Old: de film die ons vertelt dat tijd relatief is

De film Old biedt ons een reflectie op het verstrijken van de tijd. In feite wekt het bepaalde gevoelens van ongemak en hopeloosheid bij ons op.
Old: de film die ons vertelt dat tijd relatief is

Laatste update: 10 februari, 2022

M. Night Shyamalan is een filmmaker die vaak voor controverse zorgt. Mensen hebben inderdaad de neiging om van hem te houden of hem te haten. Sommigen vinden hem overschat, terwijl anderen hem zien als visionair. Niemand is onverschillig voor hem. Old is een van zijn speelfilms in de vorm van een fantastische triller die, niet voor het eerst, publiek en critici heeft verdeeld.

Old neemt ons mee naar een paradijselijke enclave waar verschillende families zich voorbereiden op een aangename vakantie. Na aankomst in het hotel worden enkele personages naar een geheim en bevoorrecht strand gebracht. Het wordt echter een natuurlijke gevangenis, een gevangenis waarin de tijd sneller gaat dan normaal.

Al snel realiseren de personages zich dat ze verbonden zijn door meer dan alleen maar dezelfde vakantiebestemming te hebben gekozen. Ze bevinden zich in feite op een plek waar de tijd versnelt en ze worden allemaal oud.

Niet in staat om te ontsnappen, proberen de personages te overleven en een uitweg te vinden uit de gevangenis van de ouderdom, wetende dat hun leven binnen enkele minuten tot een einde zou kunnen komen.

De camera, de grote hoofdrolspeler

Misschien was de grote fout van Shyamalan dat hij z’n naam beroemd maakte met zijn eerdere film, The Sixth Sense (1999). Met deze film legde hij de lat zelfs zo hoog, dat het onvermijdelijk was dat al zijn latere werken in de schaduw zouden vallen.

Het lijkt er inderdaad op dat niets kan tippen aan de film met in de hoofdrol Bruce Willis en een kleine Haley Joel Osment die ‘soms de doden zag’. Toch blijft Shyamalan een geweldige verteller.

In Old benadrukt hij zijn vermogen om essentiële informatie naar believen te tonen en te verbergen. In feite wordt Old een oefening in verbeelding, in voorbij grenzen kijken. Bovendien laat hij ons zien dat er niets angstaanjagender is dan onze eigen verbeelding.

Ondanks dat hij zich in een idyllische buitenomgeving bevindt, staat Shyamalan erop ons claustrofobische taferelen te laten zien. Dat doet hij door de personages te verstikken, ze met zijn camera in het nauw te drijven in uiterst ongemakkelijke, gebroken close-ups.

Hoewel hij slim onze blik regisseert, vergeet hij soms te profiteren en het beste uit zijn acteurs te halen. Eigenlijk vertrouwt hij nogal te veel op de camera alleen.

Niet de traditionele horror

In een tijd waarin terreur meestal veel bloed en lef met zich meebrengt, anticipeert Old op het bloederige moment, maar wijkt er dan van af. Daarom is het onze verbeelding die reconstrueert wat we niet zien.

De camera beweegt zich elegant door de personages, verandert van gezichtspunt, speelt constant met ons en houdt ons voor de gek. Op vrijwel dezelfde manier waarop de personages voor de gek zijn gehouden in hun prachtige dodelijke val. We hebben zelfs het gevoel dat iemand van bovenaf kijkt, maar we kunnen nooit verder kijken dan de rotsen die het strand omsluiten.

De natuur wordt plotseling enorm vijandig. De rotsen lijken gemagnetiseerd te zijn en voorkomen dat de personages teruggaan. In feite lijkt de zee de enige uitweg te zijn, terwijl het tegelijkertijd een dodelijke val is.

Het sinistere is voelbaar in de omgeving. Het omhult het alledaagse en kleurt een aanvankelijk idyllische vakantie met geweld. Het meest angstaanjagende is op zijn beurt de meest trieste waarheid. Het is het feit dat de tijd voor iedereen verstrijkt.

Van fantastie tot rationeel

Old beweegt zich in een echt en bekend gebied. Het komt ons echter vreemd voor. Hoewel de personages tot dezelfde wereld als wij behoren en dezelfde natuurwetten volgen, komen ze, wanneer ze de drempel van het vakantiecomplex overschrijden, in een vreemde wereld waarin deze wetten anders lijken te werken. Hun veroudering wordt inderdaad met grote sprongen versneld.

Dood, ziekte en wanhoop vangen hen op een strand dat net zo goed een gevangenis zou kunnen zijn.

Om deze veranderde realiteit te laten zien, gebruikt Shyamalan verschillende filmische trucs. Hij gebruikt een vertrouwde omgeving en maakt die ongewoon en sinister. Niets is toeval in Old, niet het geluid, de shots of de bewegingen van de camera.

