Leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis
Borderline-persoonlijkheidsstoornis of gewoon borderline is een van de persoonlijkheidsstoornissen die het dagelijks leven van degenen die er last van hebben, en niet te vergeten de mensen om hem heen, een stuk lastiger kan maken. Het is een zeldzame psychische aandoening die ongeveer 2% van de bevolking treft. En het doet zich over het algemeen vooral voor bij mensen tussen de 20-25 jaar oud. De kans is echter groot dat de mensen die leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis al eerder symptomen vertoonden. Veelal toen de stoornis zich net begon te ontwikkelen. Dit is meestal rond een leeftijd van 12-13 jaar.
Hoewel het een zeldzame aandoening is, is er wel veel onderzoek naar gedaan. Dit komt voornamelijk doordat leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis zoveel moeilijkheden en problemen met zich meebrengt. Impulsiviteit, grote angst voor verlating en een gebrek aan emotionele controle zijn enkele kenmerkende eigenschappen die je vaak ziet bij patiënten met deze aandoening. En je kunt met gemak zeggen dat dit het erg lastig maakt om een ‘normaal’ leven te leiden.
Daarom bespreken we in dit artikel wat borderline-persoonlijkheidsstoornis precies is. En geven we enkele aanbevelingen voor degenen die er last van hebben. De punten in dit artikel zijn gebaseerd op de getuigenissen van mensen met borderline en geïnspireerd door de handleiding van Dr. Marsha M. Linehan, een wereldwijd bekende deskundige als het gaat om deze aandoening.
Leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis
Problemen met impulsiviteit
Allereerst is het belangrijk om te weten dat mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis een hoge mate van impulsiviteit vertonen. Deze impusiviteit is sterk afhankelijk is van hun stemming en de situaties die ze tegenkomen. Leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis houdt dus voor een groot deel in dat iemand impulsief gedrag ontwikkelt waardoor hij beslissingen neemt waar hij later spijt van krijgt. “Het is alsof je leeft met een ballon in je handen die op elk moment kan ontploffen,” zegt een persoon die zelf moet leven met deze stoornis.
Ook ervaren mensen met borderline dat hun impulsieve gedrag vaak invloed heeft op hun interpersoonlijke relaties. En dan hebben ze het met name over het nemen van overhaaste beslissingen op basis van dat directe gevoel. Tegelijkertijd kunnen mensen met borderline op het werk of op professioneel vlak er soms misschien zonder reden voor kiezen om van baan te veranderen. Bovendien kan alles leiden tot een constante instabiliteit die ook de emotionele stabiliteit kan beïnvloeden.
Leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis houdt voor een groot deel in dat iemand impulsief gedrag ontwikkelt waardoor hij beslissingen neemt waar hij later spijt van krijgt.
Daarom is het belangrijk dat mensen met borderline strategieën en cognitieve en gedragsvaardigheden ontwikkelen om hun impulsieve gedrag te beheersen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen met borderline weten hoe ze positieve en flexibele affirmaties kunnen gebruiken tijdens het inschatten van dagelijkse situaties en ervaringen.
De onzekerheid die wordt veroorzaakt door hun angst voor verlating
Leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis staat vaak gelijk aan het “niet kunnen genieten van relaties vanwege de angst dat de persoon van wie je houdt…zal weggaan,” verklaart een 37-jarige patiënt die al vanaf haar 19e last heeft van deze aandoening. Daarom staart iemand met borderline zich blind op zijn enorme angst om in de steek te worden gelaten en verliest hij de positieve aspecten van een relatie compleet uit het oog.
Tegelijkertijd hoeft deze verlatingsangst helemaal niet mondeling te worden uitgedrukt. Dat wil zeggen, het is niet per se zo dat iemand met borderline naar zijn partner, vriend of familielid uitspreekt: “Ik ben bang dat je me zult verlaten.” Deze angst voor verlating wordt meestal op een andere manier uitgedrukt. Bijvoorbeeld door middel van jaloezie, het willen controleren van de ander, het vermijden van individuele activiteiten of alleen zijn. Behandeling voor borderline-persoonlijkheidsstoornis is er daarom meestal op gericht om deze angst voor verlating te beheersen. En bovendien om de jaloezie en het controlerende gedrag dat het veroorzaakt, te stoppen.
Hoewel het klopt dat mensen met borderline ervaringen hebben gehad waarbij een familielid of geliefde hen heeft verlaten, heeft het probleem voornamelijk te maken met het gegeven dat ze deze tragedie niet konden overwinnen. Hierdoor worden dit soort ervaringen vaak geprojecteerd op elk aspect van hun persoonlijke leven. Daarom is het voor mensen met borderline-persoonlijkheidsstoornis belangrijk om de wonden uit hun verleden tijdens hun therapie te helen. Dit doen ze door middel van verschillende technieken om deze angst te overwinnen.
De achtbaanemoties
Een van de voornaamste symptomen van borderline is het niet onder controle kunnen houden van emoties. Dit maakt dat mensen die er last van hebben emoties vertonen die intens en disproportioneel zijn in verhouding tot de situatie. Daarom houdt leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis in dat je intenst leeft. Zowel in positieve als in negatieve zin.
Bovendien beginnen problemen met het beheersen van emoties al tijdens de kinderjaren. Vaak wanneer de gevoelens van het kind niet werden gevalideerd omdat hij dacht dat zijn gevoelens onbelangrijk of onjuist waren. Hierdoor slaagde hij er niet in het vermogen te verwerven om zijn emoties te labelen, of ze te verzachten. Daarom houdt leven met borderline als volwassene in dat je een golf aan emoties ervaart. En je begrijpt ze allemaal verkeerd, aangezien ze zich allemaal tegelijkertijd voordoen.
Leven met borderline persoonlijkheidsstoornis houdt in dat je intenst leeft, of dit nu goed of slecht is
Mensen met borderline ervaren zowel het beste als het slechtste in de wereld van emoties. Ze kunnen hun emotionele reacties namelijk niet beheersen. Dit is voornamelijk omdat ze geen scala aan emoties hebben. Al hun emoties zijn namelijk erg intens. Vaak richt therapie zich dan ook op het ontwikkelen van vaardigheden om de emoties onder controle te houden.
Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat leven met borderline-persoonlijkheidsstoornis veel geduld en empathie van anderen vereist. Zoals bij alle persoonlijkheidsstoornissen moeten ook de mensen om de patiënt heen met de stoornis leren leven.
Als je zelf lijdt aan borderline, onthoud dan dat de mensen die het meest om je geven, het gevoel kunnen hebben dat ze niet weten wat ze moeten doen, of niet weten hoe ze je kunnen helpen. Wij raden je daarom aan om een deskundige te raadplegen die je de juiste hulp kan geven.