Vijf manieren waarop jeugdtrauma's relaties beïnvloeden

Het kan een uitdaging zijn om van iemand met een jeugdtrauma te houden. Ze hebben vaak last van onzekerheden, emotionele problemen en angst om in de steek gelaten te worden. Deze kunnen voor een partner een enorme beproeving zijn.
Vijf manieren waarop jeugdtrauma's relaties beïnvloeden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 oktober, 2023

Jeugdtrauma’s kunnen de relatie van een koppel op verschillende manieren beïnvloeden. Lijders aan jeugdtrauma’s vinden het niet gemakkelijk om een band op te bouwen. Dat komt omdat hun geest vol zit met onzekerheden en schaduwen van een onopgelost verleden.

Een van de belangrijkste manieren waarop emotionele littekens van jeugdtrauma’s de meeste invloed hebben, is het soort gehechtheid dat deze mensen opbouwen in hun romantische relaties.

Niets is zo veelzijdig, complex en schadelijk als psychologisch trauma. Het ontstaat door voortdurende blootstelling aan een stressvolle gebeurtenis. Dit kan een disfunctionele thuissituatie zijn, fysiek of emotioneel misbruik, enz. Niettemin, wat het trauma ook is, het betreurenswaardige feit is dat veel mensen de volwassenheid bereiken met hun emotionele wonden van gisteren.

Als jeugdtrauma’s nog duidelijk aanwezig zijn in iemands leven, is het vrij normaal dat ze wantrouwen combineren met verlatingsangst. Mensen met een jeugdtrauma kunnen zelfs tijden meemaken waarin ze zichzelf haten en waarin het zelfs een uitdaging voor ze is om in hun relatie te blijven.

Het kan te veel voor ze zijn om te blijven bijdragen en zorgen voor hun partner. Aan de andere kant is het ook niet gemakkelijk om van iemand te houden die geen goede jeugd heeft gehad. Er zijn altijd bepaalde gevolgen.

Trauma’s in de kindertijd hebben ernstige gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Ze kunnen elk gebied van het leven beïnvloeden: werk, vriendschappen, relaties…

Stel kijkt naar elkaar

Kindertrauma’s hebben invloed op relaties

Bij psychologische trauma’s blijft de impact van wat is meegemaakt bestaan, ook al bestaat die stressvolle situatie niet meer. Met andere woorden, het maakt niet uit dat er 15, 20 of 30 jaar zijn verstreken sinds de negatieve ervaring. In feite blijven de symptomen bestaan en manifesteren ze zich op vele manieren.

De universiteiten van Illinois, Chicago, Virginia en Texas (VS) hebben onderzoek (Engelse link) gedaan naar dit onderwerp. Het onderzoek concludeerde dat een groot aantal kinderen die het slachtoffer waren van jeugdtrauma’s, bij het bereiken van de adolescentie problemen hadden met het beheersen en reguleren van hun emoties.

Met andere woorden, deze kinderen vertoonden het gedrag van aangeleerde hulpeloosheid. Ze vonden het moeilijk om te reageren, te handelen en zichzelf te verdedigen bij ervaringen van lijden en stress.

In de regel reageert en handelt elk individu op een bepaalde manier wanneer hij wordt geconfronteerd met traumatische gebeurtenissen. Er zijn echter altijd vergelijkbare patronen die de neiging hebben zich te herhalen. Dit soort gedrag bij mensen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt, volgt meestal de volgende patronen.


Dit artikel is wellicht ook de moeite waard: Zeven van de ernstigste jeugdtrauma's


1. Ik heb je nodig, maar ik vertrouw je niet

Wanneer een kind lijdt onder mishandeling, emotionele tekortkomingen, misbruik, etc., komt het vaak voor dat ze op volwassen leeftijd een van de twee gehechtheidstypes ontwikkelen. Dit zijn de angstige ambivalente gehechtheidsstijl en de ongeorganiseerde gehechtheidsstijl (Engelse link). Maar hoe manifesteert deze dynamiek zich in koppelrelaties? In principe als volgt:

  • De patiënt kan (schijnbare) emotionele zelfredzaamheid vertonen, waarbij hij het vanzelfsprekend vindt dat hij niemand nodig heeft. Ze houden altijd afstand. Maar tegelijkertijd hebben ze de nabijheid van hun partner nodig (vandaar de ambivalentie).
  • Het is moeilijk voor ze om intiem te zijn en een solide vertrouwen op te bouwen om zich open te stellen voor hun partner.
  • Ze zijn bang om verraden en verlaten te worden. Het maakt niet uit hoe aanhankelijk hun partner voor hen is, het is nooit genoeg.
  • Ambivalentie is een constante eigenschap. Deze mensen zijn veeleisend en hebben veel van hun partner nodig. Aan de andere kant zijn ze wantrouwend en bang om gekwetst te worden, net als in hun kindertijd. In feite bouwen ze muren omhuld met prikkeldraad in hun relaties.

