Kalm blijven, hoe doe je het?
Het is belangrijk dat je het volgende beseft. Kalm blijven is iets wat je kan leren. Iedereen bezit vanaf zijn geboorte de genen die bepalen of hij meer of minder impulsief is. Toch is het normaal dat we in het begin van ons leven meegesleept worden door emoties en passies, wanneer de frontale kwab nog niet volledig ontwikkeld is.
Als je het geluk hebt om op te groeien en je te ontwikkelen in gunstige omstandigheden, leer je hoe hiermee om te gaan. Om op een redelijke manier te handelen moet je je impulsen beheersen. Je beseft ook dat als je geen zelfcontrole hebt, je je uiteindelijk grillig zal gedragen. Op de lange termijn zal je dingen doen of zeggen die jou zullen beschadigen.
“Het leven is als een reis over de oceaan; er zijn kalme en stormachtige dagen, maar belangrijk is dat je als kapitein je schip goed bestuurt.”
-Jacinto Benavente-
Het slechte nieuws is dat niet iedereen een opvoeding gehad heeft die zelfcontrole bevordert. Het goede nieuws is dat je na de kindertijd jezelf kan opvoeden. Je kan je bewust worden van het probleem. Denk aan momenten in het verleden waar je te vlug handelde. Je kan hieruit leren hoe je actie kan ondernemen om dit gedrag te corrigeren.
Het is waar dat dit betekent dat je je impulsen moet onderdrukken. Want dat is wat het betekent om de beschaafde wereld binnen te treden. Het vereist altijd dat je een bepaalde hoeveelheid afstand neemt van die verlangens die het samenleven met anderen tegenwerken.
Maar in werkelijkheid ben jijzelf de persoon die de meeste voordelen uit zelfcontrole haalt. Het voorkomt dat je op een zinloze manier emotionele energie verspilt. Bovendien zorgt het ervoor dat je assertiever bent. Verder in dit artikel geven we je vier adviezen. Het zijn aanwijzingen die laten zien hoe je kalm kunt blijven wanneer dit het moeilijkst is.
Kalm blijven door de stressvolle prikkel onmiddellijk af te sluiten
Het controleverlies treedt op wanneer een stressvolle prikkel zich voordoet. De term ‘stressvol’ betreft dingen die je bang maken of je bedreigen. Maar het kunnen ook dingen zijn die je verlangens in twijfel trekken of tegenwerken.
Als je geen zelfcontrole geleerd hebt, dan zullen deze prikkels je defensief maken. Dit manifesteert zich dan in agressie. Het resultaat is dat je begint te schreeuwen. Je gaat over tot gewelddadige handelingen en gebruikt beledigende, kwetsende of dreigende taal.
Je kan deze impulsen beheersen als je in staat bent om twintig seconden stil te zijn en te zwijgen. Als je het gevoel hebt dat het onmogelijk is om niet te reageren, sta dan gewoon op. Ga eventjes weg van de situatie, terwijl je diep in- en uitademt. Het is echt waar dat je tot tien moet tellen. Het verschil tussen een groot succes en een grote mislukking is vaak die paar seconden waarin je afstand neemt van de situatie.
Richt je aandacht op je eigen lichaam
Het is erg belangrijk dat je jezelf traint om aandachtig te zijn voor alles dat er in je lichaam gebeurt. Activeer deze geestestoestand telkens als je je ongemakkelijk voelt bij iemand of bij iets. Stop na te denken over de externe realiteit. Ga in plaats daarvan je aandacht richten op je lichamelijke reacties. De signalen die je lichaam geeft vergezellen de angsttoestand die je voelt.
Concentreer je op je ademhaling en je hartslag. Denk aan de temperatuur van je lichaam. Als je je warm voelt, verfris jezelf met wat water of frisse lucht. Check of je spieren gespannen zijn en rek ze uit. Misschien besef je het op dat moment nog niet. Maar je bent dan al bezig met de situatie in handen te nemen.
Om deze manier van denken te activeren neem je de volgende woorden op in je geest. Herhaal voortdurend: ‘Ik wil mijn lichamelijke reacties begrijpen.’ Als je iets merkt dat je verwart of ergert, maak er dan een gewoonte van om automatisch te denken ‘Ik wil mijn lichamelijke reacties begrijpen.’ Deze zin zal leiden tot zelfobservatie. Het gevolg hiervan is dat je jezelf onder controle krijgt.
Oefenen, oefenen, oefenen
Als je één van deze chronische gevallen bent (mensen die bijna altijd en om bijna elke reden ontploffen), dan moet je dringend een oefenreeks invoeren in je dagelijkse leven. Het is beter als je gaat sporten. Want zo kom je af van de overmatige energie die je anders tegen jezelf gebruikt.
Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen de productie van verschillende hormonen activeert die de gemoedstemming beïnvloeden. Fysieke energie gebruiken laat ook toe dat je dat teveel aan emotionele spanning vrijlaat. Want het is die druk die ervoor zorgt dat je je geërgerd blijft voelen en op het randje staat van ontploffen. Beweging en sport vereisen discipline. Dat is ook een andere manier om je vermogen tot zelfcontrole te trainen.
De doelstelling hier is dus niet dat je wedijvert met anderen of wil winnen. Het is belangrijk dat je geniet van de activiteit. Luister naar je lichaam, luister in een ruimte die je de vrijheid geeft om sneller en met fellere energie te bewegen.
Het is zelfs beter als het iets is dat je interesseert of waar je plezier aan beleeft. Maar als je je in een periode bevindt waar je nergens van geniet, doe de oefeningen dan gewoon thuis in je eentje. Je kan ze ook vervangen door een dagelijkse snelle wandeling. Je zal je heel vlug beter voelen.