Ernaar streven te behagen kan je ondergang betekenen

Ernaar streven te behagen kan je ondergang betekenen

Laatste update: 15 november, 2017

Sluit je ogen en stel je het land Neverland voor. Wendy is een meisje dat de personages van het verhaal in die fantasiewereld verzorgt. Ze is in staat om te doen wat Peter Pan niet durft te doen, ze durft risico’s en verantwoordelijkheden aan te nemen om anderen tevreden te stellen. Ernaar streven te behagen is echter een eigenschap die ervoor zorgt dat ze zelf altijd op de achtergrond staat. Open je ogen weer; dit doet je ergens aan denken, toch?

Het is een metafoor die laat zien hoe vaak we onszelf en wat we echt willen vergeten, terwijl we anderen proberen te behagen. Op die manier is het heel gebruikelijk om ja te zeggen op verzoeken die blijkbaar triviaal zijn, zoals bij iemand koffie drinken terwijl we er geen zin in hebben, of meer belangrijke voorstellen, zoals trouwen, studeren voor een bepaald beroep, of kinderen krijgen.

We kiezen het pad dat op de korte termijn makkelijk lijkt, waarbij we conflicten vermijden en negeren wat we willen. We geven er de voorkeur aan om de prijs te betalen in plaats van ruzie te maken of ons zorgen te maken over de komende, stressvolle dagen. Wat we echter doen is de prijs onderschatten die we op de langere termijn moeten betalen omdat we toegaven.

“Hij hoefde me alleen maar aan te raken om mijn tranen in zuchten en mijn boosheid in verlangen te veranderen. Zo meegaand is de liefde; het vergeeft alles.”

-Isabel Allende-

We zijn bang om nee te zeggen en kiezen ervoor om te behagen, om niet te worden afgewezen, buiten de groep te vallen, of om niemand teleur te stellen. Maar wat gebeurt er met ons?

Een irrationeel geloof: ik heb liefde en goedkeuring nodig

De psycholoog Albert Ellis, die de Rationeel-Emotieve therapie heeft uitgevonden, spreekt over elf gemeenschappelijke irrationele overtuigingen die alle andere gedachten en emoties die gewoonlijk in ons hoofd leven, verspreiden en isoleren. Ze veranderen de horizon in een donkere plek en openen de deur naar een gevoel van gewichtloos ongemak.

Een van de overtuigingen is deze: ‘Ik heb de liefde en goedkeuring nodig van iedereen om me heen’ of ‘Ik moet populair zijn en de goedkeuring van alle belangrijke mensen om mij heen hebben’. In een bepaalde mate zit deze overtuiging bijna in iedereen en dit is wat ons ertoe aanzet om andere mensen te behagen.

Meisjespoppetje Die Haar Hart Geeft Aan Een Jongenspoppetjes Omdat Ernaar Streven Te Behagen Voor Velen Een Zwakte Is

Het is een irrationele overtuiging omdat door iedereen goedgekeurd worden, onmogelijk is. Als we anderen nodig hebben om ons voortdurend goedkeuring te geven, zullen we ons altijd zorgen maken of ze ons accepteren of niet en in welke mate mensen van ons houden.

Het is niet realistisch om te denken dat iedereen in de wereld ons leuk zal vinden. Aan de andere kant, als alle anderen ons goedkeuren, zouden we zo ontzettend veel moeite moeten doen dat we onze eigen behoeften zouden moeten laten varen.

“Hopelijk hebben we de kracht om alleen te zijn en de moed om samen zijn te riskeren.”
-Eduardo Galeano-

We moeten af zien te komen van onze buitensporige behoefte aan goedkeuring en liefde. In dat opzicht is het meer gepast om te zoeken naar goedkeuring voor de daden die je doet en het gedrag dat je laat zien, dan voor jezelf.

Ernaar streven te behagen

Een persoon die graag anderen behaagt heeft de neiging om iemand anders tevreden te stellen of te plezieren. Met andere woorden, hij of zij laat een min of meer constante neiging zien om de verlangens van anderen te vervullen, koste wat kost.

Maar als iemand altijd aan de eisen van anderen voldoet, claimt hij niet zijn eigen positie, en verdedigt hij ook zijn eigen belangen niet. Hij geeft gewoonweg toe aan de voorkeur van anderen zonder voor zichzelf te zorgen. Sommige risico’s die personen die graag behagen onderscheiden zijn de volgende:

  • Perfectionisme. Als je dingen perfect wilt doen, leidt dit tot schuldgevoelens wanneer dingen niet gebeuren zoals verwacht, vooral als het om anderen gaat. Een meegaand persoon heeft de neiging om perfectionistisch te zijn en realiseert zich niet dat het juist die perfectie is wat zoveel frustratie veroorzaakt.
  • Ze voelen zich onmisbaar. Een persoon die voortdurend anderen wil behagen, wil onmisbaar zijn, zodat de mensen om hem heen afhankelijk van hem zijn, omdat dat ervoor zorgt dat hij zich gerespecteerd en geliefd voelt.
  • Liefde is een offer. Zij begrijpen dat liefde een opoffering betekent en leggen zich neer bij romantische en familiale relaties waarbij ze zich ongemakkelijk voelen en accepteren dit als een normaal gevolg van de relatie en de liefde voor een andere persoon.
Twee Mannen En Een Vrouw Die Via Hun Harten Aan Elkaar Verbonden Zijn
  • Het voorkomen van conflicten. Voortdurend ernaar streven te behagen betekent dat je conflicten vermijdt. Daarom vermijdt de persoon argumenten, vertelt anderen dat ze altijd gelijk hebben en verontschuldigt zich voor alles, zolang hij maar geaccepteerd wordt.
  • Dit zijn mensen die zich opofferen voor het geluk van anderen tot op het punt dat ze niet weten waar ze zelf echt gelukkig van worden, omdat ze altijd denken aan wat een ander blij maakt. Ze uiten hun gevoelens niet en zijn zo gesloten dat ze uiteindelijk geen eigen ideeën hebben of die niet uitdrukken.