Leer meer over veerkracht
Hoe gaan mensen om met moeilijke situaties? Wat stelt ons in staat om ons aan te passen aan traumatische ervaringen, zoals het verlies van een dierbare, een baan of zelfs wanneer we te horen krijgen dat we een ernstige ziekte hebben? Veerkracht is een buitengewoon vermogen dat het ons gemakkelijker maakt om te gaan met de uitdagingen van het leven.
Het is het resultaat van het aanpassen aan verschillende situaties door flexibiliteit en acceptatie. Veerkrachtig zijn geeft ons de middelen die we nodig hebben om sterker uit pijn tevoorschijn te komen. In dit artikel verkennen we de basis van dit verbazingwekkende vermogen en ontdekken we wat het is, wat de zeven pijlers ervan zijn en hoe we het kunnen ontwikkelen.
Wat is veerkracht?
Het is het vermogen om tegenslagen te overwinnen en terug te veren. De American Psychological Association (Engelse link) benadrukt dat veerkracht het resultaat is van het aanpassen aan moeilijke momenten in het leven door mentale, emotionele en gedragsmatige flexibiliteit.
Veerkrachtig zijn stelt mensen niet vrij van problemen of uitdagingen. Het is eerder een middel om met tegenslagen om te gaan en ze te overwinnen ondanks pijn, stress, angst, verdriet en trauma.
Maar wat zijn de fundamenten van dit verbazingwekkende vermogen? In het boek Het veerkrachtige zelf presenteren Wolin en Wolin de basis van veerkracht bij proefpersonen die te maken hebben gehad met ongelukkige situaties.
7 pijlers
Dit zijn de zeven pijlers die zij hebben geïdentificeerd:
- Introspectie: dit is het vermogen om gebeurtenissen uit het verleden, zoals uitdagingen en problemen, te begrijpen en erover na te denken. Introspectie helpt ons onszelf te begrijpen en hoe we tegenslagen hebben overwonnen.
- Onafhankelijkheid: is weten hoe je grenzen moet trekken tussen jezelf en de wereld. Het gaat ook om het bewaren van fysieke en emotionele afstand, maar zonder dat het een onaangepast isolement wordt. Het maakt de ontwikkeling van identiteit en autonomie mogelijk.
- Interactie: verwijst naar het vermogen om banden te vormen en intiem te zijn met anderen. Het omvat vertrouwen in anderen, assertieve communicatie, betekenisvolle banden en sociale steun.
- Initiatief: verwijst naar het vermogen om verantwoordelijkheid en initiatief te nemen om doelen te bereiken en tegenslagen te overwinnen.
- Creativiteit: het vermogen om innovatieve oplossingen voor problemen te bedenken. Het moedigt het ontstaan van verschillende alternatieven aan om adaptiever op de omgeving te reageren.
- Humor: verwijst naar het vermogen om de humoristische kant van tragedies te zien. Het helpt stress te verminderen en de spanning die door tegenspoed wordt gegenereerd te verminderen. Het biedt opluchting door de opkomst van positieve emoties.
- Moraliteit: is het vermogen om je in te zetten voor je eigen waarden . Het stuurt gedrag en beslissingen door ethische principes te erkennen.
Deze zeven componenten vertegenwoordigen de vaardigheden die veerkrachtige mensen hebben ontwikkeld toen ze ongelukkige tijden hebben meegemaakt. Deze pijlers versterken elkaar, omdat ze een solide basis vormen voor het beoefenen van veerkracht.
Factoren die de ontwikkeling van veerkracht beïnvloeden
In een overzichtsstudie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in gedragsneurowetenschappen worden verschillende bevindingen gepresenteerd met betrekking tot genetische, epigenetische, ontwikkelings-, psychosociale en neurochemische factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van veerkracht. Laten we ze stuk voor stuk bekijken.
Genetisch
Sommige genen en polymorfismen zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van deze kwaliteit. Dit zijn onder andere: dopamine transporter gen, dopamine receptor genen, serotonine transporter gen promotor regio, serotonine receptor genen. Deze factoren kunnen de reactie op stress en trauma beïnvloeden.
Epigenetisch
Dit verwijst naar functionele veranderingen in het genoom, maar zonder veranderingen in de DNA-sequencing. Deze genetische verstoring is het gevolg van blootstelling aan stress tijdens kritieke perioden van groei. Dierlijke en menselijke studies geven aan dat epigenetica een rol speelt in stressreacties en in de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen.
