Is het veilig om alcohol en alprazolam (Xanax) te combineren?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om alcohol te combineren met alprazolam. Wij vertellen je wat de experts hierover zeggen.
Is het veilig om alcohol en alprazolam (Xanax) te combineren?

Laatste update: 02 augustus, 2022

Alprazolam is een van de meestgebruikte medicijnen voor de behandeling van angststoornissen. Het wordt op de markt gebracht onder de namen Xanax, Xanax XR, en Niravam. Het is vooral aangewezen voor mensen die lijden aan paniekaanvallen of agorafobie of blootgesteld zijn aan chronische stress. De vraag die we vandaag willen beantwoorden is of het veilig is om alcohol en alprazolam te combineren?

Depressieve man met fles bier
Bij patiënten die aan zelfmedicatie doen, kunnen de effecten van het combineren van beide elementen complex zijn.

Wat zeggen de experts over het mixen van alcohol en alprazolam?

Slechts een paar drankjes kunnen de bijwerkingen van geneesmiddelen zoals benzodiazepinen versterken, die worden gekenmerkt door hun kalmerende effecten, waaronder duizeligheid, vermoeidheid en sufheid.

In sommige gevallen kunnen ze ook ataxie, geheugenverlies en huiduitslag veroorzaken, onder andere. Om deze redenen raden deskundigen aan dat degenen die alprazolam nemen alcoholconsumptie vermijden.

De DEA classificeert alprazolam als een drug met een zeker potentieel voor misbruik en afhankelijkheid. Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de drug echter zonder recept. Bovendien houden velen van hen zich niet aan de aanbevolen dosering. In deze gevallen zijn de gevaren van het combineren van de drug met alcohol nog groter.

Gedragseffecten

Alprazolam werkt door het bevorderen van de afgifte van dopamine in het lichaam. Daarom geeft het een kalmerend effect. Wanneer alcohol wordt ingenomen, heeft het dezelfde effecten. afhankelijk van de hoeveelheid alcohol. Bijvoorbeeld, als je een beetje drinkt, geeft dit een kalmerend effect. Dit wordt vervangen door een grotere opwinding naarmate je meer drinkt.

Bepaalde onderzoeken(Engelse link) beweren dat sommige nadelige effecten bij het mengen van alprazolam en alcohol verband kunnen houden met agressiviteit. Zij ontdekten dat bij competitieve activiteiten, na de combinatie van beide middelen, patiënten agressiever, vijandiger en angstiger waren. Deze gevoelens ontwikkelden zich eerder bij een provocerende reactie van anderen.

Dit heeft meerdere gevolgen voor het gedrag, vooral bij mensen die aanleg hebben voor agressie. Zelfs bij mensen met een kalmer gedrag steeg hun agressiviteitsniveau als reactie op provocatie. De reacties bleken evenredig te zijn met de alcoholinname en waren afhankelijk van het feit of deze hoger was en dichter bij het tijdstip lag waarop de drug werd ingenomen.

Een ander hiermee samenhangend probleem zou kunnen zijn dat de patiënt, wanneer hij dergelijke symptomen opmerkt, ervoor kan kiezen de drug niet te nemen op de dag dat hij alcohol drinkt. Daarom is het uiterst belangrijk dat specialisten hun patiënten informeren over de mogelijke gevaren, vooral degenen die regelmatig alcohol drinken.

Verminderd reactievermogen

Het is geen geheim dat alcohol ons reactievermogen vermindert. Bovendien toont onderzoek (Engelse link) aan dat een mengsel van alcohol en alprazolam mogelijk de kans op een ongeluk vergroot.

Verlenging van effecten en reactie

Er zijn aanwijzingen(Engelse link) dat alcoholconsumptie de effecten van alprazolam verlengt en de reacties versterkt. Meer specifiek ervaren patiënten tremoren wanneer zij het geneesmiddel combineren met alcoholische dranken.

De combinatie van de twee versterkt de bijwerkingen van het geneesmiddel. Dit betekent dat de patiënt last kan krijgen van geheugenverlies, concentratieproblemen, ontremming, hallucinaties en zelfs zelfmoordgedachten.

Ander onderzoek (Engelse link) beweert echter dat de gerapporteerde effecten grotendeels subjectief zijn en dat de gevolgen van de combinatie van alprazolam en alcohol niet groter zijn dan zou worden verwacht van het gebruik van de drug alleen.

Dit gezegd zijnde, is de algemene consensus dat diegenen die een behandeling met alprazolam ondergaan, geen alcoholische dranken moeten drinken en moeten proberen zich hiervan te onthouden tot drie dagen na het beëindigen van de medicatie.

Mensen proosten met bier
Deskundigen raden aan geen alcohol te consumeren tijdens de behandeling met anxiolytica.

Mag je alcoholvrij bier drinken met alprazolam?

In principe wel, maar je mag niet vergeten dat alcoholvrij bier wel een bepaald percentage alcohol bevat. In de meeste landen is dat 0,5 procent per biertje. Deze hoeveelheid lijkt misschien laag, maar als je een grote hoeveelheid drinkt, kun je jezelf enigszins blootstellen aan de eerder genoemde gevolgen.

Omdat anti-angstmedicatie en alcohol niet samengaan, schrijven artsen ze meestal niet voor aan mensen die een drankprobleem hebben gehad. De behandeling duurt meestal niet langer dan zes weken, zodat het geen probleem zou moeten zijn om gedurende die tijd niet te drinken. Als je echter denkt dat je een drankverslaving hebt, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen.

Aan de andere kant, en als je slechts sporadisch een pil neemt, probeer dan rekening te houden met alles wat in dit artikel is aangegeven. Vermijd drinken gedurende ten minste de eerste 24 uur en, als je kiest voor alcoholvrij bier, houd ook het aantal dat je drinkt onder controle.

Als je ook maar enigszins twijfelt, raadpleeg dan natuurlijk een professional om te kijken of er alternatieven zijn om je angst onder controle te houden. Wellicht ook interessant voor jou

Antidepressiva: verschillende soorten, effecten en bijwerkingen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Antidepressiva: verschillende soorten, effecten en bijwerkingen

Depressie raakt meer dan driehonderdvijftig miljoen mensen ter wereld. Het gebruik van antidepressiva is dan ook enorm gestegen.  • Bond, A., Silveira, J. C., & Lader, M. Effects of single doses of alprazolam and alcohol alone and in combination on psychological performance. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. 1991; 6(3): 219-228.
  • Bond, A. J., Silveira, J. C., & Lader, M. H. The effects of alprazolam alone and combined with alcohol on central integrative activity. European journal of clinical pharmacology. 1992; 42(5): 495-498.
  • Bond, A. J., & Silveira, J. C. The combination of alprazolam and alcohol on behavioral aggression. Journal of Studies on Alcohol, Supplement. 1993; (11): 30-39.
  • Huizinga, C. R., Zuiker, R. G., de Kam, M. L., Ziagkos, D., Kuipers, J., Mejia, Y., … & Cohen, A. F. Evaluation of simulated driving in comparison to laboratory-based tests to assess the pharmacodynamics of alprazolam and alcohol. Journal of Psychopharmacology. 2019; 33(7): 791-800.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.