Mensen zijn als muziek: sommigen poëzie en anderen herrie

Mensen zijn als muziek: sommigen poëzie en anderen herrie

Laatste update: 27 oktober, 2019

Er zijn mensen die als muziek zijn in ons leven, al hebben ze dit zelf vaak niet eens door. Zij zijn de poëzie waarvan de regels deel uitmaken van ons hart. Anderen, echter, zijn alleen maar herrie, achtergrondlawaai dat soms erg vervelend en aanhoudend is, en waarmee we op evenwichtige en respectvolle wijze zouden kunnen leren leven.

Gustav Jung zei dat de ontmoeting tussen twee mensen, soms, als twee chemische stoffen is die contact maken. Als er een reactie plaatsvindt, kunnen beide partijen transformeren en voordeel behalen. Soms gebeurt er echter alleen het tegenovergestelde: de stoffen stoten elkaar af. Dit is niet goed of slecht, het is de reflectie van menselijke relaties.

Het leven is als muziek en poëzie, het moet voortkomen uit het eigen hart, waarbij wij bepalen met wie we dansen, om vreugdevol in het leven te staan, en om de mensen die alleen maar herrie produceren aan de kant te zetten.

We zouden kunnen zeggen dat persoonlijke relaties soms als complexe universa zijn waarin we uiteindelijk allemaal met elkaar zullen botsen. Er zal echter altijd een moment komen waarop we ons bewust worden van die innerlijke muziek die elk van ons zo speciaal maakt. Die unieke en uitzonderlijke harmonie die één wordt met bepaalde mensen, zodat samen, we de beste muziek creëren van ons leven…

Harmonie

Mensen die onze dagen vullen met muziek

Als we de mensen die onze dagen verlichten moeten omschrijven, maken we vaak vrijwel onmiddellijk gebruik van positieve psychologie.  Martin Seligman is de beste vertegenwoordiger van deze trend waarbij we verteld worden, bijvoorbeeld, welke eigenschappen deze persoonlijkheden vaak hebben om tegenslagen in mogelijkheden te veranderen, en van geluk iets constants te maken in hun leven.

Het is echter belangrijk om enkele zaken te verduidelijken. Mensen die werkelijk een baken van licht worden in ons leven, hoeven zelf helemaal niet per se ‘gelukkige mensen’ te zijn. Wat zij in feite zijn, zijn ervaren architecten van positieve emoties. Iets anders om te overwegen is dat deze relaties zo verrijkend zijn dat ze, soms, kort kunnen zijn, maar nooit minder belangrijk.

Soms hebben we te maken met emotionele relaties of vriendschappen die uiteindelijk aflopen, maar blijft de herinnering eraan nog altijd klinken als een prachtige soundtrack vol aangename gevoelens. Omdat er mensen zijn, geloof het of niet, die als ‘vuur’ zijn; personen die ondanks de afstand ons nog altijd een licht, warm en vredig gevoel kunnen geven.

Vergeet niet hoe waardevol deze mensen zijn, koester ze altijd.

Harmonie

Op je 30e is de kwaliteit van je vrienden belangrijker dan de kwantiteit

Op ons twintigste gaan we vaak om met heel veel mensen die ons leven verrijken, op ons dertigste zijn we echter sociaal uitgeput van het entertainen van anderen en prefereren we meer kwaliteit in onze relaties… Meer »

Leven met muziek en herrie

Herrie is een verwarrende mix van geluiden zonder ritme of harmonie. We kennen het allemaal; we hebben er dagelijks mee te maken. Soms beschermen we onszelf tegen de vervelende herrie, door een koptelefoon op te zetten en te ontspannen met onze favoriete muziek.

Nu weten we dat het niet altijd makkelijk is om het subtiele evenwicht tussen ‘muziek en herrie’ te bereiken, daarom stellen we voor dat je de volgende strategieën overweegt.

Harmonie

Sleutels om in harmonie te leven en niet op te geven als dit niet lukt

Je hebt vast wel eens gehoord van psychologische weerstand. Dit is vaak wat ons voor een groot deel tegenhoudt als het aankomt op onze persoonlijke groei. We handelen op basis van wat anderen van ons verwachten of we vermijden onze ware gedachten over wat we wel of niet willen.

  • De eerste sleutel tot harmonie is persoonlijke vrijheid. Durf deze vrijheid elke dag te vergroten. Alleen als we in staat zijn om die kaders waarin wij uit angst en onzekerheid leven los te laten, zullen we authentieke en complete wezens worden die hun eigen ‘levensmuziek’ componeren.
  • De tweede sleutel is respect en acceptatie. Deze unieke combinatie resulteert in iets zo simpel als ‘leven en laten leven’. Het is niet nodig dat iedereen zo is als wij. Het gaat erom dat we elkaar juist respecteren om onze verschillen, en als er iemand in het bijzonder is die ons ‘een ongemakkelijk gevoel geeft’, dan is er geen enkele reden om te bezwijken onder deze onachtzaamheid. Het negeren en er afstand van nemen zijn de beste manieren om die specifieke herrie te bedaren.
  • De derde sleutel is om de kunst van het gelukkig zijn te ontwikkelen met behulp van de meest eenvoudige, alledaagse dingen. Als we ons eenmaal vrij voelen en weten ‘wie poëzie is en wie achtergrondherrie is’, kunnen we onze danspartners bij de hand pakken en ons door ze laten leiden met betrokkenheid, vreugde en avontuur.

Het maakt niet uit of de muziek slechts een moment duurt of een heel leven lang, laat jezelf gewoon gaan… en geniet.

Harmonie


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.