Ontwikkeling
Traumatische of ongunstige gebeurtenissen in de kindertijd kunnen stressresponssystemen negatief beïnvloeden, waardoor de ontwikkeling van veerkracht wordt beïnvloed. Daarom zijn vroege interacties cruciaal voor het opbouwen van veerkrachtige individuen.
Psychosociaal
Binnen deze factoren zijn er verschillende elementen betrokken bij de ontwikkeling van veerkracht. De meest prominente zijn: het monitoren, evalueren en vervangen van negatieve gedachten, copingstrategieën, sociale steun, humor, spiritualiteit en prosociaal gedrag zoals altruïsme.
Neurochemicaliën
Van noradrenerge, dopaminerge en serotonerge systemen is ontdekt dat ze betrokken zijn bij de stressrespons en dus bij veerkracht. De auteurs van het bovengenoemde overzicht stellen dat: “deze neurochemicaliën op elkaar inwerken en elkaar in evenwicht houden om regulerende effecten te produceren op acute en langdurige aanpassingen aan stress.”
Andere factoren
Andere factoren die in verband worden gebracht met veerkracht zijn:
- Familieliefde en steun.
- Het vermogen om realistische plannen te maken.
- Positief zelfbeeld.
- Communicatie en probleemoplossende vaardigheden.
- Emotionele regulatie en impulscontrole.
Het opbloeien van veerkracht is niet te danken aan één enkele factor, maar aan de relatie tussen verschillende factoren. Daarom is het niet mogelijk om te stellen dat de ontwikkeling ervan uitsluitend afhangt van genetische, neurochemische of omgevingsvariabelen. Het ontstaan ervan wordt gemedieerd door biopsychosociale variabelen.
Hoe zien veerkrachtige mensen eruit?
De zeven pijlers van Wolin en Wolin zijn nuttig om te begrijpen hoe veerkrachtige mensen zijn en hoe ze zich gedragen bij tegenslagen. Hier zijn enkele andere kenmerken of tekenen die opvallen bij veerkrachtige mensen:
- Ze externaliseren de gedachten en emoties die ze ervaren, als gevolg van tegenslag.
- Ze formuleren, herzien en passen verschillende opties toe om problemen op te lossen.
- Ze weten hoe ze om hulp moeten vragen en tot wie ze zich moeten wenden.
- Ze herkennen de grenzen tussen wie ze zijn en wat ze ervaren. Ze identificeren zich niet met hun omstandigheden.
- Ze identificeren wat ze nodig hebben en wat niet. Ze zijn zeer zelfbewust en weten hoe ze naar zichzelf moeten luisteren.
- Ze hebben sociale netwerken die hun leven voeden en ze gaan om met voorbeeldige mensen.
- Ze accepteren wat hen overkomt.
- Ze weten hoe ze tijd moeten nemen om stil te zijn en na te denken.
- Ze hebben goede levensgewoonten.
- Ze erkennen dat ze niet alle oplossingen of antwoorden hebben.
Deze en andere kwaliteiten stellen zulke mensen in staat om moeilijkheden vastberaden en moedig tegemoet te treden. Ze stellen hen ook in staat om hun sterke punten in te zetten in overeenstemming met de eisen van de omgeving.
Hoe veerkracht te bevorderen
Er zijn veel manieren om deze kwaliteit in het dagelijks leven te verbeteren. Hier zijn enkele aanbevelingen van de American Psychological Association (Engelse link).
1. Heb interpersoonlijke relaties
We hebben al gezegd dat emotionele steun een van de belangrijkste factoren is die je helpen veerkrachtiger te worden. Het hebben van goede relaties met anderen, het accepteren van de hulp die ze je bieden en het helpen van anderen in nood zijn houdingen die helpen bij het motiveren van acceptatie bij moeilijkheden.
2. Vermijd het zien van crises als obstakels
Je kunt niet voorkomen dat bedreigende gebeurtenissen zich voordoen, maar je kunt welde manier veranderen waarop je ze interpreteert en erop reageert.
Problemen zien als uitdagingen die overwonnen moeten worden, vanuit een breed en positief perspectief, denkend dat je de capaciteit hebt om ermee om te gaan, is essentieel voor veerkracht.
3. Accepteer verandering
Om veerkrachtiger te zijn is het nodig om overgangen en tegenslag te accepteren. Acceptatie van emoties (Engelse link) en gedachten is de sleutel tot het verminderen van negatieve stemmingen die gepaard gaan met stressoren. Accepteer wat je overkomt, maar blijf zoeken naar een uitweg.
