Liefde is het beste medicijn voor gebroken harten

Liefde is het beste medicijn voor gebroken harten

Laatste update: 17 april, 2018

Liefde is het diepste, meest intense gevoel dat we in ons dagelijks leven kunnen ervaren. Het beweegt miljoenen mensen over de hele wereld. Het helpt ons om onze gebroken harten te herstellen en onze wonden te helen.

En we hebben het niet alleen over romantische liefde tussen geliefden. We hebben het over liefde in al haar vormen: eigenliefde, de liefde van een moeder, liefde tussen vrienden. Het gevoel erkend en geaccepteerd te worden door anderen helpt ons om de gebroken stukjes van ons hart weer in elkaar te zetten. Het geeft ons het gevoel dat we niet alleen zijn als we een moeilijke periode doormaken.

“We worden alleen geboren, leven alleen en sterven alleen. Alleen door liefde en vriendschap kunnen we de tijdelijke illusie creëren dat we niet alleen zijn.”

Orson Welles

Denk aan de liefde voor jezelf. Een solide gevoel van eigenwaarde helpt ons te herstellen wanneer we gewond zijn geraakt en we gebroken harten zijn opgelopen. En eigenliefde is precies wat de dokter voorschrijft wanneer het leven zwaar is.

Wat is liefde en waar is het goed voor?

Wanneer we over liefde spreken, hebben we het niet alleen over romantische liefde, maar ook over liefde in het algemeen. Liefde nodigt ons uit om te socialiseren en beter met mensen om te gaan. Meestal voelt het goed. Het is een extreem krachtig gevoel dat ons in staat stelt om nauwe banden aan te gaan met de mensen om wie we geven.

“Een van de doelen van een mensenleven, ongeacht wie het beheert, is om te houden van wie ook in de buurt is om bemind te worden.”

-Kurt Vonnegut-

Vriendinnen die elkaar omhelzen

Het is het unieke element dat ten grondslag ligt aan empathie en medeleven. Liefde kan ons zo blij maken dat je je misschien afvraagt ​​of het een medicijn is. Als het effect ervan uitwerkt, snakken we meestal namelijk naar meer; het is verslavend.

Liefde is volgens de neurowetenschappen een psycho-fysiologische reactie die plaatsvindt in het lichaam via de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Deze omvatten oxytocine, vasopressine en dopamine. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het voelen van genot, euforie, voldoening en volheid. Er worden bepaalde delen van de hersenen geactiveerd, gebieden die ons helpen om contact te maken met mensen.

Gebroken harten kunnen worden genezen

Gebroken harten komen zo vaak voor, we hebben er allemaal wel eens één gehad. De pijn kan komen door een breuk, of misschien is het veroorzaakt door een van die teleurstellingen die af en toe tussen vrienden voorkomen. Je voelt je verdrietig, alsof er vanbinnen een leegte zit en je hart is in duizend stukjes gebroken.

Stel je voor dat je beste vriend je niet meer belt omdat hij iemand nieuws heeft ontmoet en geen tijd meer voor je heeft. Hoe zou je je voelen? Je zou jezelf ongetwijfeld verraden en gekwetst voelen, je afvragen wat er nu precies is gebeurd. Maar ondanks de pijn die gebroken harten inhouden, zijn we gelukkig in staat om onze harten weer te herstellen. We kunnen als een feniks herrijzen uit de as.

Twee puzzelstukjes met een hartje erop

“Liefhebben is niet alleen zorgzaamheid bieden. Het is vooral begrip bieden.”

-Françoise Sagan-

In feite worden onze harten in perioden van tegenslag sterker dan in elke andere periode. Dit kenmerk wordt veerkracht genoemd. Het is het vermogen om je op een positieve manier aan te passen aan moeilijke omstandigheden. Het doet er niet toe of het leven ons met al zijn kracht een klap verkoopt. We kunnen leren van de pijn. Het is gewoon een kwestie van ons verhaal vanuit een ander perspectief bekijken.

Eigenliefde is de draad die je wond zal hechten

Eigenliefde is de basis van herstel na elke vorm van uiteenvallen. Onszelf accepteren, zowel onze zwakke als onze sterke punten, helpt ons meer liefdevol en medelevend te zijn. Voor onszelf en voor anderen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je jezelf accepteert zoals je bent. Je bent zelfverzekerd over je uiterlijk en je innerlijke zelf. Kun je inzien hoe veel gemakkelijker het zou zijn om op deze manier met een breuk om te gaan? Toegegeven, het zal de pijn niet veel verzachten, omdat dat een natuurlijk onderdeel van verlies is. Maar je hebt tenminste de kracht om je gebroken hart te genezen als je eenmaal verdrietig bent.

Meisje dat zichzelf omhelst

Afscheid nemen van dingen is moeilijk. Het verdriet kan ons de verkeerde indruk geven dat ons hart voor altijd gebroken zal blijven. Maar zelfs als we er littekens aan overhouden, onze gebroken harten zullen uiteindelijk genezen.

Alleen dappere zielen vragen om hulp

Voel je niet minderwaardig als je iemand nodig hebt om je een handje te helpen; het is de normaalste zaak van de wereld. Als je verdriet aan het verwerken bent, zul je waarschijnlijk de steun van betrouwbare mensen in je leven nodig hebben. Praat met ze en laat ze jou hun steun bieden. Je dierbaren kunnen je helpen om je verhaal weer op te pakken. Op deze manier kun je dit hoofdstuk afsluiten en een nieuw hoofdstuk beginnen.

Je wordt nog sterker als je je pijn niet alleen draagt ​​en het in plaats daarvan deelt met mensen die je vertrouwt. Het uitspreken van je pijn zal je genezen. Je zult kunnen zeggen: ‘Ik maakte iets moeilijks door, maar ik heb het overleefd’. En als je het moeilijk vindt om dit punt te bereiken, onthoudt dan het volgende. Soms kan de hulp van een psycholoog helpen om een ​​nieuw perspectief op het leven te krijgen.

Kortom, gebroken harten kunnen worden hersteld met eigenliefde en de steun van dierbaren. Je hart zal genezen en je zult de stukjes weer aan elkaar lijmen, waardoor je hart uiteindelijk alleen maar sterker wordt. Accepteer de pijn, zodat het verdriet in nieuwe hoop kan veranderen.  Wellicht ook interessant voor jou

Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren

Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren. Ik zal blijven doorgaan. Wanneer ik het nodig heb, zal ik mij gekwetst voelen. Ik zal wenen als mijn lic...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.