Is het mogelijk om zonder vrienden te leven?

Is het mogelijk om zonder vrienden te leven? Heeft dit gevolgen voor onze psychische gezondheid? Tegenwoordig brengen veel mensen hun dagen door zonder vertrouwen, contact en vriendschap met andere mensen. We zullen dit in het artikel van vandaag eens analyseren.
Is het mogelijk om zonder vrienden te leven?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 november, 2022

Kun je zonder vrienden leven? Sommige mensen beantwoorden deze vraag misschien door te zeggen: “natuurlijk kan dat, ik doe het ook. Ik heb geen vrienden en ik leef gewoon nog.” En dit is natuurlijk waar.

Aan een gebrek aan sociale banden zul je niet doodgaan. Je hart zal niet stoppen en je zult hierdoor niet wegkwijnen. Maar wat voor kwaliteit van leven heb je zonder vrienden? Ervaar je welzijn of ben je gevuld met gevoelens van leegte?

Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken.

Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is. Ze zijn niet in staat om solide sociale banden op te bouwen en hebben niemand om mee te praten. te lachen en goede tijden mee te delen.

Mensen zijn sociale wezens en hun hersenen hebben die hoogwaardige interactie met hun leeftijdsgenoten nodig om van positieve emoties te genieten, zich gevalideerd te voelen en veiligheid te vinden.

Zoals we al hebben aangegeven, is het hebben van vrienden vanuit evolutionair standpunt niet nodig om te overleven, maar het geeft ons leven meer kwaliteit en kan ons helpen om echt geluk te vinden.

Is het mogelijk om zonder vrienden te leven

Is het mogelijk om zonder vrienden te leven?

Mensen zeggen vaak dat de kwaliteit van onze sociale relaties wordt gevoed door wat we in onze familie hebben meegemaakt. Dit is echter niet helemaal waar.

Sommige mensen hebben een traumatisch verleden als gevolg van misbruikende of liefdeloze ouders en toch zijn ze erin geslaagd een echte ‘familie’ te vinden die is gebouwd op vriendschapsbanden. Soms gebeurt het zelfs andersom. Het hebben van een liefdevol gezin is niet in alle gevallen een garantie dat we in staat zullen zijn om hechte vriendschappen te sluiten.

Aan de andere kant, en afgezien van dit alles, kan niemand ontkennen dat goede vrienden kleur in ons leven brengen. Deze mensen vinden we meestal bijna terloops. In tegenstelling tot familie, krijgen we ze niet zomaar.

En bijna zonder te weten hoe, worden ze metgezellen, onverwachte schatten die met ons reizen gedurende een bepaalde tijd van ons leven of soms zelfs voor altijd.

Het is waar dat sommige vrienden komen en gaan. Sommige zijn valse vriendschappen en andere zijn echt. Ze kunnen ons echter allemaal op de een of andere manier betere mensen maken.

Sommige mensen hebben echter door een gebrek aan sociale vaardigheden of door teleurstellingen in hun leven lange tijd geen vrienden gehad. Daarom is de vraag: kan iemand leven zonder vrienden?

Het is mogelijk om zonder vrienden te leven, we leven immers in een steeds meer individualistische samenleving

Ja, het is perfect mogelijk om zonder vrienden te leven. Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Arizona door Dr. Melika Demir en Dr. Ingrid Davidson (Engelse link) heeft echter iets interessants aangetoond. Het is iets dat ons uitnodigt om na te denken over de betekenis ervan.

Ze ontdekten dat vriendschappen ons inderdaad helpen geluk te ervaren. Deze factor is echter niet het belangrijkste voor mensen als geheel.

De meest doorslaggevende factor is de bevrediging van basisbehoeften, maar ook het gevoel competitief te zijn. Je onafhankelijk voelen, basisaspecten hebben zoals eten, werk, huisvesting of zelfs een partner hebben, zijn allemaal wenselijker. We kunnen hier nog een factor toevoegen, namelijk ‘liquide relaties’.

Zoals filosoof en socioloog Zygmunt Bauman zou zeggen: de samenleving wordt steeds individualistischer. Dit maakt banden en contact kwetsbaarder, onbetrouwbaarder en zelfs ongrijpbaar. Vrienden komen en gaan en ze duren zelden lang. Hoewel dit tot ontevredenheid kan leiden, wennen sommige mensen eraan.

Ik heb niet veel vrienden nodig omdat ik sociaal met veel mensen omga

Mensen moeten toegang hebben tot dagelijkse sociale interactie. We hebben het hier over de meest elementaire interactie. Praten met collega’s op het werk en gesprekken voeren met buren of met de verkoopmedewerker in de plaatselijke winkel.

Dit geeft ons een goed gevoel, zelfs tot het punt dat veel mensen niet meer nodig hebben. Ze willen en proberen geen hechte banden aan te gaan die echte vriendschappen zullen worden.

Daarom is dit soort nogal oppervlakkige interactie voldoende voor bepaalde mensen. Deze mensen zouden gerust kunnen zeggen dat men inderdaad zonder vrienden kan leven.

Man zit alleen

Is het schadelijk als je geen goede vriendschappen hebt?

We weten al dat het mogelijk is om zonder vrienden te leven. Veel mensen missen om de een of andere reden een dergelijke band en ze accepteren dat dit de manier is waarop ze hun tijd zullen besteden. De vraag is echter of dit enige psychologische kosten met zich meebrengt.

Het klopt dat iedereen anders is. Sommigen zullen de band van hun familie of partner voldoende vinden. Anderen voelen zich misschien zelfs tevreden in hun teruggetrokkenheid.

Dit is echter niet normaal en ook niet aanbevolen. Bovendien moeten we rekening houden met dit feit: zelfmoorden komen steeds vaker voor in deze individualistische samenleving vol kwetsbare relaties. Ja, het klopt dat het niet hebben van vrienden ons op zich niet doodt, maar het maakt het leven wel moeilijker.

Mensen hebben goede vriendschappen nodig, mensen die ze kunnen vertrouwen om situaties te creëren waarin ze zichzelf emotioneel kunnen voeden. Vriendschap maakt het menselijk bestaan meer vervuld, geeft meer betekenis en biedt ondersteuning die een enorm positief effect heeft op de geestelijke gezondheid.

Het ontbreken van deze factor creëert leegte en wonden waarin onvrede en eenzaamheid onze werkelijkheid pijnlijk vervormen. Zorg ervoor dat je jezelf geen vriendschappen ontneemt.

Zoek naar mensen met wie je je passies kunt delen. Zoek naar mensen met wie je kunt groeien, lachen en waarmee je tijd kunt doorbrengen. De voordelen zijn levensgroot. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom stellen mensen mij altijd teleur?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom stellen mensen mij altijd teleur?

Waarom stellen mensen je altijd teleur? Lees dit interessante artikel om de mogelijke redenen te ontdekken zodat je er wat aan kunt doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Demir, M., & Davidson, I. (2013). Toward a better understanding of the relationship between friendship and happiness: Perceived responses to capitalization attempts, feelings of mattering, and satisfaction of basic psychological needs in same-sex best friendships as predictors of happiness. Journal of Happiness Studies, 14(2), 525-550

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.