2. Alles blijkt te veel

Jeugdtrauma beïnvloedt een relatie op veel manieren. Een daarvan betreft probleemoplossende vaardigheden. Deze mensen voelen zich meestal niet in staat om de dagelijkse uitdagingen in hun eigen relatie aan te gaan. Ze hebben de neiging om alles buiten proportie op te blazen, worden door het minste of geringste geraakt en voelen zich voortdurend overweldigd.

Ze interpreteren een onzorgvuldig woord van hun partner als een teken van verveling of dat ze niet meer van hem houden. Als hun partner iets vergeet, is dat het einde van de wereld. Zelfs een simpele discussie kan hen uiteindelijk het gevoel geven dat de relatie voorbij is.

3. Ze willen er niet over praten

Zoals we al eerder aangaven, brengen jeugdtrauma’s een slecht beheer van emoties met zich mee. Dit betekent vaak een onvermogen om te verwoorden wat pijn doet en om effectief te communiceren. Met andere woorden, deze mensen hebben vaak weinig vaardigheden om met conflicten in een relatie om te gaan. Als er ruzie ontstaat, sluiten ze zich vaak af en spreken ze niet.

De persoon die in zijn kindertijd een trauma heeft opgelopen, ervaart ernstige problemen bij het communiceren van zijn emoties, het oplossen van problemen en het omgaan met specifieke conflictsituaties in het stel. In deze context komt het vaak voor dat ze een tijdje niet meer met hun partner praten.

4. Ze hebben het gevoel dat ze hun partner niet verdienen

Mensen die in hun kindertijd een gebrek aan liefde hebben ervaren, bereiken de volwassenheid vaak met een laag zelfbeeld. Hun gebrek aan eigenliefde en waardering voor wie ze zijn, leidt ertoe dat ze voortdurend twijfelen aan hun eigen relatie. Dit leidt tot een langzame boycot van de relatie zelf.

Als de liefde van een partner herhaaldelijk in twijfel wordt getrokken, is de band gedoemd om een bron van voortdurend lijden te zijn.

Trieste vrouw

5. Ze voelen zich voortdurend eenzaam

“Ik ben samen met mijn partner, maar desondanks voel ik me voortdurend eenzaam. Niets maakt me echt gelukkig. Er zijn van die dagen dat ik mezelf of de wereld gewoon niet aankan”. Jeugdtrauma’s beïnvloeden de relatie van een koppel op vele manieren. Het overkoepelende probleem blijft echter het latente lijden, de ongenezen wond.

De universiteiten van Vermont en Virginia (VS) hebben onderzoek (Engelse link) gedaan waaruit bleek dat jeugdtrauma’s psychologische stoornissen veroorzaken. Bovendien worden deze in veel gevallen niet eens behandeld. In feite komen posttraumatische stress, gegeneraliseerde angst en zware depressie veel voor bij slachtoffers van misbruik of mishandeling in de kindertijd.

Ingekapselde pijn en het litteken van onopgelost trauma hebben de neiging om de persoon te isoleren. Vandaar hun gevoelens van permanente eenzaamheid, ondanks dat ze iemand aan hun zijde hebben die onvoorwaardelijk van hen houdt.

In feite zijn er in dit type relatie niet twee figuren, maar drie: hun partner, zijzelf en hun latente lijden. Daarom moet in dit soort situaties altijd professionele hulp worden gezocht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Copeland WE, Shanahan L, Hinesley J, et al. Association of Childhood Trauma Exposure With Adult Psychiatric Disorders and Functional Outcomes. JAMA Netw Open. 2018;1(7):e184493. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.4493
  • Berenz, E. C., Vujanovic, A., Rappaport, L. M., Kevorkian, S., Gonzalez, R. E., Chowdhury, N., Dutcher, C., Dick, D. M., Kendler, K. S., & Amstadter, A. (2018). A Multimodal Study of Childhood Trauma and Distress Tolerance in Young Adulthood. Journal of aggression, maltreatment & trauma27(7), 795–810. https://doi.org/10.1080/10926771.2017.1382636
  • Davidson G, Shannon C, Mulholland C, Campbell J. A longitudinal study of the effects of childhood trauma on symptoms and functioning of people with severe mental health problems. J Trauma Dissociation. 2009;10(1):57-68. doi: 10.1080/15299730802485169. PMID: 19197712.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.