Je behoefte aan goedkeuring tegengaan: drie strategieën
Je behoefte aan goedkeuring tegengaan, kan een van de beste dingen zijn die je voor jezelf doet. Deze behoefte kan namelijk allerlei negatieve gevolgen hebben. Een daarvan is dat het je verwijdert van het pad dat je echt wilt bewandelen. Desalniettemin is het een behoefte of een verlangen dat we allemaal weleens hebben ervaren.
Dat iedereen het weleens heeft ervaren, wil echter niet zeggen dat het niet schadelijk kan zijn. In bepaalde omstandigheden kan de motiverende kant van dit specifieke verlangen zeer schadelijk zijn. Het is belangrijk om de wens om niemand te kwetsen te onderscheiden van de wens om iedereen te behagen. Tevens is het noodzakelijk om de dingen die je doet om anderen te behagen, die eigenlijk niet aan je eigen wensen voldoen, te onderscheiden van de acties die wel aan jouw behoeften voldoen.
Je behoefte aan goedkeuring tegengaan: de nodig stappen
Je behoefte aan goedkeuring tegengaan is niet iets dat je van de ene op de andere dag voor elkaar kunt krijgen. Zoals de oosterse filosoof Lao Zi ooit eens zei: “Zelfs een mars van duizend mijl begint met de eerste stap”. Er zijn honderden verschillende dingen die je kunt doen om dit doel te bereiken. We hebben er echter een aantal gekozen waarvan onderzoek aantoont dat ze het meest effectief zijn:
- Identificeer de gevolgen van deze houding.
- Vergroot je gevoel van eigenwaarde.
- Ontwikkel een interne mate van controle.
Laten we eens naar elk van deze stappen kijken…
1. Identificeer de gevolgen van deze houding
Het grootste obstakel waarmee je te maken krijgt bij het bestrijden van je behoefte aan goedkeuring, is het moeten erkennen dat deze behoefte invloed heeft op je gedrag. Studies tonen aan dat de meesten van ons zich niet bewust zijn van alles wat ze doen om andere mensen te behagen.
Om te beginnen, stel ik voor dat je een oefening doet om je eigen behoefte aan goedkeuring te analyseren en identificeren. Deze oefening houdt in dat je jezelf de volgende vragen stelt: 1) Wat zou je anders doen als iedereen van je zou houden, ongeacht wat je deed? 2) Als jij de laatste persoon op aarde was, wat zou je dan doen? 3) Als niemand je zou veroordelen, zou je dan iets aan je leven veranderen?
Dit soort vragen helpen je om van je behoefte aan goedkeuring af te komen. Dat komt omdat ze je doen inzien wat je anders hebt gedaan door deze behoefte. Vervolgens kun je beslissen of je bepaalde gewoontes wilt behouden, wilt veranderen of volledig wilt afleren.
2. Vergroot je gevoel van eigenwaarde
Je behoefte aan goedkeuring tegengaan kan niet als je niet voldoende zelfrespect hebt. Een slecht zelfbeeld in combinatie met de emoties die hiermee gepaard gaan, kan er namelijk voor zorgen dat je je in allerlei bochten wringt om de goedkeuring van andere mensen te krijgen. Wanneer je twijfelt aan je eigen ‘kwaliteit’, wordt je behoefte dat anderen jouw gevoel van eigenwaarde vergroten met hun goedkeuring alleen maar groter. Het probleem is dat dit ervoor kan zorgen dat je je gedraagt op een manier die je zelf niet leuk vindt.
Als dit gebeurt, blijft je zelfvertrouwen dalen. Dit kan dus een vicieuze cirkel worden, hoe slechter je je voelt, hoe meer behoefte je hebt aan de goedkeuring van anderen.
Als je daarentegen je best doet om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, zal je vanzelf zien dat het steeds makkelijker wordt om je behoefte aan goedkeuring tegen te gaan. Het maakt niet uit hoe je het doet. Van jezelf houden moet vanaf nu een van je prioriteiten worden.
“Houd van jezelf alsof je leven ervan afhangt. Dat doet het namelijk ook.”
-Kamil Ravikant-
3. Ontwikkel een interne mate van controle
Een van de dingen waar een gezond zelfbeeld van afhangt, is het hebben van een interne mate van controle. Deze vreemde term verwijst naar de overtuiging dat je zelf macht hebt over wat er met je gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin er iets gebeurde dat je niet leuk vond. Plaatste je de schuld toen buiten jezelf? Of besloot je om er zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen en eraan te werken om het te veranderen?
Als je een externe mate van controle hebt (je gelooft dat je leven afhankelijk is van factoren die je niet kunt veranderen), dan is de kans groter dat je goedkeuring van anderen nodig hebt om je goed te voelen. Als je denkt dat je zelf de controle hebt, kijk je juist in jezelf en minder naar anderen. Onthoud dat, wat je ook doet, er altijd iemand zal zijn die het niet leuk vindt. Dus waarom zou je je zorgen maken over wat anderen van je denken?
Zodra je besluit om de touwtjes in eigen handen te nemen, is het hartstikke eenvoudig om je behoefte aan goedkeuring tegen te gaan. Als je doet wat je echt wilt doen, zul je zien dat de meningen van buitenaf er veel minder toe doen.
De drie strategieën die we in dit artikel hebben gedeeld, versterken elkaar onderling. Kies daarom zelf aan welke je als eerste wilt werken. Zo kun je je behoefte aan goedkeuring tegengaan en zul je al snel beseffen dat wat anderen van je denken eigenlijk helemaal niet belangrijk is als het gaat om het nemen van beslissingen.