Onderhandelen met je tiener is moeilijk maar essentieel
De adolescentie staat vaak bekend als een opstandige levensfase. Kinderen ervaren een reeks hormonale veranderingen. Tegelijkertijd zijn ze op zoek naar hun eigen identiteit. Dit zorgt er allemaal voor dat ze verlangen naar onafhankelijkheid. Ze beginnen te geloven dat hun ouders hen niet begrijpen. Ze denken ook dat ze hun eigen leven kunnen regelen. In dit moeilijk stadium van hun leven moet jij dus de vaardigheden leren hoe je kan onderhandelen met je tiener.
Onderhandelen met je tiener zal niet alleen voor minder hoofdpijn zorgen. Het zal hen ook helpen het gevoel te hebben dat ze als volwassene behandeld worden. Dit zal hen ook aanmoedigen om de afspraken die jullie maken, op te volgen. Bovendien helpt het jou ook om te praten over de moeilijke situaties die zich voordoen, en ze op te lossen. Maar het zal er vooral voor zorgen dat ze zich geliefd voelen.
Wanneer je onderhandelingen met je tiener begint, dan breng je de idee over dat je met hun mening rekening houdt. Dit zal hun vertrouwen laten stijgen dat ze kunnen delen wat hen zorgen baart.
Sommige tieners hebben de neiging om afstandelijk te worden. En omdat wij niet weten hoe we hen kunnen benaderen, voelen ze zich uiteindelijk heel eenzaam. Want ze hebben het gevoel dat hun ouders hen niet begrijpen en dat ze hen niet kunnen vertrouwen. Onderhandelen met je tiener kan om die reden deze omstandigheden aanzienlijk verbeteren.
Onderhandelen met je tiener draagt waarden bij
Alle ouders weten hoe belangrijk het is om vanaf een vroege leeftijd waarden over te dragen. We willen gezonde waarden bijbrengen die jonge mensen toestaan om hun gedrag te sturen en voor zichzelf de juiste beslissingen te nemen. Maar we weten niet altijd hoe we dit op de juiste manier moeten doen. Onderhandelen met je tiener is er één van. Maar wat leert deze manier van handelen ons en hen?
- Het verbetert het omgaan met emoties. Want onderhandelen met je tiener zal hen de mogelijkheid bieden om ook te leren onderhandelen. Ze zullen beseffen dat het heel moeilijk is om tot een overeenkomst te komen wanneer één van de betrokken partijen beheerst wordt door woede, frustratie of verdriet.
- Het zorgt voor vertrouwen en samenhang. Het gebrek aan samenhang in de relaties binnen een gezin kan bij je tiener emotionele uitbarstingen veroorzaken. Onderhandelen zal jullie allemaal helpen om elkaar te vertrouwen en consequent te zijn in wat je zegt, denkt en doet.
- Het helpt om gevoelens uit te drukken. Om met je tiener te onderhandelen moet je op een eerlijke manier praten. Je moet uiting geven aan hoe alle leden zich voelen en mogelijke oplossingen voor een conflict aanbieden. Dit zal je tiener helpen om zijn gevoelens uit te drukken en te zeggen wat hij denkt zonder aan te nemen dat wij hem niet zullen begrijpen.
Tieners lijken de moeilijkste mensen om op te voeden, maar als je slaagt, zullen jouw lessen een leven lang blijven bestaan.”
Grenzen stellen
Iedereen weet dat afspraken, grenzen en bepaalde regels nodig zijn om het samenleven gemakkelijker te maken en te helpen om conflicten te voorkomen. We spreken regels af met onze partner, zoals bijvoorbeeld niet met vuile voeten op het tapijt lopen. Op dezelfde manier moeten we afspraken maken met onze kinderen.
We moeten afspreken om hoe laat ze terug moeten zijn als ze met hun vrienden uitgaan. Bovendien hebben we regels nodig over activiteiten die binnenshuis of buitenshuis niet toegelaten zijn (roken, alcohol drinken, vrienden die blijven slapen, enzovoort). In elk gezin zullen de afspraken verschillend zijn. Maar de ideale manier is onderhandelen, te luisteren naar de standpunten van de verschillende gezinsleden en dan bepaalde regels vastleggen die iedereen eerlijk vindt.
