Je angst om verlaten te worden overwinnen

Je angst om verlaten te worden overwinnen

Laatste update: 21 december, 2018

Je angst om verlaten te worden overwinnen en erin slagen voor jezelf te zorgen is geen gemakkelijke opdracht. Het is echter mogelijk zolang je maar erkent hoe waardevol je bent. Je kan jezelf ervan overtuigen dat je briljant, belangrijk en sterk bent. Besef dat je van niemand afhankelijk bent. Het moment waarop je in staat bent om jezelf de liefde te geven die je verdient, verandert alles.

Op vroege leeftijd verlaten worden

Sommige mensen zijn op een heel vroege leeftijd geconfronteerd met verlaten worden. Dit is een uitermate moeilijke ervaring. We hebben het hier echter niet alleen over opgroeien zonder ouders. Soms wordt de duidelijkste pijn veroorzaakt door emotionele verlating.

Opgroeien met ouders die fysiek aanwezig zijn maar emotioneel afwezig is ook traumatisch. Dit zijn het soort ouders die nooit emotionele steun bieden en ook geen stevige fundamenten verschaffen die gebaseerd zijn op een veilige hechting.

Ervaringen met vroeg verlaten worden laten hun stempel na. Dit gevoel van chronisch en blijvend verlies leidt tot schaamte, hulpeloosheid en angstgevoelens. Deze verlatenheid geeft je het gevoel dat je nooit geliefd werd. Je hebt dan ook het gevoel alsof eenzaamheid je enige toevluchtsoord is en dat je niemand kan vertrouwen.

Verwaarlozing en verlating vervormen de werkelijkheid en je gedachten. Het is belangrijk in te zien dat het begrijpelijk is dat je bang bent dat de mensen van wie je houdt, jou zullen verlaten (vooral als je in het verleden geleden hebt).

Het is pathologisch dat je voortdurend angstig bent en obsessieve gedachten hebt over verlating. Er is echter een lichtpunt. Het is immers mogelijk je angst om verlaten te worden te overwinnen.

“Angst is mijn trouwste gezel, het heeft me nog nooit bedrogen.”

-Woody Allen-

De angst om verlaten te worden is een gevangenis

De angst om verlaten te worden is een gevangenis

De angst om verlaten te worden is een afgesloten en verstikkende ruimte die relaties verwoest. Je mag jezelf niet kwellen om wat je doormaakt. Je moet integendeel leren om de wortels van je angst te begrijpen. Het kan je helpen om de angst beter te beheersen. Je moet je eerst bewust zijn dat de angst om verlaten te worden een echt menselijk oergevoel is.

Wat betekent dat? Als soort is er eigenlijk niets belangrijker voor de ontwikkeling en de overleving dan vanaf een vroege leeftijd ondersteunende verzorgers hebben. Dat kunnen je ouders of iemand anders zijn.

Je hebt echter verzorgers nodig die warm en liefhebbend zijn en jou het gevoel geven dat je veilig bent. Als je dat niet vanaf een vroege leeftijd hebt, dan voelen je hersenen een verschrikkelijke leegte. Het zorgt ervoor dat je kwetsbaarder bent voor het ontwikkelen van bepaalde stemmingsstoornissen.

Het Journal of Youth and Adolescence heeft in 2011 een interessante studie gepubliceerd. Onderzoekers van de Arizona State University hebben vastgesteld dat iedereen die het overlijden van een ouder ervaren heeft, ook angst voor verlating vertoont. Het is een oerangst. Het is dus iets waaraan we niet zo gemakkelijk een eind kunnen maken.

Zodra je echter leert om ermee om te gaan en de open wond te helen, verandert alles. Je wordt uiteindelijk in staat om je emotionele gevangenis te verlaten en een gelukkiger en voller leven te leiden.

Helen is een langzaam proces

Hoe kan je de angst om verlaten te worden overwinnen?

