Narcistische jaloezie bij koppels: ego en macht

Narcistische jaloezie bij koppels is erg intens en destructief en veroorzaakt veel leed. Lees verder voor meer informatie!
Narcistische jaloezie bij koppels: ego en macht

Laatste update: 15 maart, 2021

Jaloezie in relaties is een complex gevoel dat wordt geassocieerd met passie en genegenheid. Het kan echter ook over ego en macht gaan. Narcistische jaloezie is een van de vele varianten. In het bijzonder wordt het gekenmerkt door de nadruk op het ego van de persoon.

Normaal gesproken zijn er geen langdurige garanties in relaties. Het voortduren van een relatie is afhankelijk van verschillende factoren. Er bestaat dus altijd de mogelijkheid dat een relatie zal eindigen.

Het is duidelijk dat iemand die verliefd is zijn partner niet wil verliezen en dat hij uiteindelijk misschien bang is dat een derde partij zijn relatie bedreigt. Onder normale omstandigheden treedt er dan jaloezie op. Het is een uiting van weerstand en onzekerheid. Dit is echter niet altijd het geval, aangezien er een ander gevoel achter dit aspect kan zitten.

Narcistische jaloezie bij koppels

Narcistische jaloezie

Tot dusverre hebben we een situatie van ‘normale’ en gemotiveerde jaloezie beschreven. Narcistische jaloezie is echter iets anders.

In die gevallen is de angst om iemand van wie je houdt te verliezen namelijk niet de grootste zorg, maar eerder de frustratie om door een derde partij te worden vervangen. De persoon in kwestie zal ook boosheid ervaren over het geluk dat zijn partner kan voelen bij iemand anders.

Wie narcistische jaloezie ervaart, lijdt enorm, maar niet door het verlies van een geliefde. Ze lijden omdat hun ego is aangetast en ze vinden het vaak moeilijk om het een van het ander te onderscheiden.

In plaats van gekwetst te worden omdat de ander zijn genegenheid ergens anders naartoe heeft genomen, worden ze gekweld door het gevoel te verliezen. Dit kan erop wijzen dat ze de relatie grotendeels vanuit een machtspositie hebben benaderd.

Het is duidelijk dat ontrouw een narcistische wond toebrengt, vooral vanwege het bedrog dat het gewoonlijk met zich meebrengt. Onder normale omstandigheden veroorzaakt het echter lijden, woede en wrok, maar dat kan uiteindelijk worden aangepakt. Of de relatie eindigt, of het paar zoekt dialoog en een oplossing.

Bij narcistische jaloezie gebeurt dit niet. Degene die het ervaart, rust niet voordat hij ‘de ander laat boeten’ voor zijn of haar wandaad. Ze voelen dat ze het recht hebben om de ander emotioneel en soms zelfs fysiek te teisteren. Ze zullen niet toestaan dat de ander ‘ermee wegkomt’ zonder eerst een hoge prijs te betalen.

Een narcist liefhebben of bemind worden door een narcist

Een narcist is niet per se een slecht persoon, maar hij heeft wel hulp nodig. Het trieste is dat ze het zelden toegeven en daarom is conflictoplossing moeilijk. Bovendien zijn ze in de war en tegelijkertijd brengen ze hun partner in verwarring.

Ja, ze kunnen solidariteit en bescherming tonen, maar ook charme en vitaliteit. In ruil daarvoor vragen ze echter om totale aanbidding.

Narcistische jaloezie is typisch bij mensen met een fundamentele breuk in hun ego. Ze beschouwen zichzelf op de een of andere manier als tekortschietend en compenseren dit door zichzelf hoog te waarderen. Ze realiseren zich dit meestal niet en het gaat allemaal onbewust door.

Dat gebroken ego maakt van jaloezie een kenmerk van wie ze zijn. Ze hebben geen derde partij nodig die op de loer ligt om hun vermoedens en wantrouwen bloot te leggen.

Verder zijn ze ook jaloers op de prestaties en successen van hun partner. Ze willen dat hun partner een trede lager staat dan hen, of in ieder geval dat hun partner hen als het belangrijkste in hun leven beschouwd.

Jaloezie opwekken

Narcistische jaloezie heeft ook een andere kant. Heel vaak proberen mensen die zo zijn hun partner jaloers te maken. Als gevolg hiervan is het niet ongebruikelijk dat ze onder de neus van hun partner flirten. Of, in extreme gevallen kunnen ze zelfs ontrouw zijn en duidelijke aanwijzingen achterlaten om gesnapt te worden.

Door jaloezie bij hun partner te creëren, bereiken ze iets dat ze nodig hebben: hen onzeker maken. De hoop is dat dit wantrouwen ervoor zorgt dat hun partner zich meer op hen richt, en dat is waar ze van houden.

Degenen die last hebben van narcistische jaloezie, proberen dus vaak jaloezie bij hun partner te creëren. Het is een typisch geval van hen iets aan te doen waarvan je niet wilt dat ze het jou aandoen.

Ze doen dit vaak in afwachting van wat hun partner hen kan aandoen, waardoor mogelijke schade aan hun ego wordt vermeden. Bovendien is het nog een manier om te laten zien dat ze de relatie onder controle hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pozueco, J. M., & Moreno, J. M. (2013). Psicopatía, maquiavelismo, narcisismo y maltrato psicológico. Boletín de Psicología, 107, 91-111.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.