De fouten die we maken wanneer we met tieners onderhandelen
Onderhandelen met je tiener is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Maar deze moeilijkheid is soms niet afkomstig van het kind maar van jou, de ouder. Want het geloof dat jouw wil wet is, oefent in het huis een bijna dictatoriaal gezag uit. Je houdt dan geen rekening met de mening van jouw tiener. Dit alles kan een onderhandeling saboteren nog vóór het zelfs begint.
Dat is de reden waarom jij je tiener moet behandelen als een persoon die volwassen wordt, die groeit en leert. Ze zijn niet langer kleine kinderen. Maar ze zijn mensen met een mening. Ze zijn in staat om de vele fouten die ze maken, te beseffen en ook de fouten die jij maakt. Het is waar dat het nooit een symmetrische relatie zal zijn en dat mag het ook niet zijn. Maar in het ideale geval zal deze onevenwichtigheid in de loop van de jaren verminderen. Door naar je kinderen te luisteren kan je veel over jezelf leren.
Wanneer je met je tiener onderhandelt, moet je ook bepaalde “onjuiste voorstellingen” wegwerken. Eén van deze voorstelling kan zijn “ik ben je vader, dus je doet wat ik zeg.” Dit is een verschrikkelijke aanpak in onderhandelingen. Want het legt een principe van gezag op dat elke vorm van dialoog tegenhoudt. Wanneer ouders dit principe op de verkeerde manier gebruiken, dan is het heel normaal dat het kind zal ophouden met uiting te geven aan wat hij denkt. Ze zullen dingen in het geheim doen en hopen dat hun ouders het niet ontdekken. Of ze zullen op een rechtstreekse manier de wensen van hun ouders niet gehoorzamen. Maar één ding is zeker. Ze zullen de moeite niet doen om dingen te bespreken. Want ze weten dat er geen kans op een oplossing bestaat.
Vermijd manipulatie
Je moet ook elke poging om te manipuleren vermijden. Dit geldt evenzeer voor inconsequent gedrag. Als je al met iets akkoord gegaan bent, dan mag je die overeenkomst nooit verbreken. Vele ouders doen dit wel. Ze proberen het dan te rechtvaardigen met uitspraken als “ik ga niet veranderen wat ik al mijn hele leven gedaan heb” of “ik kan doen wat ik wil, maar jij niet.” Deze situaties zullen alleen maar woede creëren. Het zal je tiener zelfs nog meer wegduwen.
“Adolescentie is de meest verwarrende fase in het leven. We worden behandeld als kinderen maar men verwacht dat we als volwassenen handelen.”
Wanneer je met je tiener onderhandelt, kan je bepaalde fouten maken. De gevolgen zijn dat de relatie met hen op een ernstige manier beschadigd kan raken. Dan zal er geen harmonie zijn of de mogelijkheid om te groeien. We moeten onthouden dat we allemaal van iedereen kunnen leren. Maar als ouder ben je ook een gids. Maar dit betekent niet dat je autoritair moet zijn, dingen opleggen en alleen verwachten dat jouw tiener zich hierin schikt. Waarom er niet over praten en onderhandelen? Want dit betekent niet dat je hun respect zal verliezen. Het zal er ook niet voor zorgen dat de relatie symmetrisch wordt.
Maar we moeten er rekening mee houden dat onze kinderen mensen zijn met gevoelens. Tijdens de adolescentie beginnen ze hun identiteit op te bouwen en hun waarden te bepalen. Ze zijn in staat om voor zichzelf te denken en hebben bepaalde meningen over verschillende onderwerpen. Terwijl ze opgroeien, moeten we ze steeds meer respecteren. Als we leren hoe we op een wijze manier met hen kunnen onderhandelen, dan zal onze relatie met onze kinderen, die we zo waarderen, hier enorm van profiteren.