4. Streef doelen na
Bepaal je doelen in het leven en streef ernaar om ze te bereiken. Voer die activiteiten en acties uit die je in staat stellen om je dromen te bereiken, zelfs als je geen verandering waarneemt.
Richt je niet op wat je niet kunt beheersen of bereiken, maar richt je op wat wel binnen jouw bereik ligt.
5. Neem doortastende acties
Door het initiatief te nemen bij de kleine tegenslagen in je dagelijks leven, zorg je dat je klaar bent voor als je grote tegenslagen moet doorstaan. Neem acties die een verschil maken voor het probleem.
Iets doen is beter dan negeren wat er gebeurt.
6. Zoek naar mogelijkheden om jezelf te ontdekken
Vaak, na het overwinnen van een stressvolle gebeurtenis of ongunstige situatie, ervaar je persoonlijke groei door iets nieuws over jezelf te leren. Zoek te midden van deze momenten naar het leerproces dat je kunt opdoen en maak er een kans van.
7. Heb perspectief
Bekijk de dingen vanuit een breder perspectief, zelfs als wat je meemaakt pijnlijk is. Probeer de ervaring te analyseren, alsof je het van een afstand bekijkt, kijk naar je gedachten, emoties en verlangens.
Maak het probleem niet groter.
8. Cultiveer een positieve kijk
Bekijk jezelf positief en creëer een optimistisch zelfbeeld over jezelf. Heb vertrouwen in je vermogen om problemen op te lossen en vertrouw op je instinct.
9. Zorg goed voor jezelf
Besteed aandacht aan je behoeften en wensen. Geniet van activiteiten die je mentale en fysieke gezondheid verbeteren. Doe aan lichaamsbeweging, mediteer, eet goed, slaap voldoende, wandel in de natuur. Deze activiteiten zullen je in staat stellen om stress te verminderen en je welzijn te vergroten.
10. Houd hoop
Heb een positieve en optimistische kijk, verwacht dat goede dingen je zullen overkomen. Probeer je voor te stellen wat je wilt en ga aan de slag om het waar te maken. Optimisme zonder actie is leeg. Blijf niet alleen bij fantasieën stilstaan.
Slotoverwegingen
Het cultiveren van veerkracht is niet gemakkelijk en vergt tijd en geduld, vooral als het wordt versterkt te midden van tegenslag. Dit vermogen is ongetwijfeld een van de beste bronnen om in gedachten te houden op de lange reis van het leven.
Het is echter ook iets om voorzichtig mee te zijn, zoals een artikel waarschuwt De wetenschap van tegenspoed en vee rkracht (Engelse link). Hierin trekken de auteurs de positieve kijk op veerkracht in twijfel.
Daarnaast stellen ze dat veerkracht negatieve aspecten kan hebben, zoals onaangepast zijn in contexten waar kwetsbaarheid en geweld worden gemaskeerd, of wanneer effectieve actie om risico’s aan te pakken wordt belemmerd.
Ondanks de mogelijke contraproductieve effecten, is veerkracht een capaciteit die een enorme waarde toevoegt aan het leven van mensen, ongeacht hun etniciteit, leeftijd, doelen en identiteit. Heb jij ooit veerkracht getoond te midden van problemen? Was het nuttig om sterker uit de situatie te komen waarmee je geconfronteerd werd?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- American Psychological Association. (s/f.). Resilience. Consultado 28 de junio de 2023. https://www.apa.org/topics/resilience
- American Psychological Association. (2011). Camino a la resiliencia. Consultado el 28 de junio de 2023. https://www.apa.org/topics/resilience/camino
- Ford, B. Q., Lam, P., John, O. P., & Mauss, I. B. (2018). The psychological health benefits of accepting negative emotions and thoughts: Laboratory, diary, and longitudinal evidence. Journal of personality and social psychology, 115(6), 1075-1092. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5767148/
- Mahdiani, H., & Ungar, M. (2021). The dark side of resilience. Adversity and Resilience Science, 2(3), 147-155. https://link.springer.com/article/10.1007/s42844-021-00031-z
- Wolín, S. & Wolín, B. (1993). The resilient self: How survivors of troubled families rise above Diversity. Villard Books. https://books.google.com.co/books?id=7UF3-Wjg4SoC&printsec=frontcover&hl=es&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
- Wu, G., Feder, A., Cohen, H., Kim, J. J., Calderon, S., Charney, D. S., & Mathé, A. A. (2013). Understanding resilience. Frontiers in behavioral neuroscience, 7, 1-15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573269/#:~:text=Resilience%20is%20the%20ability%20to,face%20of%20stress%20and%20adversity.