De kalmeerpot: glitterend zintuiglijk speelgoed om je kind te kalmeren
Heeft je kind veel driftbuien? Maakt hij of zij zich veel zorgen? Soms voelen ouders of voogden zich overweldigd, omdat ze niet weten welke middelen ze moeten gebruiken om met dit soort situaties om te gaan. Daarom delen we vandaag een zeer geschikte techniek voor deze gevallen: de kalmeerpot.
De kalmeerpot is een techniek van Maria Montessori, pedagoog en opvoeder, die haar aandacht en inzet ook aan vele andere zaken heeft besteed.
Haar belangrijkste doel was het ontwerpen van een methode om kinderen te helpen plezier te hebben tijdens het leren. Om dit te doen, richtte ze zich op verschillende activiteiten om kinderen te helpen zich tot hun emoties te wenden.
Op dit moment leren scholen kinderen niet echt goed om te gaan met hun emoties.
De kalmeerpot, een techniek die ook voor ouders is
De kalmeerpot is niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor ouders en andere volwassenen. Het is soms moeilijk om met onze emoties om te gaan, ze goed te beheersen, te begrijpen en uit te drukken. Daarom zou het voor velen van ons goed kunnen zijn om deze techniek eens te proberen.
De kalmeerpot is niets meer dan een transparante pot waarin je glitter, water, lijm en kleurstof doet.
Het is het beste om het kind de kleur van de glitter te laten kiezen, en zijn eigen kalmeerpot te laten maken. Hier is een video die laat zien hoe:
Kalmeerpotten zijn effectief voor kinderen, tieners en volwassenen. Na gebruik moeten we echter wel uitleggen waarom we het gebruiken.
Het doel is om de kalmeerpot te gebruiken wanneer kinderen boos zijn. De kleuren en de bewegende glitter zullen hen kalmeren en doen vergeten wat de oorzaak van hun driftbui was. Dan kunnen ze er daarna veel makkelijker over praten.
Deze techniek is geen nieuwe vorm van straf
Ouders zouden kunnen denken dat deze techniek een nieuwe vorm van straf is. Net als kinderen naar de hoek sturen als ze iets verkeerds doen.
Dat is hier echter niet het doel. Nadat je de kalmeerpot hebt gebruikt, is de situatie tot rust gekomen. Je moet dan met het kind praten en hem helpen uit te drukken wat hij voelde.
Waarom was hij boos? Wat heeft hem zo van streek gemaakt? Als de emoties hoog oplopen, kunnen we niet duidelijk nadenken.
Maar als we eenmaal tot rust komen, zien we de situatie vanuit een rustiger en minder radicaal perspectief. Op deze manier realiseren we ons dat we misschien te heftig hebben gereageerd.
Dit is wat we willen dat kinderen begrijpen door de kalmeerpot te gebruiken. Deze positieve techniek zal hen leren effectiever met hun emoties om te gaan.
Ze zullen niet meer zo impulsief optreden, en in plaats daarvan tijd krijgen om tot rust te komen en vervolgens duidelijk te analyseren wat er is gebeurd.
De sleutel hier ligt in de tijd die ouders aan hun kinderen wijden: het moet genoeg zijn voor hen om deze techniek te internaliseren en effectief te leren.
Het is belangrijk om met ze te gaan zitten en ze te begeleiden tijdens het observeren van de kalmeerpot. Vervolgens moeten ze helpen om hun emoties te uiten.
Kinderen weten vaak niet welke emotie ze voelen, waarom ze het voelen, hoe het heet, waarom het er is en wat het doel ervan is. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om hun dit te leren en ze daarin te begeleiden.
De waarheid is dat veel volwassenen ook problemen hebben met het identificeren en uitdrukken van hun emoties. Daarom kan deze techniek zeer nuttig zijn voor zowel ouders als kinderen.
Het is een wederzijdse les waar iedereen van kan profiteren. Dat zal zowel de kleinste als de grootste in staat stellen om te groeien en zijn emoties beter te leren beheersen.