Joy Story: een magische korte film over geven

Joy Story is een magisch kort verhaal. Het leert ons de waarde van solidariteit, evenals het krachtige effect van geven vanuit het hart
Joy Story: een magische korte film over geven

Laatste update: 14 januari, 2022

Joy Story is een magisch kort verhaal. In feite leert deze geanimeerde afbeelding ons de waarde van solidariteit, evenals het krachtige effect van geven vanuit het hart. Het vertelt ons dat elke goede daad een prachtige beloning heeft.

Als we onszelf toestaan om vanuit ons hart te geven, zullen we vroeg of laat rijkelijk beloond worden. Dit ontdekken we in Joy Story, deze prachtige korte animatiefilm die het verhaal vertelt van een puppy die met zijn baasje gaat vissen en een elegante maar irritante reiger ontmoet. Wat er tussen de twee gebeurt, is een voorbeeld van vriendelijkheid, genegenheid en begrip.

Er zijn veel van dit soort films. Inderdaad, af en toe verrast Pixar ons met een van deze kleine verhalen die, als een geschenk en een oefening in reflectie, altijd rechtstreeks naar ons hart gaan en ons voor zich winnen. Deze film is zo’n verhaal. Het komt uit China en wordt geregisseerd door Kyra Buschor, Constantin Paeplow en Kenneth Kuan. Het probeert ons open te stellen voor het idee van solidariteit.

Bovendien wilden de makers van Passion Pictures met deze film een klein eerbetoon brengen aan het jaar 2018. Want binnen de Chinese cultuur was dit het jaar van de hond. Daarom is de hoofdpersoon van dit verhaal, dat iets meer dan vier minuten duurt, Joy, een kleine puppy met een enorme neus die zowel enthousiasme als achterdocht heeft.

Joy wordt geschokt door de verschijning van Heron, een vriendelijke vogel met dezelfde naam. In de oosterse cultuur symboliseert een reiger het goede in mensen.

“Het beste leven is niet het langste, maar het rijkste aan goede daden.”

Marie Curie

De hoofdpersoon van Joy Story in een auto

Joy Story: een middag vissen vol verrassingen

Joy Story heeft geen geluid. Sterker nog, het heeft het niet nodig. Dat komt omdat de magie van deze geanimeerde afbeelding en de krachtige uitingen van nieuwsgierigheid, rusteloosheid, verrassing en vriendelijkheid alles zeggen. In feite blijft de enige menselijke figuur in het verhaal altijd met zijn rug naar hem toe en negeert alles wat er op de boot gebeurt.

Het perceel begint met kleine Joy en haar eigenaar, klaar om een rustige middag te gaan vissen. De omgeving is idyllisch en suggereert een goede dag voor de man en zijn kleine puppy. Joy heeft een gelukkig hart, haar ogen glimmen en ze heeft een glanzende natte neus. Ze is extreem waakzaam. Ze weet zelfs dat ze heel voorzichtig moet zijn om de visserij van haar baasje niet te verstoren.

Joy Story: een vreemde ontmoeting

Opeens gebeurt er iets. We zien een vreemd en enigszins bizar wezen op het toneel verschijnen. Dit is Reiger, een vriendelijke reiger die in de hoek van de kleine boot staat. Reiger lijkt één heel duidelijk doel te hebben: de haken pakken en die sappige wormen stelen.

Little Joy aarzelt niet om te proberen de plannen van Heron te dwarsbomen. Als een goede hond en trouwe vriend van haar mens, rent ze naar de reiger om zijn bedoeling te belemmeren… maar ze faalt. Reiger pakt de worm.

Deze scène wordt meerdere keren herhaald. De reiger is altijd vaardig en standvastig in zijn opzet en aarzelt niet. Hij neemt de smakelijke wormen en laat er een paar over voor de visser en zijn hond.

In elk van die grappige maar frustrerende scènes slaagt Joy er niet in de wormen te beschermen en wordt daarom berispt door haar eigenaar. Ondertussen weet Joy’s baasje niet wat er aan de hand is. In feite is het enige dat Joy’s eigenaar waarneemt de beweging van de boot.

De hoofdpersoon van Joy Story die het uitvecht met Heron

De boodschap: geven vanuit het hart

De hoofdpersoon is een hond, die zich beperkt tot het doen van wat haar is geleerd. Met andere woorden, om het eigendom van haar eigenaar te beschermen. De uitkomst van het verhaal leert ons echter iets heel belangrijks.

Joy Story vertelt ons zelfs dat het als vanzelfsprekend beschouwen van concepten en motivatie in strijd is met geven vanuit het hart. Bovendien leert het ons dat we blinde aannames moeten vermijden.

De vogel was enigszins bizar en zijn uiterlijk wekte zeker geen betrouwbaarheid. Daarnaast leken zijn acties onvriendelijk bij het stelen van Joy’s haken. Het is echter gemakkelijk om je te laten meeslepen door eerste indrukken, net als de hoofdpersoon van Joy Story.

Als we de tijd nemen om onze omgeving te observeren, ontdekken we dat er meer werelden en perspectieven zijn buiten ons eigen bootje. We zouden ons bijvoorbeeld kunnen realiseren dat er achter de eigenaardige verschijningen en gedragingen van anderen andere wezens zijn, soms magisch, met hun eigen agenda’s.

Deze wezens bestaan buiten onze eigen waarnemingscapaciteiten en buiten wat we kunnen definiëren met onze vooroordelen, stereotypen en labels.

In feite stal Heron niet voor het plezier en de wormen ook niet voor zichzelf. Als ze dit beseft, begrijpt kleine Joy het snel en aarzelt niet om haar hart voor hem te openen en Reiger alle wormen aan te bieden. Het is geweldig, een actie die ons de krachtige effecten laat zien die kunnen optreden als we vanuit ons hart durven te geven.

Laten we een les trekken uit deze speciale korte animatie. Laten we leren van Joy Story, van de kleine hond en de reiger. Als we dat doen, kunnen we voorkomen dat we worden zoals de visser die niets opmerkte en dus iets heel uitzonderlijks miste.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.