Missen is meer dan alleen terugdenken aan

Missen is meer dan alleen terugdenken aan

Laatste update: 06 januari, 2017

Iemand missen is een van de pijnlijkste gevoelens die je maar kunt ervaren. Het gaat verder dan alleen maar terugdenken aan de goede tijd die je met diegene had. Ook al maakt hij geen deel meer uit van je leven en is het inmiddels alweer lang geleden dat hij je leven uitstapte, teistert de herinnering aan hem je nog dag en nacht.

Wanneer je iemand zo veel mist dat het pijn doet

Er zijn vele voorbeelden van mensen die we zouden kunnen missen: een jeugdliefde, een goede vriend, een grootouder die lang geleden overleed, de gelukkige tijden die we tijdens onze kindertijd met onze familie doorbrachten…

We willen mensen niet missen, maar toch overkomt het ons, we kunnen het niet controleren en het doet ontzettend veel pijn. Meer nog dan slechts hun afwezigheid voelen we iets drukkends op onze borst en doet het ons in tranen uitbarsten. Het is een lege ruimte die we niet kunnen opvullen.

Als je ontzettend veel van iemand houdt, als je oprecht gelukkig met hem bent geweest, dan is het feit dat hij er niet meer is zeker een reden om verdrietig te zijn. In eerste instantie is dit dan ook begrijpelijk, maar op een gegeven moment zou je verder moeten gaan met je leven.

Hart

Missen is meer dan alleen terugdenken aan en het is veel meer dan lijden. Want terugdenken aan die leraar of die reis die je gemaakt hebt is één ding, maar iemand missen gaat veel verder. Iemand missen is alsof je de lege ruimte die overbleef na het vertrek opnieuw bezoekt. En het is zo ontzettend moeilijk om deze ruimte weer op te vullen!

Iemand missen is moeilijk uit te leggen

We zochten naar een definitie van ‘missen’ in het woordenboek, in de hoop dat het ons wat zou helpen. Het is een transitief werkwoord met als betekenis ‘het merken van de afwezigheid van iets dat er gewoonlijk was en dat vervangen werd door iets anders’. Op basis van deze definitie kunnen we enkele conclusies trekken.

Missen omvat dus een gebrek aan iets dat vaak ‘gebruikt’ werd. Als we die definitie toepassen op gevoelens, kunnen we zeggen dat we iemand missen als we iemand die we eerst voortdurend zagen en van wie we ontzettend veel hielden, nu niet langer zien.

Ten tweede stelt de definitie dat hetgeen we missen nu vervangen is door iets anders. Als jij lijdt, dan komt dit omdat je niet in staat bent geweest om dat wat je mist te vervangen. Of sterker nog, de plek die het ooit bezette is nu niets meer dan een lege ruimte die niet kan worden opgevuld.

Missen of terugdenken aan?

Iemand Missen

Inmiddels weten we wat ongeveer de definitie is van ‘missen’, maar om de puzzel compleet te maken hebben we ook de definitie van ‘terugdenken aan’, oftewel ‘herinneren’ nodig. We keerden ons wederom tot het woordenboek en zagen dat herinneren omschreven wordt als het ‘voor de geest halen van iets dat werd waargenomen, geleerd of dat bekend is. Iets vasthouden in de gedachten.’

Wat kunnen we hiervan afleiden? Dat herinneringen zich in de hersenen bevinden. Dat wil zeggen, ze zijn niet gerelateerd aan gevoelens en als ze dit wel zouden zijn, dan zouden we niet verdrietig worden of in huilen uitbarsten. Kortom, iemand missen is verlangen naar diegene en de tijd die jullie samen doorbrachten.

Tegelijkertijd is herinneren het voor de geest halen van deze mooie scenes, zonder echter te verlangen naar en zonder nostalgie. Met andere woorden: we denken terug aan iets zonder daarbij de gevoelens te ervaren die toentertijd ervaren werden. Natuurlijk is het moeilijk om de emoties uit een herinnering te halen; we zijn geen machines of robots. Maar het is het vaak waard om het te proberen zodat je de depressie, het gehuil of zelfs de haat die het bij je op zou kunnen roepen kunt vermijden.

Als je wilt voorkomen dat je iemand mist elke keer dat je aan hem terugdenkt, zou het misschien goed zijn om die gedachten zo ver mogelijk weg te stoppen. Dit doe je bijvoorbeeld door geen dingen te doen die je aan zijn gezicht doen denken, aan de woorden die hij zei of de momenten die jullie samen deelden. Mettertijd zul je zien dat de herinneringen geen pijn meer zullen doen en ook al mis je die persoon, zal de lege ruimte die hij achterliet je er niet van weerhouden om vooruit te komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.