Is het mogelijk om ontrouw in een relatie te vergeven?

Vergeving voor liefdesverraad is een moeilijke beslissing die zorgvuldig genomen moet worden. Hier zijn enkele sleutels om dit proces bewust te maken.
Is het mogelijk om ontrouw in een relatie te vergeven?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 23 september, 2024

Wist je dat bijna de helft van de volwassen bevolking in Spanje toegeeft ooit ontrouw te zijn geweest? En dat dit een van de belangrijkste oorzaken is van scheidingen in Mexico? Ontrouw en je partner vergeven is niet iets dat simpel is.

Je partner bedriegen komt vaker voor dan we denken, maar ontrouw vergeven is niet zo gemakkelijk. Experts zeggen dat het mogelijk is en dat je er zelfs als persoon van kunt groeien. Maar hoe doe je dat? Is het de moeite waard?

Het antwoord op deze vragen hangt af van elke relatie en van elke persoon. Het is heel gebruikelijk om te zeggen dat je een liefdesverraad nooit zou vergeven, maar het perspectief verandert vaak onder bepaalde factoren, zoals huwelijkstevredenheid of de duur van jullie samenzijn.

Om een concreet en legitiem antwoord te kunnen geven, is het daarom nodig om je te verdiepen in de redenen voor verraad, de gevolgen ervan en andere overwegingen. Laten we er eens goed voor gaan zitten.

Kan ontrouw vergeven worden?

Ontrouw vergeven is mogelijk, maar het is niet eenvoudig of automatisch. Het is een complex proces dat varieert afhankelijk van de omstandigheden en de betrokken personen. Als het vertrouwen wordt geschonden, wordt de relatie in de kern verbroken.

Wat vergeven wel en niet is

Het proces van vergeven is moeilijk. Maar het is vaak nog moeilijker als we misvattingen hebben over wat het betekent. Dus voordat we gaan bespreken hoe we vergeving kunnen schenken bij verraad in de liefde en met welke aspecten we rekening moeten houden, is het cruciaal om te begrijpen wat vergeving eigenlijk inhoudt.

Vergeven is…

  • Een mogelijkheid: het is een geldige en legitieme optie, maar je bent niet verplicht om het te doen.
  • Ervoor kiezen om wrok niet vast te houden: het is een manier om ervoor te kiezen om wrok los te laten om verder te kunnen.
  • Emotionele pijn loslaten: het is een proces van het verlichten van de emotionele last die het verraad heeft veroorzaakt.
  • Het kost tijd en innerlijk werk: het kost tijd, reflectie en introspectie om te helen en verder te gaan.

Vergeven daarentegen is niet…

  • Verplicht: het is niet iets wat je moet doen; het is een persoonlijke keuze en mogelijkheid.
  • Een teken van zwakte: het betekent niet dat je je moed onderschat of handelt vanuit een positie van zwakte; integendeel, het vereist grote kracht.
  • De feiten en de aangerichte schade vergeten: het gaat niet om het negeren, minimaliseren of vergeten van de emotionele pijn.
  • Iets dat van de ene op de andere dag gebeurt: echte vergeving kan niet onmiddellijk worden bereikt.
  • Het verradende gedrag accepteren of rechtvaardigen: het betekent niet denken dat wat de ander heeft gedaan juist of gerechtvaardigd is.
  • Synoniem voor verzoening en herstel van de relatie: de persoon die je bedrogen heeft vergeven betekent niet noodzakelijkerwijs dat je de relatie met hem of haar hervat.

Moet je zoiets vergeven en is het dat waard?

Een ontrouw vergeven (of niet) is een beslissing die wordt genomen op basis van morele criteria. Of het ethisch is om dit soort verraad van vertrouwen te vergeven is aan het individu.

Bovendien zal iedereen moeten inschatten in hoeverre hij of zij flexibel is ten opzichte van zijn of haar eigen overtuigingen en verwachtingen. Ook op de vraag of het de moeite waard is om dit te doen, varieert het antwoord. Vergeven en de band nog een kans geven is de moeite waard zolang beide partners bereid zijn om te werken aan genezing en het herstellen van het vertrouwen.

