. Ontdek bijbehorende emoties

Stel vast hoe je je voelde toen je wakker werd: verdrietig? bang? misschien gemotiveerd? Door dit op te schrijven krijg je aanwijzingen over de emotionele lading van je droom en kun je verbanden leggen.

Nachtmerries kunnen bijvoorbeeld een weerspiegeling zijn van zorgen of spanningen in je dagelijks leven, maar ook van onopgeloste trauma’s. Een nachtmerrie kan een herinnering zijn aan aspecten van je leven die je misschien negeert of verwaarloost.

Een ander geval is wakker worden met een bitterzoet gevoel na het dromen over een overleden dierbare. Dit kan verschillende betekenissen hebben, zoals het missen van die persoon, de behoefte om verdriet te verwerken (al dan niet vanwege het verlies) of een zoektocht naar richting in je leven.

3. Bekijk de symbolen op zichzelf / Besteed aandacht aan de symbolen afzonderlijk en als geheel

Bij het interpreteren van je dromen probeer je te weten te komen hoe je wat er in de dromen gebeurt (manifeste inhoud) kunt vertalen naar hun ware verborgen betekenis (latente inhoud). Om dit te doen is het nuttig om de symbolen afzonderlijk te onderzoeken en hun interactie met de algehele context van wat je droomde in ogenschouw te nemen.

Als je bijvoorbeeld droomt van water, denk dan na over hoe het wordt gepresenteerd. Was het een waterval, een stortregen of een paradijselijk strand? Was het water troebel of kristalhelder?

Vraag jezelf ook af wat je waarnam toen je er dichtbij was of erin werd ondergedompeld. Voelde je verdrinking en stagnatie? Vrijheid en troost? Beoordeel of andere elementen, zoals dieren of mensen, invloed hadden op de sfeer van de droom: vormden ze een bedreiging of boden ze juist steun en houvast?

4. Stel jezelf vragen om verbanden te vinden met je huidige leven

Vraag of er parallellen zijn met gebeurtenissen, uitdagingen of gevoelens die je meemaakt of hebt meegemaakt. Hoe zou je deze inhoud in verband kunnen brengen met jouw leven? Je hoeft niet onder druk gezet te worden om met zekerheid en vertrouwen te antwoorden, maak gewoon contact met jezelf en wees eerlijk.

Stel dat je droomt over het verkennen van een onbekende omgeving. Duidt dit op een verlangen om nieuwe kansen te zoeken? Op welke gebieden van je leven voel je de behoefte aan verandering? Heb je nagedacht over een carrièreswitch of gefantaseerd over een verhuizing naar een nieuw land? Deze vragen helpen je om je dromen op een persoonlijke manier te interpreteren.

Om te weten hoe je je dromen moet interpreteren, is het essentieel om te begrijpen dat dit een diep en complex proces is. De psyche is als een labyrint; het is verre van lineair en voorspelbaar. Houd daarom het volgende in gedachten:

 • Interpretatie is subjectief. Er zijn geen universele antwoorden.
 • De aanwezige symbolen kunnen unieke betekenissen hebben op basis van je persoonlijke geschiedenis.
 • Er zullen altijd onontdekte aspecten of nuances zijn die zich aan een volledig begrip onttrekken.

Vragen die we allemaal hebben over dromen

Dromende vrouw

Nu we de sleutels kennen om te ontcijferen wat we dromen, zullen we een aantal veelvoorkomende vragen beantwoorden die opkomen rond dit intrigerende fenomeen dat alle mensen gemeen hebben.

Waarom hebben we terugkerende dromen?

Een droom die zich steeds herhaalt, is bijna altijd een teken dat er onafgemaakte zaken zijn die je aandacht vragen. Ze kunnen verband houden met onvervulde of onderdrukte verlangens, frustraties of zelfs trauma’s. Onthoud dat dromen volgens de psychoanalyse manifestaties zijn van het onbewuste, net als symptomen en grappen.

