De legende van de zorgenpoppetjes uit Guatemala

oktober 19, 2017

Volgens de traditie van de Maya’s uit de hooggelegen bergdorpjes van Guatemalageven ze aan kinderen die bang zijn of last hebben van nachtmerries, zorgenpoppetjes voordat ze gaan slapen. Ze leggen ze onder hun kussens en wanneer ze wakker worden, zijn hun zorgen verdwenen.

Zorgenpoppetjes maken een ongelooflijk deel uit van een traditionele Guatemalaanse legende. Volgens deze legende, waarvan de precieze oorsprong onbekend is, maakt de pop zich druk om de zorgen in plaats van de persoon, waardoor de persoon vredig kan slapen.

Dus wanneer de persoon in kwestie wakker wordt, heeft het poppetje alle zorgen op zich genomen die de persoon normaliter wakker zouden houden. De zorgen blijven bij de pop, die verzorgd zal moeten worden om te voorkomen dat het pijn heeft.

“Zorgenpoppetjes nemen mijn lijden weg. Zeer zachtjes fluister ik mijn zorgen aan ze en ze genezen me er stilletjes van. En ze slapen onder mijn kussen en als ik een probleem heb zou ik zonder de pop wakker worden. Ik, die nooit in amuletten of tovenarij geloofde. En nu vertel ik mijn zorgen aan poppen?”
-Tontxu-

De Legende Van De Zorgenpoppetjes Uit Guatemala

Een mooie en tedere traditie om je zorgen te verlichten

Ook al zijn er veel verschillende soorten, over het algemeen zijn de zorgenpoppetjes tussen de tien en twintig millimeter groot. Ze worden met de hand gemaakt met een basis van hout of draad. Het gezicht wordt meestal gemaakt van katoen, karton of klei en de kleding kan worden gemaakt van wol of aguayo, een traditionele Guatemalaanse stof.

In de Guatemalaanse cultuur waren deze figuurtjes in eerste instantie bedoeld om voor het slapengaan de angst bij kinderen te verzachten, maar vandaag de dag is het ook gebruikelijk voor volwassenen om ze te gebruiken. Ze bewaren ze vaak in doosjes of stoffen tassen in groepjes van zes, een voor elke dag van de week, met één rustdag. Ze gaan doorgaans gepaard met de volgende instructies:

  • Concentreer je op je zorgen of problemen wanneer je naar bed gaat
  • Vertel de pop wat je wilt dat het wegneemt
  • Leg de pop onder je kussen
  • Aai het buikje van de pop een paar keer zodat je zorgen het geen pijn doen. En in de morgen zullen je zorgen verdwenen zijn!

De poppen worden gebruikt als dromenvangers en amuletten, waardoor het je de kans geeft om jezelf op een natuurlijke manier te ontdoen van je dagelijkse lijden. Deze prachtige traditie bevordert een erg gezonde psychologische gewoonte die iedereen elke dag zou moeten nastreven: je geest vrijstellen van je zorgen zodat je goed kunt slapen.

Fysiek je zorgen en gedachtes één voor één overdragen op de pop, ook al is het denkbeeldig, kan een erg zinvolle manier zijn om je gespannenheid, die veroorzaakt wordt door je problemen, te managen. Het zorgt er ook voor dat je voelt dat je de macht hebt over je angsten en zo slapeloosheid kunt voorkomen.

Schattig Meisje Dat Voor Een Boom Zit En Doet Denken Aan De Zorgenpoppetjes Van Guatemala

Silly Billy, een kinderverhaal over zorgenpoppetjes

De traditie is zo sterk dat er zelfs mooie verhalen bestaan over hoe nuttig deze poppen zijn om kinderen te helpen hun emoties te beheersen en hun angsten en spanningen te handhaven.

Silly Billy is een verhaal geschreven door Anthony Brownedie de traditionele legende van de Guatemalaanse zorgenpoppetjes naar miljoenen huizen over de hele wereld heeft gebracht.

Het verhaal, dat volledig verteld wordt in een video, vertelt het verhaal van een jongetje genaamd Billy die een dozijn aan zorgen heeft die hem van zijn slaap houden. Nadat hij zo’n beetje alles heeft geprobeerd, vertelt zijn grootmoeder hem over zorgenpoppetjes en hoe ze zijn zorgen kunnen wegnemen. We hopen dat je ervan geniet!