Je ondergewaardeerd voelen: wat kun je doen?

Je niet gewaardeerd voelen door je partner, familie of je baas kan erg uitputtend zijn. Wat moet je in deze situaties doen?
Je ondergewaardeerd voelen: wat kun je doen?

Laatste update: 26 januari, 2021

“Ik voel mij ondergewaardeerd zowel op het werk als thuis.” Veel mensen ervaren dit gevoel op een bepaald moment in hun leven. Laten we eerlijk zijn, weinig dingen zijn zo pijnlijk als je zo voelen.

Is dit misschien een teken van een gebrek aan eigenwaarde? Zou kunnen. Er is echter een onmiskenbaar aspect met betrekking tot dit probleem. Mensen moeten zich onderdeel voelen van iets of iemand. Als de sociale en emotionele wezens die we zijn, is het essentieel dat degenen om wie we geven ons valideren en erkennen.

En dat is de waarheid: iedereen wil gewaardeerd worden. Genegenheid geven en ontvangen en bewonderen en bewonderd worden door de persoon van wie we houden en ons gesteund voelen, is erg belangrijk.

Deze psychologische materie is ook essentieel in elke gezinseenheid, evenals op professioneel niveau. Denk er maar eens over na: het besef dat mensen waarderen wat je doet, versterkt het beeld dat je van jezelf hebt, nietwaar? Wat gebeurt er dus als dit mist? Laten we dit eens bekijken.

Trieste man voelt zich ondergewaardeerd

Ik voel mij ondergewaardeerd en weet niet wat ik moet doen

De reden waarom mensen zich ondergewaardeerd voelen door anderen, heeft bijna altijd te maken met de hersenen. In zekere zin zijn individuen ‘geprogrammeerd’ om zichzelf op bijna elk moment sociaal te vergelijken met de mensen om zich heen.

Wanneer je jezelf op een slechte manier ziet, gaat er een alarmsysteem af dat je waarschuwt dat er iets ergs aan de hand is. Cortisol komt vrij in het bloedsysteem en je wordt alert als je bijvoorbeeld merkt dat je ouders meer aandacht geven aan je oudere broer. Een ander voorbeeld is als je partner de kleine dingen die je voor hem of haar doet niet waardeert.

De hersenen hebben externe versterking nodig om een bepaald evenwicht te voelen en zichzelf te zien als onderdeel van hun sociale groep.

Op deze manier zijn gebaren zoals vriendelijkheid, woorden van herkenning en dagelijkse daden van genegenheid injecties met dopamine, die je kunnen laten zien dat alles goed gaat. Als dit voortdurend ontbreekt, kun je je angstig en onwel gaan voelen.

Je ondergewaardeerd voelen in een romantische relatie

Je ondergewaardeerd voelen in een relatie is vaak de oorzaak van problemen en zelfs breuken. In bepaalde gevallen kan deze situatie betekenen dat alle partijen in de relatie een aantal onderliggende problemen moeten aanpakken.

Wat moet je doen?

Ga allereerst bij jezelf na of je behoefte aan bekrachtiging en erkenning buitensporig is. Soms kunnen factoren zoals onzekerheden of een laag zelfbeeld ertoe leiden dat je te veel van de ander verwacht. Ook brengt de voortdurende zoektocht naar externe goedkeuring alleen interne tekortkomingen aan het licht. Denk er eens over na.

Aan de andere kant kun je andere redenen hebben om aan te nemen dat je niet op de juiste manier wordt gewaardeerd. Dit kan natuurlijk ook. In dat geval is het nodig om dit met je partner te bespreken. Je moet alles duidelijk maken en voorbeelden geven van wat er aan de hand is.

Het is ook raadzaam om te specificeren wat je van de andere persoon verwacht: waardering, respect, medeplichtigheid en steun. Als je partner je niet kan geven wat jij nodig hebt, wordt het tijd dat je erover nadenkt of je echt bij elkaar wil blijven. Je gewaardeerd voelen in een relatie veronderstelt een langzame emotionele dood waar je niet doorheen zou moeten gaan.

Kijk eerst naar jezelf en dan naar anderen

Je ondergewaardeerd voelen binnen je familie

Dit is schadelijk op alle niveaus. Als je dit al van kinds af aan ervaart als gevolg van ouders die je in bijna elk aspect onderschatten, kan de impact van dit feit tientallen jaren aanhouden. Als gevolg hiervan kun je uiteindelijk een laag zelfbeeld ontwikkelen.

Wat moet je doen?

Wat moet je doen als je je ondergewaardeerd voelt door je familie? De eerste stap is om te stoppen met je blik op hen te focussen en je te concentreren op iets dat zeer verwaarloosd is: jezelf.

Je moet proberen deze onderwaardering, die al decennia aanhoudt, met eigenliefde te genezen. Hiervoor moet je je zelfrespect, identiteit, zelfvertrouwen en zelfeffectiviteit versterken.

Het is tijd om je goed te voelen over hoe het met je gaat en over de plannen die je in gedachten hebt. Helaas moet je je op een gezonde afstand van je gezin houden, zodat deze op de achtergrond blijft.

Je niet gewaardeerd voelen op het werk

Geloof het of niet, maar mensen brengen bijna een derde van hun leven op het werk door. Ondergedompeld worden in een context waarin je het gevoel hebt dat je te allen tijde concurreert met de mensen om je heen, is ongetwijfeld iets dat moeilijk is om mee om te gaan.

Aspecten zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, de weinig tot geen waardering van ieders potentieel, lage lonen of slechte arbeidsomstandigheden komen in het algemeen veel voor in veel werkomgevingen.

Wat moet je doen?

Als je je ondergewaardeerd voelt op het werk, leidt dit tot weinig motivatie, stressvolle situaties en algemeen ongemak. Het is van vitaal belang om geen extreme situaties te bereiken die je gezondheid in gevaar brengen.

We kunnen concluderen dat iedereen in de wereld zich wel eens ondergewaardeerd voelt. Als dit gebeurt, moet je eerst naar jezelf kijken. Soms verwachten we dat anderen ons bieden wat we zelf niet geven.

In het geval dat je eigenwaarde en persoonlijke waardering er niets mee te maken hebben en er echt een probleem van minachting is, dan moet je dat oplossen.

Sta jezelf niet toe met dat gevoel te leven, want het kan extreem schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid. Los deze situaties assertief op en claim wat je verdient: respect en waardering.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.