Mensen die problemen hebben met het volgen van regels

Als je als kind werd gevraagd om naar rechts te gaan en je ging naar links, dan had je waarschijnlijk moeite met het volgen van regels. Als het voor jou, zelfs vandaag de dag, moeilijk is om regels te volgen, leggen we uit wat er achter dit gedrag kan zitten.
Mensen die problemen hebben met het volgen van regels
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 augustus, 2023

Het is waar dat niemand van ons echt van regels houdt. Sterker nog, we reageren er vaak op met verzet en gedurfde rebellie. Sommige mensen hebben echter van jongs af aan ernstige problemen met het volgen van regels. Ze worden vaak als moeilijk bestempeld vanwege hun gedrag en houding.

Achter dit soort persoonlijkheid kan van alles schuilgaan, variërend van een creatieve persoonlijkheid die de behoefte heeft om de regels te overtreden tot een psychologische aandoening. Het overtreden van sociale protocollen en richtlijnen is bijvoorbeeld een van de belangrijkste kenmerken van antisociale persoonlijkheidsstoornis. Er zijn veel interessante verklaringen voor deze persoonlijkheidstrek.

Mensen die regels overtreden vertonen een uitgesproken gevoel van recht hebben. Ze denken dat ze superieur zijn aan anderen. Daarom vinden ze het moeilijk om zich fatsoenlijk te gedragen in zeer gestructureerde omgevingen waar vaste regels gelden.

Problemen met het volgen van regels

Vind je het moeilijk om je aan te passen aan werkomgevingen? Heb je als kind je ouders gek gemaakt door ze niet te gehoorzamen? Voel je je ongemakkelijk in contexten waarin anderen van je verwachten dat je aan bepaalde normen voldoet?

Problemen met het volgen van de regels worden veroorzaakt door de bijna hardnekkige behoefte om gezag uit te dagen. Deze mensen voelen zich ongemakkelijk of zelfs boos als ze aangespoord worden om zich aan bepaalde regels of conventies te houden.

Het is waar dat de meesten van ons niet graag het gevoel hebben dat we onderworpen zijn aan bepaalde voorwaarden, noch aan sociale, werk- of andere soorten regels. Ze geven ons het gevoel dat onze vrijheid, mogelijkheden en handelingsbekwaamheid verboden worden.

Het verschil tussen mensen die het moeilijk vinden om regels te accepteren en mensen die zich eraan houden, is echter het principe van beleefdheid.

We weten allemaal dat we ons aan bepaalde richtlijnen en regels moeten houden om in de maatschappij te kunnen leven. Maar er zijn mensen die ze overtreden en protesteren tegen deze onzichtbare prikkeldraadversperringen. Wat zit er achter deze persoonlijkheden? Ontdek het hier.

1. Een groter gevoel van aanspraak rechtvaardigheid

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science beweert dat mensen die zich verzetten tegen het naleven van regels vaak een gevoel van aanspraak vertonen. Ze vinden het moeilijk om instructies op te volgen, protocollen te volgen en zich aan te passen aan de meest voorkomende dynamieken van elke sociale omgeving. Deze persoonlijkheden:

 • Vinden het moeilijk om te integreren.
 • Accepteren geen nee als antwoord.
 • Hebben moeite om frustraties te weerstaan.
 • Denken dat ze meer rechten hebben dan anderen.
 • Vinden het vanzelfsprekend dat ze meer voordelen hebben en competenter zijn dan anderen.
 • Laten een overwicht zien voor het zelf boven het collectief.
 • Vinden het moeilijk om regels te volgen.

2. Regels zijn oneerlijk (cognitieve inflexibiliteit)

problemen hebben met het volgen van regels heeft te maken met de manier waarop het individu de werkelijkheid verwerkt. Sommige mensen vertonen een inflexibele en reactionaire mentale benadering.

Hierdoor voelen ze zich ongemakkelijk bij elke richtlijn of mandaat, of zelfs bij een eenvoudige suggestie. Ze verwerpen deze als oneerlijke richtlijnen die betekenisloos of zelfs schadelijk zijn.

Vaak beweren deze individuen dat ze vrij zijn om te handelen zoals ze willen. Ze hebben moeite om te integreren en een duidelijke scheiding aan te brengen tussen wat zij het beste vinden en wat hen van buitenaf wordt opgelegd. Ze begrijpen niet dat we, als sociale wezens, bepaalde richtlijnen nodig hebben om in harmonie en met respect samen te leven.

Degenen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben de meeste problemen om zich te conformeren aan normen.

3. Gebrek aan discipline tijdens de jeugd

Veel mensen die problemen hebben met het volgen van regels hebben een opvoeding gehad waarin er geen regels of discipline waren. Dit betekent dat ze, wanneer ze de adolescentie en volwassenheid bereiken, al hun sociale omgevingen als een bedreiging zien. Ze vertonen ook ernstige aanpassingsproblemen. Dit kan resulteren in tekortkomingen in hun psychosociale leven.

