Je emoties accepteren: de eerste stap richting geluk
Emoties zijn relatief korte psychofysiologische toestanden die we allemaal ervaren. Hun missie is om een duidelijke boodschap op je over te brengen: er gebeurt iets dat je aandacht nodig heeft. Het kan aan de binnenkant of aan de buitenkant gebeuren, maar het is op de een of andere manier gerelateerd aan jou. Je emoties accepteren is iets dat je moet leren.
Onze emoties zetten ons er goedschiks of kwaadschiks toe aan om actie te ondernemen. In feite komt de term ’emotie’ van het Latijnse woord emotio, wat ‘beweging of impuls’ of ‘datgene wat je beweegt’ betekent.
Emotionele toestanden doen zich voor wanneer onze hersenen bepaalde neurotransmitters of hormonen vrijgeven. Deze zetten emoties om in gevoelens. Gevoelens gaan, in tegenstelling tot emoties, langer mee en kunnen we gemakkelijker verwoorden.
We kunnen emoties classificeren op basis van hun waarde: gezonde positieve emoties (vreugde, welzijn, kalmte…), ongezonde positieve emoties (euforie, manie, hypomanie…), gezonde negatieve emoties (frustratie, verdriet, woede, spijt…), en ongezonde negatieve emoties (depressie, angstgevoelens, schuldgevoelens…).
Normaal gesproken is het vrij gemakkelijk voor ons om bepaalde emotionele toestanden te accepteren, vooral als ze positief zijn. Het is echter zeer moeilijk voor ons om negatieve emoties te tolereren, of ze nu gezond of ongezond zijn.
Het lijkt erop dat onze maatschappij het idee in ons hoofd heeft gestampt dat het altijd goed met ons moet gaan. Dit is echter volkomen onrealistisch en onhaalbaar.
Emotionele gemoedstoestanden komen en gaan afhankelijk van de omstandigheden, onze verwachtingen, hoe we informatie verwerken etc. Voor altijd verkeren in een gelukkige emotionele toestand is niet alleen niet-adaptief maar ook nog eens onpraktisch.
Je emoties accepteren: waarom is het zo moeilijk?
We leven in een cultuur van welzijn en consumptie. We worden voortdurend gebombardeerd met onrealistische boodschappen die druk op ons uitoefenen.
Deze boodschappen hebben de neiging ons te vertellen dat dit of dat product de oplossing is voor al onze problemen. Ze versterken ook het idee dat wat er ook gebeurt, we altijd moeten glimlachen. Tot slot overschatten ze de mate van controle die we hebben over ons leven. Ze laten het lijken alsof we de schuld voor onze droefheid zelf op ons moeten nemen.
Deze irrationele positiviteit zorgt er alleen maar voor dat we ons nog slechter voelen. Eisen dat we constant goed gehumeurd zijn kunnen ons er eigenlijk van weerhouden ons ooit echt zo te voelen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat we onze ware gevoelens gaan vermommen, zodat anderen alleen de sociaal geaccepteerde gevoelens zien.
We zeggen tegen onszelf dat we ons ‘niet zo moeten voelen’ of dat ‘dingen te veel invloed op ons hebben.’ We vragen ons zelfs af: ‘Ben ik zwak omdat ik angstig ben?’
Deze houding zorgt er gewoon voor dat we ons rot voelen omdat we ons slecht voelen. Het helpt ons niet om tot een productieve oplossing te komen. Het zorgt ervoor dat negatieve emoties langer duren. In deze context worden zelfs gezonde negatieve emoties ongezond.
De maatschappij is niet de enige slechte invloed op ons vermogen om onze emoties goed te beheersen. Hoe we zijn grootgebracht, heeft er ook veel mee te maken. Er heerst een schaamteloze afwezigheid van emotionele intelligentie op scholen en in huishoudens. Wie is er bijvoorbeeld niet herinnerd aan het idee dat ‘mannen niet huilen?’
Je emoties accepteren: Strategieën dat te leren
Het is belangrijk om te leren hoe je je emotionele gemoedstoestanden effectief kunt accepteren, wat ze ook mogen zijn. Als je hier eenmaal in slaagt, zul je paradoxaal genoeg voelen hoe je negatieve emoties vanzelf verdwijnen.
Wat we moeten zien te vermijden, is dat we onze emoties voeden met nog meer negatieve gedachten. De slachtofferrol aannemen en ander soortgelijk gedrag vertonen zijn dingen die het vuur alleen maar aanwakkeren. Het punt is dat het volkomen onproductief is om jezelf te bekritiseren en beoordelen wanneer je angst, verdriet of woede ervaart.
Hier zijn een paar strategieën die je gelijk in de praktijk kunt brengen
Je emoties accepteren: laat gedachten als ‘ik hoor…’ of ‘ik moet…’ achterwege
Wanneer je innerlijke stem zinnen begint met ‘Ik hoor…’ dan moet je deze vervangen door een voorkeur of een ‘ik wil…’ We kunnen niet constant proberen om alles onder controle te houden, zelfs niet onze emotionele gemoedstoestand. We kunnen alleen de gedachten die verantwoordelijk zijn voor onze gemoedstoestand veranderen. Dit kunnen we doen door in het moment te accepteren dat we ons slecht voelen.
Je bent een mens en je moet jezelf als zodanig accepteren
Je bent geen god, of superman, of een perfect persoon. Je bent menselijk en daardoor zul je aangename en onaangename emoties ervaren. Accepteer het idee dat je niet tegen je eigen aard kunt vechten.
Voel de emotie in je lichaam
Nodig de emotie uit om in jou te wonen. Het kan ongemakkelijk zijn maar je zult er niet dood aan gaan. Het zijn gewoon wat chemicaliën in je bloedbaan. Geef het niet meer belang dan dat, wordt niet dramatisch. Houd ervan, accepteer het. Het is een deel van wie je bent.
Normaliseer je emotionele gemoedstoestanden
Net zoals we mensen vertellen dat we het warm of koud hebben of dat we pijn voelen, kunnen we ook over onze emoties praten. Zelfs als ze niet erg positief zijn. Je emoties accepteren betekent dat je ze op elk niveau normaliseert, ook in relatie tot andere mensen.
Dit zou in kunnen houden dat we een andere veelvoorkomende emotie voelen: schaamte. Maar vergeet niet dat schaamte ontstaat wanneer we iets ‘slechts’ proberen te verbergen. Is het echt zo erg om je af en toe slecht te voelen?
Verre van je een zwak persoon te maken, maken je emoties je eigenlijk gewoon een mens. Vergeet dat niet. Verberg ze niet; leef ze, ervaar ze, leer ervan en laat je erdoor inspireren.