Mentale aantrekkingskracht: wanneer twee zielen elkaar strelen

We hebben het over die mentale aantrekkingskracht die verder gaat dan de fysieke wereld. Daar waar twee zielen elkaar ontmoeten.
Mentale aantrekkingskracht: wanneer twee zielen elkaar strelen

Laatste update: 16 december, 2021

Soms ontmoeten twee zielen elkaar, en bijna zonder te weten hoe we hetzelfde zwaartekrachtsveld betreden waar bijna alles in elkaar past. We hebben het over die mentale aantrekkingskracht die verder gaat dan de fysieke wereld. Het vangt en verblindt je, daar waar twee zielen elkaar ontmoeten. Ze strelen elkaar en varen samen dezelfde weg af.

Dit soort aantrekkingskracht dat verder gaat dan de huid komt vaker voor dan we denken. Dit neemt echter niet weg dat fysieke verschijning belangrijk blijft. In feite, net zoals de sociaal psycholoog Solomon Asch bewees in zijn werk, Implicit Theories of the Personality, denken mensen nog steeds dat alles wat mooi is goed is en daarom heilzaam.

“Als iemand je dingen laat voelen zonder een enkele vinger op je te leggen, dan is dat bewonderenswaardig.”

Mario Benedetti

Als het op aantrekking aankomt, moeten we in gedachten houden dat een groot deel van die mechanismen wordt aangestuurd door onbewuste processen. Fysieke verschijning is onze begeleidende brief en grootste claim, dat weten we. Toch is deze claim niet altijd het perfecte lokaas of het meest onfeilbare.

Biologie, scheikunde en onze psycho-emotionele behoeften maken plaats voor dit zwaartekrachtsveld dat ons aantrekkelijk maakt voor bepaalde mensen. Soms, bijna zonder te weten hoe, klikken we met iemand. Magie stijgt en we doen er alles aan om ze dichtbij ons te houden.

We hebben het helemaal niet over ‘soulmates’, maar eerder over persoonlijkheden die verbinding maken. Persoonlijkheden die in perfecte harmonie zijn en in staat zijn een sterke en verrijkende band te creëren.

Stel hand in hand op twee handen

Mentale aantrekkingskracht zoekt geen zielsverwanten, maar reisgenoten

Volgens een onderzoek uitgevoerd door dokter Raymond Knee, directeur van het laboratorium voor sociale psychologie van de Universiteit van Rochester, gelooft meer dan 50 procent van de mensen dat zielsverwanten bestaan. Met andere woorden, dat mensen voorbestemd zijn om elkaar te vinden en dat dit soort aantrekkingskracht uitstijgt boven wat met het blote oog kan worden gezien.

Binnen het concept van zielsverwanten is het aspect van mentale aantrekkingskracht zonder twijfel een fundamentele pijler. Desalniettemin, zoals dezelfde auteur uitlegt in artikelen zoals The Science of Soulmates, zal dit soort aantrekkingskracht verder gaan dan de eenvoudige mentale processen die verband houden met waarden, behoeften en genegenheid om een meer spiritueel veld te bereiken.

“Liefhebben is niet alleen voor iemand zorgen, het is vooral hem begrijpen.”

-Françoise Sagan-

Het is duidelijk dat voor een wetenschappelijke visie deze benadering niet geldig is. Het is niet omdat sommige mensen bepaalde aspecten die onder onze controle zouden moeten vallen, aan het lot overlaten.

Omdat authentieke mentale aantrekkingskracht geen magie of lotsbestemmingen begrijpt, maar eerder de combinatie van twee volwassen persoonlijkheden die, voorbij eeuwige liefde, zoeken naar een huidige relatie, een reisgenoot om elke dag voor te vechten.

Dansen

Verenigd door het lot of verenigd om te groeien

Dokter Raymond Knee is tot op de dag van vandaag ondergedompeld in de studie van de sociale opvatting van ‘soulmates’. Vanuit zijn afdeling kunnen we een test doen waarmee we onze kijk op het onderwerp kunnen evalueren. Na het uitvoeren van deze test weten we of we tot een van deze twee groepen behoren:

  • Mensen die geloven in het bestaan van soulmates. Vanuit deze benadering wordt mentale aantrekkingskracht begrepen als een proces waardoor onze vereniging met de andere persoon zo intiem en uitzonderlijk is dat we niet hoeven te zeggen wat we willen of wat we missen, zodat de andere persoon het weet. We zijn één wezen.
  • Mensen die geloven in romantische relaties als onderdeel van hun persoonlijke en emotionele groei. In dit geval heeft het lot weinig tot geen belang. Niemand is voorbestemd voor iemand anders. Wij zijn degenen die onze relaties creëren door tijd, wil en moeite te investeren wanneer we die reisgenoot vinden.

In het tweede geval betekent mentale aantrekkingskracht het delen van interesses, passies, waarden en het gemak waarmee we onderhandelen. Het omvat hoe we elkaar begrijpen om tot afspraken te komen zonder te wachten tot de ander ‘ raadt’ wat er met ons aan de hand is. Als we het op een andere manier begrijpen, kan dat tot diepe frustratie leiden.

De sleutels tot mentale aantrekkingskracht

Fysieke aantrekkingskracht is iets heel sterks, intens en ongecontroleerd. We kennen en houden van dit feit. De magie die de meest authentieke en stabiele relaties kenmerkt, is echter balans. Het vinden van een ideale balans tussen beide dimensies. Een plek waar mentale verleiding steeds meer het meest brutale, levendige en opwindende ingrediënt is.

“Liefde maakt de paradox mogelijk dat twee mensen één worden… zonder op te houden twee wezens te zijn.”

Erich Fromm

Daarnaast, als we stoppen met in de sleutels van een authentieke mentale aantrekkingskracht te duiken, zouden we iets beseffen. In feite is er maar heel weinig bovennatuurlijks aan. In plaats daarvan zijn er veel emoties, drive, chemie en dat soort intuïtie begraven in ons onderbewustzijn.

Deze mix vertelt ons dat deze specifieke persoon het meest bij ons past op dit specifieke moment. Laten we eens kijken naar enkele van deze aspecten.

Grote boom

Het eerste aspect is ongetwijfeld wederkerigheid. Iets basaals als positief worden beantwoord, als je erkend en gewaardeerd voelen. Zo basaal als onszelf zien als belangrijke figuren in de ogen van de ander. Dit vormt een zeer belangrijke attractie.

Mentale aantrekkingskracht komt ook samen in gelijksoortige interesses. Door de wereld vanuit hetzelfde gezichtspunt en volgens dezelfde principes te zien. Natuurlijk kunnen er verschillen zijn in bepaalde aspecten. Maar deze kleine dissonanten worden gerespecteerd en zelfs gewaardeerd.

Ook wordt mentale aantrekkingskracht ontstoken door uitdagingen. Er zijn mensen die ons het gevoel geven dat we leven, die ons uitdagen. Ze hebben die subtiele combinatie waar het bekende zich vermengt met het onbekende. Beetje bij beetje ontstaat er iets dat ons opwindt. Het vult onze geest om ons hart onherstelbaar te verlichten en onze zielen elkaar te laten strelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.