Zeven manieren om je oxytocinespiegel te doen stijgen

Zeven manieren om je oxytocinespiegel te doen stijgen

Laatste update: 23 oktober, 2019

Oxytocine is veel meer dan het ‘knuffelhormoon’, zoals het gewoonlijk genoemd wordt. Het bevordert niet alleen sociale interactie, maar het verlaagt ook de bloeddruk en het cortisolgehalte. Bovendien verhoogt het de pijngrens en helpt het om angst te verminderen. Dit hormoon stimuleert allerlei sociale interacties. Het werkt ook bevorderend op de groei en de genezing. Maar hoe kun je dan je oxytocinespiegel doen stijgen?

De effecten van oxytocine zijn, net als andere chemicaliën die de hersenen een seintje geven, meer afhankelijk van veranderingen dan van absolute niveaus. Oxytocine helpt ons om op een geschikte manier te reageren op vragen uit onze sociale omgeving en op kritische situaties. Dat doet dit hormoon door zich afwisselend in verschillende gebieden van de hersenen te concentreren.

In plaats van in het algemeen te focussen op de oxytocinespiegel, moeten we ons afvragen hoe we op bepaalde momenten deze veranderingen teweeg kunnen brengen. Zo kunnen we van de voordelen van deze effecten genieten. In sommige situaties, zoals in seksuele relaties of tijdens een bevalling, wordt oxytocine op een natuurlijke manier aangemaakt.

Maar er bestaan ook andere manieren om de oxytocinespiegel te doen stijgen, stress te verminderen en je beter te voelen. Onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt, hoe gemakkelijker het is om nog meer aan te maken. Dat betekent dus dat als je de volgende acties uitvoert, het steeds gemakkelijker zal zijn om je goed te voelen. Je kan dit zelfs toepassen bij tegenslag, pijn en stress.

Lichamelijk contact

Oxytocine zet een beloningssysteem in gang dat in romantische relaties geactiveerd en gedeactiveerd wordt. Het is welbekend dat seksuele relaties de oxytocinespiegel doen stijgen. Maar bij mannen komt het alleen maar vrij wanneer ze een orgasme hebben met iemand met wie ze een emotionele band hebben.

Jongen En Meisje Die Elkaar In Een Omhelzing Zoenen Want Ze Moeten Hun Oxytocinespiegel Doen Stijgen

Maar lichamelijk contact in seksuele relaties is niet het enige dat de oxytocinespiegel kan verhogen. In het algemeen helpen ook knuffels, kussen en liefkozingen om deze niveaus snel te doen stijgen. Het is niet nodig om seksuele relaties te hebben, of zelfs een partner, om dit te doen. Knuffelen, kussen en strelen kan je met vrienden, met gezinsleden en zelfs met huisdieren doen.

Aanmoedigende woorden

Een compliment krijgen kan je aanmoedigen, je troosten en je een goed gevoel geven over jezelf. Deze woorden van aanmoediging kunnen je het gevoel geven dat je graag gezien en gewaardeerd wordt. Het gevoel van welbevinden vermeerdert ook wanneer je dit soort aanmoedigende woorden uitspreekt naar anderen.

Woorden zijn krachtige hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat anderen zich goed voelen en dat jij je goed voelt. Ze dragen vriendelijkheid, medeleven en liefde over. Ze verbinden ons ook met anderen waardoor de oxytocinespiegel bij beide personen stijgt.

Luisteren naar anderen

Luisteren is een ongelooflijke manier om dit hormoon te doen stijgen. Iedereen wil zich erkend voelen. We willen allemaal graag weten dat we gehoord en aanvaard worden. Wanneer je lichamelijk aanwezig bent terwijl je naar de andere persoon luistert, creëert het een verbinding tussen jullie twee. Aandachtig luisteren en alle afleidingen negeren geeft een onvergelijkbaar gevoel van beloning.

Luister met je ogen, zonder afgeleid te worden door je telefoon of iets anders. Ga niet multitasken wanneer iemand je aandacht nodig heeft. Geef al je aandacht aan de persoon die tegen jou praat. Kijk hem in de ogen terwijl je luistert naar wat hij zegt.

Meditatie

Meditatie ontspant het lichaam en de geest. Het bevrijdt de geest van stress. We denken gewoonlijk dat het een traditie is met diepe wortels in de oosterse cultuur. Maar dat betekent niet dat anderen niet ook van de kracht van deze traditie kunnen profiteren.

In de westerse cultuur komt het woord ‘meditatie’ van het Latijnse meditatio, wat oorspronkelijk op een soort intellectuele oefening wees. In die betekenis is meditatie een waardevol hulpmiddel voor relaxatie, voor zowel het lichaam als de geest. Wanneer je je dus niet in een vlucht-of-vechtsituatie bevindt, wordt er oxytocine aangemaakt. Dit evenwicht doet de bloeddruk dalen en ontgrendelt de zintuigen.

“Meditatie en gebed voeden de ziel.”

-Og Mandino-

Voeten En Handen Van Een Vrouw Die Zit Te Mediteren Want Ze Moet Haar Oxytocinespiegel Doen Stijgen

Beweging

Beweging is niet alleen goed om het lichaam gezond te houden. Het doet ook de endorfine- en oxytocinespiegel stijgen. Bovendien stimuleert het de zuurstofvoorziening aan de hersenen en andere delen van het lichaam. De hoeveelheid hormonen die tijdens lichaamsbeweging worden vrijgelaten in de hersenen, zijn ook heilzaam.

Om al deze voordelen te verkrijgen hoef je niet naar de sportzaal te gaan. Het is ook niet nodig om te gaan hardlopen of fietsen, als je niet kan of als je dat niet wil doen. Wandelen in de buitenlucht of thuis een paar lichte oefeningen doen is al voldoende om de oxytocinespiegel te doen stijgen en je snel beter te voelen.

Huilen

Studies hebben aangetoond dat verdedigend proberen om je emoties onder controle te houden de oxytocinespiegel doet dalen. De opstapeling van energie als gevolg van het onderdrukken van je gevoelens veroorzaakt stress en lichamelijke problemen.

Huilen is een handeling waarbij deze energie vrijkomt. Denk aan hoe je je voelde na momenten waarop het leek alsof je niet kon stoppen met wenen. Waarschijnlijk voelde je je ontspannen, alsof je een uur had gemediteerd of aan lichaamsbeweging had gedaan. Daarom zijn de effecten van huilen op de oxytocinespiegel vergelijkbaar met die effecten die we in de vorige alinea’s besproken hebben.

“Tranen reinigen pijn.”

-Ramón Gómez de la Serna-

Deel Van Het Gezicht Van Een Vrouw Die Verdrietig Is Want Ze Moet Haar Oxytocinespiegel Doen Stijgen

Wees gul en geef aan anderen

We voelen ons goed wanneer we aan anderen geven en wanneer zij aan ons geven. Gul en barmhartig zijn, evenals onbaatzuchtig in het geven van je tijd aan iemand anders, zorgt ervoor dat er gevoelens van dankbaarheid en verbinding ontstaan. Het gevolg is dat er grote hoeveelheden oxytocine vrijkomen.

Een ander gebaar dat oxytocine vrijmaakt, is een geschenk maken voor iemand vanuit het hart. Om dit te doen heb je geen excuus nodig zoals een groot succes of het vieren van een verjaardag. Wat echt oxytocine vrijmaakt, is met genegenheid aan de andere persoon denken en de wens voelen om hem gelukkig te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.