Je controleert niet wie je leven binnenkomt, maar wel wie er blijft

Je controleert niet wie je leven binnenkomt, maar wel wie er blijft

Laatste update: 14 januari, 2017

Geluk, mazzel, toeval. Hoe je het ook noemt, het heeft invloed op de dingen waar we geen controle over hebben, zoals onze kansen op het winnen van de loterij, onze gezondheid en onze relaties tot op bepaalde hoogte.

Het heeft zijn invloed uitgeoefend sinds onze geboorte en ons de zorg, een gezin, een context en een reeks van kansen te geven die we anders niet zouden hebben gehad. Dingen waar we geen controle over hebben in ons leven zijn aanwezig geweest voordat ons leven zelfs maar begon.

Deze situatie is vergelijkbaar met wat gebeurt aan het begin van de meeste kaartspelletjes: iedere speler krijgt bepaalde kaarten die hem of haar een voordeel of een nadeel geven. Het voordeel is niet alleen afhankelijk van de kaarten die de speler heeft gekregen, maar ook van de kaarten die anderen hebben. Iets vergelijkbaars gebeurt met sociale interactie.

Liefde

Van alle honderdduizenden mensen, krijg jij deze

Door ons leven heen ontmoeten we veel verschillende mensen op veel verschillende manieren. Het kan een nieuwe collega zijn, een oude dame die op dezelfde bus wacht of iemand die onze sjaal terug komt brengen waar we al heel lang vanaf willen, zo’n lelijk cadeau waar je nooit vanaf komt.

Als je erover nadenkt zijn er miljoenen situaties waarin een conversatie met iemand die je niet kent makkelijk ontstaat. Deze mensen zijn de kaarten in het kaartspel: je hebt geen controle over wie je zal ontmoeten en met wie je zal praten in dit soort situaties.

Je hebt ook niet veel controle over hoe zij met elkaar omgaan, over hoe open en klaar ze ervoor zijn om je te leren kennen. Maar je kunt proberen om deze toevallige ontmoeting in een relatie te laten ontwikkelen die meer is dan een gewone anekdote.

Vlieger

Je kunt bepaalde factoren onder controle houden die fundamenteel zijn om die persoon beter te leren kennen, om je nieuwe relatie met hen te verdiepen, van het geven van vertrouwen tot het tonen van interesse in wat ze tegen je zeggen.

In ieder geval zal je band met bepaalde mensen direct en bijna magisch zijn. Twee mensen op dezelfde golflengte is gedeeltelijk dankzij het wederzijdse begrip dat is gebaseerd op een perceptie van intimiteit.

Dat gezegd hebbende moet je in gedachten houden dat het tegenovergestelde ook kan gebeuren. Je kunt er ook voor zorgen met dezelfde factoren, die factoren waar je controle over hebt en je bewust van bent, dat de relatie zich niet verder ontwikkelt of afstandelijker wordt.

Hoewel het paradoxaal klinkt, is dit veel simpeler dan de eerste situatie. De lijst van slechte dingen die kunnen leiden tot een relatie is oneindig en je hebt maar één onderdeel van die lijst nodig.

Hartjes

Soms is het moeilijk om iemand uit ons leven te bannen

Je kent misschien de film How to Lose a Guy in Ten Days wel. In deze film probeert een onverschrokken reporter alle strategieën die ze maar kan bedenken om een jongen ervan te weerhouden een relatie met haar te proberen aan te gaan. Het motief voor haar artikel en haar gedrag is om te laten zien dat er bepaald soort gedrag is dat iemand zich zo ongemakkelijk laat voelen dat de relatie tot een einde komt. Ze kan hem niet gewoon vertellen dat ze geen relatie met hem wil. Ze moet ervoor zorgen dat hij haar niet meer wil door middel van haar gedrag.

We hebben echter de mogelijkheid om direct te zijn, maar net als zij gebruiken we vaak indirecte strategieën om te bereiken wat we zouden hebben kunnen bereiken met een handvol woorden. Woorden die schadelijker kunnen zijn op het moment zelf, maar waarvoor zij op lange termijn dankbaar zullen zijn.

Schommelen op een Ster

We kunnen geluk of pech hebben in onze relaties en we kunnen beter of slechter zijn in het verleiden van de andere persoon, maar we moeten niet vergeten om met helderheid en directheid naar de realiteit te kijken.

We kunnen veel doen om degene van wie we houden zo dichtbij mogelijk te houden en ook om iemand die ons heeft gekwetst of in wie we gewoon geen interesse hebben op afstand te houden.

Het herkennen van deze kracht is de eerste stap naar het gebruik ervan. We kunnen onszelf toestaan om erover na te denken en na verloop van tijd onze sociale intelligentie gebruiken om onszelf en anderen gelukkig te maken.

Iedereen die ons leven binnenkomt zal een bepaalde rol spelen. Sommigen zullen het willen testen, anderen zullen ons gebruiken, anderen zullen van ons houden, anderen zullen door ons worden liefgehad en weer anderen zullen ons iets leren. In ieder geval moeten we proberen de beste persoon te zijn die we maar kunnen zijn en te waarderen wat we op ieder moment hebben, in plaats van ons richten op de fouten. Omdat alles, werkelijk alles, een leermoment kan zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.