Leeftijdsgerelateerde veranderingen bij pijnperceptie

De verandering in de neurologische mechanismen die de pijnperceptie reguleren, is leeftijdsgebonden. Er zijn momenten waarop de simpele handeling van uit bed komen, aankleden of winkelen fysiek pijnlijk kan zijn... Ouder worden doet inderdaad pijn.
Leeftijdsgerelateerde veranderingen bij pijnperceptie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 februari, 2024

De veranderingen in de pijnperceptie zijn zeker leeftijdsgerelateerd. De pijnperceptie verandert zodanig dat de fysieke pijn ondraaglijk kan worden. Dit gaat verder dan artritis of kniepijn. Hoewel je je er misschien niet van bewust bent, veranderen de neurologische centra die pijn reguleren naarmate mensen ouder worden.

Het lijkt erop dat we naarmate we ouder worden te maken krijgen met lichamelijke veranderingen, verlies van energie, langzame cognitieve achteruitgang en een verhoogde pijnperceptie. Ja, ouder worden heeft veel voordelen en nadelen. Een van die nadelen is dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven chronische pijn zal hebben.

De maatschappij verwaarloost de ouderen door hen geen behandelingen aan te bieden die aan hun behoeften voldoen. Slechte beheersing van fysieke pijn is een dagelijkse invaliderende factor en vermindert de motivatie om te socialiseren en in bepaalde gevallen zelfs het huis te verlaten. Dit is heel belangrijk en we moeten er allemaal aandacht aan besteden.

Trieste man

Zijn-gerelateerde pijnperceptie veranderingen

Ouder worden is een voorrecht. Mensen verzamelen ervaringen, wijsheid, bereikte doelen en belangrijke mensen die hun levensloop begeleiden. Maar er is de biologische dimensie en de emotionele en cognitieve aspecten, die, zoals je misschien al weet, nooit in je voordeel werken. Veroudering gaat hand in hand met fysieke en neurologische achteruitgang.

Zo verandert de pijnperceptie met de jaren door het optreden van bepaalde veranderingen in de hersenstructuur. Er is nog een opmerkelijk feit. Onderzoek heeft aangetoond dat de remmende mechanismen die de pijn geleidelijk zouden moeten verminderen, niet werken wanneer de pijn de hersenen van een ouder persoon aantast.

Met andere woorden, het duurt langer dan bij jongere mensen. Hier is meer informatie.

Abnormale hyperconnectiviteit bij ouderen

Een jaar geleden werd een onthullend onderzoek gepubliceerd over waarom pijnverwerking verandert met de jaren. Onderzoekers van de afdeling Cognitieve-Affectieve Neurowetenschappen en Klinische Psychologie (CAN CLIP) van de Universiteit van de Balearen, in samenwerking met de Universiteit van Luxemburg, ontdekten het volgende:

  • Oudere mensen vertonen abnormale hyperconnectiviteit in het primaire somatosensorische gebied en de frontale gebieden van de hersenen.
  • Wat zijn de gevolgen van deze veranderingen? Nou, het gevoel van pijn wordt intenser en het duurt even voordat het verdwijnt.
  • Het vermogen om pijn te remmen verhoogt het risico op chronische pijn, vooral na een acute episode.

Oudere mensen zoeken niet altijd de juiste pijnbehandeling

De Universiteit van Washington voerde in 2012 een onderzoek uit dat tot nadenken stemt. Het is waar dat pijnverwerking met de jaren verandert. De maatschappij gaat er echter zo vanuit dat het normaal wordt. Dit betekent dat veel oudere mensen niet naar de dokter gaan omdat ze ervan uitgaan dat “ouder worden is leren om pijn te verdragen.”

Het idee dat het ervaren van fysieke pijn iets normatiefs is als je een bepaalde leeftijd bereikt, is een groot probleem. Uit dit onderzoek blijkt ook dat oudere mensen zelden medische hulp zoeken omdat ze er meestal van overtuigd zijn dat pijn een onvermijdelijk onderdeel is van het verouderingsproces. En alsof dat nog niet genoeg is, schrijven artsen zelden de juiste behandelingen voor.

Een aanzienlijk deel van de oudere volwassenen heeft chronische pijn, die een multidisciplinaire aanpak vereist. Psychologische therapie en fysiotherapie zijn zeer nuttig, naast specifieke medicijnen voor deze oudere groep.

Oudere vrouw

Veranderingen in pijnverwerking zijn leeftijdsgerelateerd en beïnvloeden iemands kwaliteit van leven

De SED definieert chronische pijn als een ziekte en niet als een symptoom. Aangezien pijnverwerking met de jaren verandert en chronische toestanden krijgt, is het dus tijd om ons meer bewust te worden van deze realiteit.

Uiteindelijk worden we allemaal ouder en ouderen zullen betere strategieën nodig hebben om waardig te kunnen leven. Het behandelen van pijn is een prioriteit, want pijn is niet “iets normaals” dat gebeurt bij het ouder worden.

Mensen hebben de middelen nodig om deze realiteit te verminderen. Het is dus van cruciaal belang om je grootouders en ouders betere en uitgebreidere mechanismen te bieden om hun kwaliteit van leven te garanderen.

De vergrijzing van de bevolking is een grote uitdaging die medische, psychologische en therapeutische middelen vereist, omdat leven met pijn invaliderend is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cruz-Almeida Y, Fillingim RB, Riley JL 3rd, Woods AJ, Porges E, Cohen R, Cole J. Chronic pain is associated with a brain aging biomarker in community-dwelling older adults. Pain. 2019 May;160(5):1119-1130. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001491. PMID: 31009418; PMCID: PMC6752890.
  • González-Roldán A, M.; Terrasa, J. L.; Sitges, C.; van der Meulen, M.; Anton, F. & Montoya, P. (2020) «Age-Related Changes in Pain Perception Are Associated With Altered Functional Connectivity During Resting State». Frontiers in Aging Neuroscience. 12:116. doi: 10.3389/fnagi.2020.00116
  • Michael J. Farrell, PhD, Age-Related Changes in the Structure and Function of Brain Regions Involved in Pain Processing, Pain Medicine, Volume 13, Issue suppl_2, April 2012, Pages S37–S43, https://doi.org/10.1111/j.1526-4637.2011.01287.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.