De vijandige natuur is voelbaar vanaf de eerste stappen die de personages tussen de rotsen zetten. Dit doet ons denken aan reisboeken die magische werelden vol zeemeerminnen en buitengewone wezens beschreven. Ook van films als Picnic at Hanging Rock (Weir, 1975 ), waarin magie nooit echt opduikt, maar wij zijn het die ons in een mystieke en angstaanjagende sfeer weten te hullen.

In deze film roept de natuurlijke gevangenis ideeën op van gekooide dieren. De personages hebben te allen tijde het gevoel alsof ze van bovenaf worden bekeken. De camera accentueert dit gevoel bij de kijker. Zelfs het welkom dat de gasten in het hotel worden gegeven, is enigszins ongewoon en te mooi om waar te zijn. Inderdaad, we vermoeden altijd dat er iets vreemds aan de hand is op die plek.

Invloed van Hitchcock en Spielberg

Shyamalans toewijding aan Hitchcock en Steven Spielberg is hier meer dan duidelijk. Hij is zeker geïnspireerd door Hitchcock als het op spanning aankomt. Aan de andere kant zou men kunnen zeggen dat de kunstmatig paradijselijke maar gevaarlijke setting doet denken aan Spielberg’s Jurassic Park (Spielberg, 1993) of zelfs Jaws (Spielberg, 1975).

In feite verbergt deze vijandige aard een veel interessanter debat. Dit is dat het verstrijken van de tijd op het strand niet alleen een kwestie van toeval is. We zijn ons er te allen tijde van bewust dat de personages daar opzettelijk en met een doel zijn gebracht.

Shyamalan verbergt voor ons de ware bedoelingen van het toeristencomplex. Hij geeft ons echter door de hele film heen bepaalde aanwijzingen. Soms zelfs met te veel uitleg. Desalniettemin brengen ze ons ertoe om vragen te stellen over ethisch en wetenschappelijk debat, vergelijkbaar met die werden gevraagd in de Jurassic Park-sage.

Bange man op het strand

Old: profiteer van elk moment

Als er één onderliggende boodschap is in Old, dan is het niets anders dan: pluk de dag. Het leven is kort en vluchtig, en een ding dat vanaf het moment dat we geboren worden onmiskenbaar is, is dat we op een dag zullen sterven.

Shyamalan gebruikt het mysterie en het fantastische om ons bewust te maken van zoiets eenvoudigs als de kortheid van ons leven. Het herinnert ons eraan dat het geen zin heeft om de conflicten waarmee we dagelijks worden geconfronteerd, niet te bespreken of aan te pakken.

Er is een verbindende schakel in alle films van Shyamalan. Ze verdiepen zich allemaal in de problemen die voortkomen uit een gebrek aan communicatie (Spaanse link), of dit nu in een koppel is, tussen vrienden, of het niet accepteren en verwoorden van een trauma.

De angst voor de dood is universeel. We weten dat onze tijd op aarde kortstondig is en dat we op een gegeven moment zullen ophouden te bestaan. In deze film presenteert de hoofdfamilie – en in feite alle personages – interne conflicten die verband houden met het feit dat ze dit probleem in geen van hun gesprekken erkennen.

Communicatie

We zien een getrouwd stel dat hun kinderen niet heeft verteld dat hun moeder ziek is. Een man die, ondanks dat hij zich bewust is van de ontrouw van zijn vrouw, weigert erover te praten. En een vrouw die totaal geobsedeerd is door haar fysieke verschijning.

Kortom, we zien een röntgenfoto van veel hedendaagse samenlevingen. Een reeks personages die, geconfronteerd met terreur, uiteindelijk hun zorgen en verlangens zullen verwoorden. In feite zullen ze op de een of andere manier, in hun gevangenis op het strand, zichzelf bevrijden van hun geesten en nachtmerries.

Als er één kritiek is die we misschien op Shyamalan zouden kunnen richten, dan is het die van een zekere onwaarschijnlijkheid. Deze film is inderdaad niet geloofwaardig. Aan de andere kant is de plek zelf er een van fantasie, dus de meeste kijkers zullen niet al te veel last hebben van een gebrek aan geloofwaardigheid.

Misschien was Shyamalan beter geweest met minder uitleg, zodat er meer ruimte was voor interpretatie. Hij herinnert ons er echter voortdurend aan dat dit zijn film is, dat hij altijd aanwezig is en ons door zijn lens aankijkt. Zo imiteert hij zoals gewoonlijk zijn voorbeeld Hitchcock.

Tijd is relatief en het maakt niet uit hoe snel of langzaam het gaat. Het maakt niet uit of het leven 100 jaar of twee dagen duurt, het belangrijkste is om geen losse eindjes te laten en de obstakels te overwinnen die onze communicatie belemmeren of verarmen.

Deze film is een oefening in moed. Een thema dat we herhaaldelijk hebben gezien in de films van Shyamalan, vanuit verschillende perspectieven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.