Malaxofobie: symptomen, oorzaken en behandeling

Malaxofobie: symptomen, oorzaken en behandeling
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Seksualiteit is niet vrij van fobieënHet liefdesspel, gekenmerkt door acties zoals het kussen en strelen van je partner, kunnen bij sommige mensen tot ongemak lijden. Deze mensen lijden dan aan malaxofobie.

Malaxofobie, ook wel bekend onder de naam ‘sarmassofobie’, is een groot obstakel bij het versterken van de intieme band tussen twee mensen. Bovendien maakt dit het aangaan van liefdesrelaties ook extra moeilijk. Laten we eens kijken naar waar deze aparte fobie om draait. We zullen hierbij ook kijken naar mogelijke behandelingen om de angst die hiermee gepaard gaat, tegen te gaan.

“Liefde heeft een krachtige broer: haat. Probeer de eerste van de twee niet te beledigen, want de ander kan je dood worden.”

-F. Heumer-

Wat is malaxofobie?

Malaxofobie wordt gekenmerkt door een irrationele en aanhoudende angst voor het spel van verleiding en de liefde zelf. Mensen die hier last van hebben ervaren symptomen van nervositeit (of zelfs angst) in situaties waar ze dit eigenlijk niet horen te voelen. Daarnaast voelen deze mensen zich vaak gefrustreerd vanwege de ambivalentie die hiermee wordt geassocieerd. Ze voelen de behoefte en het verlangen om met iemand samen te zijn, maar zijn tegelijkertijd bang voor alles dat ‘verleiding’ suggereert.

Malaxofobie wordt op het moment gezien als een ongewone fobie. Desondanks zijn deskundigen in staat geweest om het van dichtbij te bestuderen. Daardoor is het ondanks zijn zeldzaamheid wel een goed gedocumenteerde fobie. Herstel is dus wel degelijk mogelijk wanneer de behandeling goed aansluit op de behoeften van de persoon in kwestie. Hoe dan ook is het interessant om deze aandoening te bestuderen en de voornaamste symptomen te leren kennen. Op diezelfde manier gaan we ook op de oorzaken in en de mogelijke behandeling die nodig is om hiervan te herstellen.

Vrouw met malaxofobie

Symptomen

Mensen met malaxofobie laten hun angsten niet blijken in normale omgevingen. Wanneer ze echter ondergedompeld worden in verleidingstactieken (wanneer ze bijvoorbeeld iemand leren kennen die ze aantrekkelijk vinden), voelen ze zich misschien erg nerveus of angstig. Ze laten de volgende symptomen alleen binnen die context zien.

Fysieke symptomen

De eerste verschijnselen uiten zich op lichamelijke wijze. Irrationele angst voor verleiding en het liefdesspel volgt niet echt een vast patroon in deze zin. Wel staat vast dat het zorgt voor een verhoogde activiteit van het centrale zenuwstelsel.

We kunnen zodoende de volgende dingen herkennen:

 • snellere ademhaling tot hyperventilatie aan toe.
 • een versnelde hartslag.
 • hartkloppingen.
 • het gevoel te stikken.
 • toegenomen spierspanning.
 • pupilverwijding; pijntjes.
 • overmatig zweten.
 • duizeligheid.
 • soms zelfs braken.

Dit zijn de meest voorkomende lichamelijke symptomen.

Psychologische symptomen

Sterke, irrationele overtuigingen zijn één van de voornaamste psychologische symptomen van malaxofobie. De bijbehorende gedachten worden gekenmerkt door een soort angst die haast de vorm van een waan aanneemt. Dit is de angst voor het liefdesspel en het bizar overkomen, het onvermogen om op een kalme, passende manier te handelen en een ernstig tekort aan zelfvertrouwen.

Deze negatieve denkwijze bevordert de ontwikkeling van een aversie tegen activiteiten omtrent verleiding. Dit soort overtuigingen verhoogt samen met de fysieke symptomen de irrationele angst en stimuleert het tekort aan zelfvertrouwen. Het is dus een vicieuze cirkel waar men in terecht komt.

Gedragsverschijnselen

Mensen met deze aandoening die een verhoogd angstniveau ervaren tijdens elke situatie waarin verleiding een rol speelt, zullen dit soort situaties uiteindelijk gaan vermijden. Ze proberen uiteindelijk ook alle situaties waarin contact met iemand waar ze zich tot aangetrokken voelen, een (aangenomen) vereiste is.

Het voornaamste gedragsverschijnsel is dan ook ontwijking. Het individu zal alles in zijn macht doen om betrokkenheid met een liefdesspel of verleiding te vermijden. Als zo iemand alsnog mee moet doen aan zoiets, zal hij of zij zo snel mogelijk wegrennen.

Ongelukkige jongen

Oorzaken

Net als bij het merendeel van de andere bekende fobieën, is het moeilijk om hiervoor een enkele oorzaak aan te wijzen. Na enkele studies ontdekte onderzoekers dat de ontwikkeling van malaxofobie zijn oorsprong kent in een een aantal verschillende oorzaken.

 • Directe conditionering. Slechte ervaringen omtrent aantrekkingskracht richting een ander is één van de belangrijkste oorzaken voor deze fobie. Op deze manier wordt het individu onbewust geconditioneerd door zijn eigen emoties om soortgelijke situaties te vermijden.
 • Indirecte conditionering. In dit geval is de informatie die men wint door het meekrijgen van traumatische en anderszins negatieve ervaringen van onze naasten een oorzaak.
 • Verbale conditionering. Informatie verkrijgen in verbale vorm kan ook tot malaxofobie leiden. De kennis die een kind meekrijgt kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in zijn ontwikkeling. Als mensen enkel en alleen focussen op de negatieve consequenties van het liefdesspel, kan dat een grote bijdrage leveren.
 • Overige factoren. Wat betreft genetica: men beweert dat een familiegeschiedenis omtrent deze aandoening een risicofactor is. Concreet bewijs hiervoor ontbreekt echter nog. Aan de andere kant hebben we ook nog de cognitieve factoren. Onrealistische overtuigingen en cognitieve bias jegens de bedreiging van verleiding en het liefdesspel worden ook als oorzaken aangewezen voor deze onrealistische angst.

Behandeling

Zoals we eerder al aangaven zijn er een aantal behandelingen beschikbaar om in ieder geval de intensiteit van het ongemak van malaxofobie te verminderen. Hiervoor moet de persoon in kwestie de hulp van een psychotherapeut zoeken die gespecialiseerd is in cognitieve gedragstherapie. Dit zijn de meest voorkomende vormen (voor deze specifieke kwaal):

 • Systematische desensitisatie of ‘exposure’ (‘blootstelling’). Hierbij wordt iemand op een gecontroleerde manier blootgesteld aan het object van zijn fobie. Dit gebeurt beetje bij beetje en onder begeleiding, waardoor de angst uiteindelijk uitgedoofd wordt. Bovendien wordt de patiënt ook ontspanningstechnieken aangeleerd.
 • Cognitieve herstructurering. Hierbij worden bepaalde gedachtegangen specifiek en hardnekkig uitgedaagd.

“Dat liefde het enige is dat er is, is alles dat we weten over liefde.”

-Emily Dickinson-

Zoals we kunnen zien is malaxofobie een ongewone fobie die tot serieuze — sociale en psychologische — problemen kan leiden. Desalniettemin is het bemoedigend te weten dat het geen verloren zaak is. Degenen die bang zijn voor verleiding kunnen hun problemen met behulp van passende behandeling overwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.