Als je één of meer ervaringen hebt met een traumatische verlating, dan begin je te geloven dat je waardeloos bent. Dit leidt tot een laag zelfvertrouwen. En dat is niet het enige. Je bent ook bang dat het opnieuw zal gebeuren.

Dit veroorzaakt angstgevoelens en zorgt voor problemen om met relaties om te gaan. Je bevindt je in giftige situaties waarin je te behoeftig bent. Jouw obsessie  om ervoor te zorgen dat mensen van je houden en jou waarderen, leidt tot het verlies van jouw authenticiteit.

Liefde die op een obsessieve behoefte gebaseerd is, zal alleen maar lijden veroorzaken. Niemand verdient om in dit soort situatie te leven. Het is dus essentieel dat je leert om je angst om verlaten te worden te overwinnen. We zullen nu enkele strategieën bespreken die je kunnen helpen om precies dit te doen.

Op emotioneel vlak voor jezelf zorgen zodat je de angst om verlaten te worden kan overwinnen

  • Aanvaard je angst voor wat het is: volledig normaal. Angst is bij alle menselijke wezens aangeboren. In jouw geval is het intenser als gevolg van vroegere ervaringen. Angst is volledig natuurlijk maar je mag niet toelaten dat het de controle over je leven neemt.
  • Als je jouw angst om verlaten te worden wil overwinnen, dan moet je 100%verantwoordelijk zijn voor jezelf. Niemand moet jou redden. Jouw partner is niet verplicht om voor jou verantwoordelijk te zijn. Hij of zij hoeft ook jouw enige bron van emotionele steun niet te zijn. Zelfliefde is de enige liefde die echt kan helen. Je moet onvoorwaardelijk van jezelf houden.
  • Je moet ook je innerlijke dialoog veranderen. Het is absoluut verboden om jezelf tekort te doen en te geloven dat niemand van je houdt. Stop ook met te denken dat je opnieuw verlaten zal worden. Laat jezelf niet het ergste denken over jezelf of over je partner. Als je merkt dat je in het zwarte gat zit van “Ze heeft dit gedaan omdat ze niet langer geïnteresseerd is…” of “Hij houdt niet echt van mij…” Herken het dan en probeer het te laten ophouden. Een rustige geest is een gelukkigere geest. Focus op het opbouwen van vertrouwen. Dan zal je sterkere en meer betekenisvolle relaties hebben.
  • Werk aan je zelfzorg op emotioneel vlak. Dit is een langzaam proces. Je moet hierbij opmerkzaam zijn en je behoeften herkennen. Jij bent immers de enige die jouw emotionele leegte kan helen. Het is jouw verantwoordelijkheid. Je kan het niet op de schouders van iemand anders leggen.
Op emotioneel vlak voor jezelf zorgen

Helen is een langzaam proces

Ten slotte willen we er nog eens op wijzen dat dit proces niet eenvoudig is. Verlaten worden laat een diepe en langdurige indruk achter. De angst om verlaten te worden overwinnen kan een lange en moeizame reis zijn. Het is mogelijk dat je niet in staat bent om het op je eentje af te werken.

Heb je het gevoel dat jouw angst om verlaten te worden je verhindert om vervullende en stabiele relaties te hebben? Aarzel dan niet en vraag professionele hulp. Je verdient het om voor jezelf te kunnen zorgen en vrij van angst te zijn. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Muñoz M, Gómez P; Santamaría C. Pensamientos y sentimientos reportados por los niños ante la separación de sus padres. Universitas Psychologica. 2008; 7(2): 347-356.
  • Schoenfelder E, Sandler I, Wolchik S, MacKinnon D. Erin N. Schoenfelder, Irwin N. Sandler, Sharlene Wolchik & David MacKinnon. J Youth Adolescence [Internet]. 2011 [consultado 7 junio 2022]; 40: 85–96. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s10964-009-9503-z

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.