Volgens het tijdschrift Pediatrics & C hild Health (Engelse link) biedt effectieve discipline in de kindertijd een basis voor de ontwikkeling van goede zelfdiscipline en sociale aanpassing. Wie zonder grenzen opgroeit, verandert in gefrustreerde individuen die niet weten wat er van hen verwacht wordt, laat staan hoe ze zich moeten integreren.

4.  Oppositional defiant disorder (ODD)

Oppositional defiant disorder bij volwassenen wordt gekenmerkt door het voortdurend tarten van autoriteit. Het zijn individuen die niet in staat zijn om zich aan te passen aan een scenario met regels. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om een baan te behouden en de neiging hebben om sociale verschoppelingen te worden.

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Psychiatric Research benadrukt dat deze aandoening zich begint te manifesteren rond de leeftijd van vier tot zes jaar. Ze vertoont meestal de volgende kenmerken:

 • Impulsiviteit.
 • Uitdagende houding tegenover autoriteit.
 • Slechte emotionele regulatie.
 • Weinig persoonlijke verantwoordelijkheid.
 • Weinig weerstand tegen frustratie.
 • Onvermogen om regels op te volgen.
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
 • Risicogedrag en verslaving.
 • Zichzelf definiëren als rebels; als vrije geesten.
 • ADHD (attention deficit hyperactivity disorder).

5. Rebellie en creativiteit

De zeer creatieve persoonlijkheid met rebelse trekken vertoont vaak duidelijke problemen met het aannemen van normen. Ze verwerken ze als iets dat hen dwingt en een veto uitspreekt over hun potentieel.

Dit zijn individuen met ernstige problemen om zich aan te passen aan zeer gestructureerde en routinematige banen. Ze raken verveeld en wanhopig, beginnen te protesteren en worden vaak reactionair.

In deze gevallen hebben ze geen pathologische trekken. In plaats daarvan bezitten ze persoonlijkheidsstijlen die gericht zijn op openheid, vrijheid en het verlangen om te experimenteren en verder te gaan dan de gevestigde ideeën om zich als mens te ontwikkelen.

Het zijn idealisten, figuren die uiteindelijk vaak gefrustreerd raken. Succesvol functioneren in de maatschappij impliceert immers altijd het naleven van bepaalde regels.

6. Antisociale persoonlijkheid en problemen met het volgen van regels

Als we het hebben over antisociale persoonlijkheidsstoornis, denken we vaak aan mensen die misdaden hebben gepleegd en in de gevangenis hebben gezeten. Deze aandoening valt echter binnen een spectrum. Zoals een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Birmingham (VK) uitlegt, is slechts de helft van de lijders veroordeeld voor misdaden.

Antisociale persoonlijkheidsstoornis is een mentale aandoening die bestaat uit impulsief gedrag, hoge prikkelbaarheid en extreem lage empathie. Maar het terugkerende kenmerk van antisociale persoonlijkheid is het onvermogen om regels aan te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat lijders het moeilijk hebben om in de maatschappij te leven.

Dialectische gedragstherapie kan effectief zijn om mensen te helpen hun gedrag te verbeteren en de waarde van het volgen van regels in te zien.

Hoe om te gaan met problemen bij het volgen van regels

Regels zijn belangrijk. Elke samenleving moet individueel gedrag reguleren zodat iedereen zijn rol begrijpt en de regels van het samenleven respecteert. Regels voorkomen chaos en voorkomen anarchie en zelfs gewelddadig gedrag. Dit neemt natuurlijk niet weg dat velen van ons bepaalde regels als oneerlijk beschouwen.

Dankzij cognitieve flexibiliteit, ethische waarden, beleefdheid en empathie begrijpen we echter het belang van het naleven van wettelijke en gedragsmatige kaders die bijna elk sociaal scenario regelen. Maar wat gebeurt er met mensen die problemen hebben met het naleven van regels?

In de regel is iemand die vaak de regels aan zijn laars lapt extreem resistent tegen verandering. Bovendien hebben ze de neiging om te denken dat er niets mis is met hun gedrag.

Enkele aanbevelingen als je problemen hebt met het volgen van regels

Als je problemen hebt met het volgen van bepaalde richtlijnen, normen en sociale regels, zijn hier enkele nuttige richtlijnen:

 • Verbeter je vaardigheden van empathie.
 • Verbeter je sociale vaardigheden.
 • Ontwikkel emotionele intelligentie.
 • Leer de dynamiek van groepswerk.
 • Zoek hulp om je cognitieve flexibiliteit te bevorderen.
 • Probeer de waarde van normen en hun belang in de samenleving te begrijpen.
 • Probeer dialectische gedragstherapie. Het is een effectieve aanpak van disfunctioneel gedrag.
 • Pak de gevolgen van het overtreden van de regels aan. Bijvoorbeeld straf, eenzaamheid, onenigheid, conflicten en gebrek aan aanpassing.

Tot slot zijn regels belangrijk in het dagelijks leven, omdat ze een beter samenleven mogelijk maken, sociale cohesie bevorderen en persoonlijke zelfbeheersing bemiddelen. Als we van jongs af aan niet getraind zijn in deze vaardigheden, vinden we het op volwassen leeftijd erg moeilijk om ons aan te passen en te genieten van een vervuld psychosociaal leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.