Je moet liefde elke dag water geven

Je krijgt geen respectvolle en blijvende liefde met slechts een paar maanden inspanning. In feite moet je liefde elke dag worden bewaterd.
Je moet liefde elke dag water geven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

“Ik wil een echte liefde die nooit opraakt. Een liefde die de dingen niet als vanzelfsprekend beschouwt, die me niet aan het huilen maakt, maar die me oprechte genegenheid en eeuwige knuffels brengt.”

We willen ongetwijfeld allemaal een relatie met deze kenmerken. We vergeten echter vaak het essentiële feit dat er elke dag aan relaties moet worden gewerkt. Inderdaad, genegenheid voedt zich niet met leegte of afwezigheid, het heeft een echte aanwezigheid nodig om te groeien.

Liefde is een draad die twee harten verenigt. Twee levens die een licht nodig hebben om elkaar te zien en een innerlijke kracht om bij elkaar te blijven. Zonder deze is er geen essentie, en zonder essentie breekt de draad.

Vaak verschijnt er een vijand wanneer je een bepaalde tijd een relatie hebt gehad. Dat heet routine. Het wordt gekenmerkt door dingen als vanzelfsprekend te beschouwen.

De “Het is niet nodig om dat te doen of te zeggen omdat hij het al weet” verschijnt, of “Ik weet zeker dat ze het niet erg zal vinden omdat ik weet dat ze van me houdt” of “Het maakt niet uit hoeveel tijd er is verstreken omdat onze gevoelens niet veranderd.”

Dit zijn de verkeerde ideeën om te hebben, want liefde neemt dingen nooit als vanzelfsprekend aan. Zelfs volwassen liefde heeft soms twijfels en heeft dagelijkse uitingen van genegenheid, woorden en gebaren nodig om saamhorigheid en authenticiteit op te bouwen. Laten we dat van dichterbij bekijken.

Je moet liefde elke dag water geven

Liefde heeft een specifieke taal nodig

Hartjes zaaien

Net zoals het leven, verandert en transformeert liefde. Daarom doorloopt een relatie verschillende fasen, en elke fase heeft zijn eigen behoeften. Genegenheid is echter altijd hetzelfde en moet via een bepaalde taal worden aangeboden.

Er is een taal geschreven in liefde die iedereen begrijpt. Het is dat verlangen en enthousiasme dat de ogen blijft verlichten, verlangen naar liefkozingen en zoeken naar nabijheid.

Het is heel goed mogelijk dat de passie van vandaag niet meer dezelfde is als in het begin. Niettemin is dit een diepere fase, waarin tederheid en medeplichtigheid het overnemen, maar dezelfde liefde en dezelfde behoefte blijft bestaan. Ze moeten elke dag verzorgd worden.

Wat gebeurt er als er niet voor liefde wordt gezorgd?

Als je niet dagelijks voor je liefde zorgt, zul je tekortkomingen en twijfels ervaren. Deze emotionele afstandelijkheid is niet per se te wijten aan een gebrek aan liefde, maar aan het feit dat je je in een fase bevindt waarin, voor een van jullie, “het genoeg is om aanwezig te zijn”, zonder de noodzaak om bij te dragen, aandacht te besteden aan en te nemen zorg voor de kleine dingen in de relatie.

In feite is een van de grootste problemen in relaties tussen koppels dat een van de leden meer uitingen van genegenheid en aandacht nodig heeft dan de andere. In feite is er een soort emotionele dissonantie die, als er geen aandacht aan wordt besteed of er geen rekening mee wordt gehouden, problemen kan veroorzaken.

Een gemeenschappelijke vijand wanneer een relatie dit punt bereikt, is de schijn van omgekeerde empathie. Het is gebaseerd op het imiteren van het ‘negatieve’ gedrag van je partner om hun aandacht te trekken en hen pijn te doen. Als ze je bijvoorbeeld vergeten te bellen of de eettafel verlaten zonder een woord te zeggen, kun je besluiten om ze ‘terug te betalen’ door voor het weekend te verdwijnen.

Dit zijn schadelijk en niet-constructief gedrag dat nergens toe leidt. Want een probleem wordt nooit opgelost door een ander probleem. In feite moeten de tekortkomingen die je voelt hardop worden uitgedrukt, dus je bent je er allebei van bewust.

Paar dat voor gigantische bloemen loopt

Medeplichtige liefde en wederkerigheid

Het is niet altijd gemakkelijk om een liefde te vinden die past bij je eigen bijzonderheden, gebreken en eigenaardigheden. Het belangrijkste is om een liefde te vinden die bij je waarden past. Eentje waarin je zowel als koppel als individueel kunt groeien.

Ik wil een liefde waar we geen tegenstanders zijn, waar de een niet altijd de winnaar is en de ander de verliezer. Ik wil onder de sterren dansen en, naarmate de jaren verstrijken, weten dat alles wat we hebben meegemaakt, alles wat voorbij is, het waard was.

Een relatie die niet elke dag wordt ‘bewaterd’ en verzorgd, is een relatie die niet wordt gekoesterd en uiteindelijk onherstelbaar verwelkt. Daarom is het noodzakelijk om rekening te houden met deze eenvoudige richtlijnen.

Begrijp de manier waarop je partner zijn liefde voor je uitdrukt

Stel op de bank

Soms heb je de behoefte dat je partner je hun liefde toont op de manier die je wilt en verwacht. Desalniettemin, alleen omdat ze je niet elke dag vertellen dat ze van je houden, wil nog niet zeggen dat ze dat niet doen. Ook al zijn ze het niet eens met alles wat je zegt, dat betekent niet dat ze geen rekening houden met je mening.

Leer hun saamhorigheid, steun en authenticiteit te waarderen. De taal van liefde blijft hetzelfde ondanks het feit dat jullie allemaal verschillende woorden gebruiken. Het is voldoende om elkaar te kennen, te begrijpen en te waarderen.

Elke handeling, elk woord en elk gebaar moet echt zijn

Er zijn bepaalde dagelijkse gebaren waarin genegenheid altijd expliciet is. Ze moeten echter wel echt zijn.

Liefde is niet alleen willen, het is begrip. Het is aanwezig zijn en geluk schenken.

Liefde mag niet worden afgedwongen. Het moet niet op een plichtmatige manier worden getoond met constant “Ik hou van jou” of wekelijkse geschenken. In feite zijn saamhorigheid, verrassingen, onverwachte gebaren en oprechte knuffels allemaal te verkiezen boven een routine waarin woorden hun essentie hebben verloren.

Afbeeldingen met dank aan Mila Marquis, Christian Schloe


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.