Vanuit dit perspectief zouden we kunnen denken dat de meest hardnekkige dromen een boodschap willen overbrengen voor onze persoonlijke vervulling. Dit idee vindt ook steun in de wetenschap; een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Trauma en dromen  suggereert dat de aanwezigheid van terugkerende dromen verband houdt met een lager welzijn.

Wat zijn de meest voorkomende dromen?

Ongeacht cultuur of context zijn er bepaalde dromen die veel mensen ervaren . Uiteindelijk zijn dit manifestaties van de angsten, emoties en zorgen die inherent zijn aan de menselijke ervaring, geprojecteerd op het droomvlak. Dromen over een auto-ongeluk (Engelse link), dromen over slangen en zelfs dromen over de dood zijn vrij veel voorkomende ervaringen. Kijk eens naar de andere die we opnoemen:

 • Dromen over naakt zijn in het openbaar: geassocieerd met kwetsbaarheid en bezorgdheid over sociale acceptatie.
 • Dromen over vliegen: de daad is gerelateerd aan vrijheid en onafhankelijkheid, dus de interpretatie zou in die richting gaan.
 • Dromen over ratten: omdat deze dieren bijna altijd worden gezien als indringers, staan ze waarschijnlijk symbool voor iets dat je dagelijks leven mankeert.
 • Dromen dat je wordt achtervolgd: wijst misschien op stress of angst, als symbool dat er aanhoudende bedreigingen of problemen op de loer liggen in het dagelijks leven.
 • Dromen dat je tanden uitvallen: dit is vaak gekoppeld aan zorgen over het uiterlijk, latente onzekerheden of een gevoel van machtsverlies.
 • Dromen dat je zakt voor een examen of dat je een examen niet maakt: kan een uiting zijn van angsten over academische prestaties, gebrek aan voorbereiding of faalangst.
 • Dromen dat je iets mist of niet op tijd aankomt: kan een weerspiegeling zijn van angsten over de richting van je leven of een gevoel dat je niet aan persoonlijke of sociale verwachtingen voldoet.

Waarover we dromen kan ons belangrijke informatie geven om beslissingen te nemen?

Mensen gaan in hun dromen vaak in op wat ze proberen te vermijden als ze wakker zijn. Daarom is het zinvol om deze inhoud in overweging te nemen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Er zijn ook gevallen waarin iemand tijdens zijn slaap inspiratie of een oplossing voor zijn problemen vindt, omdat de hersenen tijdens deze rust informatie creatiever verwerken.

Het kan nooit kwaad om professionele begeleiding te krijgen

Niemand is beter gekwalificeerd dan jij om je dromen te interpreteren. Wat jij denkt over de betekenis ervan is zeer waardevol, zelfs waardevoller dan de mening van iemand anders.

De begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog zou echter zeer nuttig zijn bij het verdiepen van je begrip en het onderzoeken van diepere aspecten van je droomervaringen. Als je geïnteresseerd bent om er meer over te leren, kun je daarom de begeleiding van een professional overwegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Freud, S. (2023). La interpretación de los sueños. BoD-Books on Demand.
 • Malinowski, J. E., & Horton, C. L. (2021). Dreams reflect nocturnal cognitive processes: Early-night dreams are more continuous with waking life, and late-night dreams are more emotional and hyperassociative. Consciousness and Cognition88, 103071. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33360822/
 • Samson, D. R., Clerget, A., Abbas, N., Senese, J., Sarma, M. S., Lew-Levy, S., Mabulla, I. A., Mabulla, A. Z. P., Miegakanda, V., Borghese, F., Henckaerts, P., Schwartz, S., Sterpenich, V., Gettler, L. T., Boyette, A., Crittenden, A. N., & Perogamvros, L. (2023). Evidence for an emotional adaptive function of dreams: a cross-cultural study. Scientific Reports13(1), 16530. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10545663/
 • Tsunematsu, T. (2023). What are the neural mechanisms and physiological functions of dreams? Neuroscience Research189, 54-59. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36572252/
 • Zadra, A. (1996). Recurrent dreams and their relation to life events and well-being. Trauma and Dreams, 231-247. https://psycnet.apa.org/record/1996-98816-016

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.