Dit omvat het voeren van eerlijke gesprekken erover, het maken van nieuwe afspraken en je daaraan committeren en, in veel gevallen, het zoeken van relatietherapie. Maar ongeacht of de relatie wel of niet wordt hervat, vergeven is een proces


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Dit zijn de stadia na ontrouw


Hoe vergeef je verraad in de liefde? Aspecten waarmee je rekening moet houden

Beleving van ontrouw

Zoals hierboven beschreven is het vergeven van ontrouw een ingewikkelde en langdurige taak. De eerste stap is het nemen van een bewuste beslissing, die kan worden ondersteund door de volgende overwegingen:

  • Herwinnen van vertrouwen. Beoordelen of het verloren vertrouwen teruggewonnen kan worden.
  • Implicaties. Dit verwijst naar de wederopbouw van ieders partnerschap.
  • Oorzaken van het verraad. Tekortkomingen in de relatie, hechtingsstijl, toxische dynamiek of de mogelijkheid om aan bepaalde behoeften te voldoen.
  • Mate van ontrouw. Hoeveel tijd is er verstreken voor de bekentenis, hoe betrokken was de partner bij de andere relatie, etc.
  • Soort bedrog. Sommige mensen maken onderscheid tussen seksuele en sentimentele ontrouw. Het belang van elk moet worden beoordeeld.
  • Gevolgen van het verraad. Emotionele wonden, financiële problemen, gevolgen voor andere familieleden (zoals kinderen), etc.
  • Gevoelens ten opzichte van de ander. Weeg af of het de moeite waard is om het te proberen: hou je echt van de persoon, hoeveel, wegen de positieve aspecten van de relatie op tegen de positieve?

Vergeven en vergeten

Als er eenmaal een bewuste beslissing is genomen, is het tijd om te beginnen aan de weg naar de wederopbouw van de relatie. Sommige relatietherapeuten beschrijven dit als “opnieuw beginnen,” d.w.z. nieuwe voorwaarden stellen aan de band en gewoonten en dynamiek aanpassen.

Er is niet alleen vergeving nodig. Om een optimaal niveau van echtelijke tevredenheid te bereiken, is het ook nodig dat het verraad niet langer aanwezig is in de emoties en gedachten van de individuen. Dit is wat in de dagelijkse woordenschat vaak “vergeten” wordt genoemd.

“Ik vergaf en bleef in de relatie,” en wat nu?

Het uitgangspunt zal heel anders zijn, afhankelijk van of de vergeving oprecht is of niet. Als je echt hebt vergeven, zal je houding positiever en opener zijn, en alleen dan is het mogelijk om ‘opnieuw te beginnen’. Aan de andere kant, als vergeving niet authentiek is, zullen de wrok blijven bestaan ​​en zal de relatie waarschijnlijk van struikelblok tot struikelblok gaan.

Toch is het belangrijk om niet te verwachten dat alles meteen weer normaal wordt . Het zal niet gebeuren; het zou ook niet mogen gebeuren. Het is essentieel om realistisch te zijn over het feit dat het herstellen van vertrouwen tijd, toewijding en moeite kost, en dat er onderweg ups en downs zullen zijn.

Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Social and Personal Relationships (Engelse link) blijkt dat het helen van een relatie die verbroken is door verraad een proces in fasen omvat: het erkennen van de schade, het nemen van verantwoordelijkheid, het opnieuw verbinden, eerlijk communiceren en het herstellen van vertrouwen.

Relatietherapeuten benadrukken op hun beurt het belang van het vaststellen van nieuwe voorwaarden in de relatie en het aanpassen van de dynamiek.

Zonder vertrouwen is er geen relatie mogelijk

Na een misleiding wordt het vertrouwen niet van de ene op de andere dag hersteld. Als je echter na een geruime tijd hebt geprobeerd de relatie te vergeven en te hervatten, maar je kunt de gerelateerde gedachten, beelden en angsten niet kwijtraken, dan is het noodzakelijk om de beslissing opnieuw te evalueren.

Een verkering of huwelijk kan niet goed verlopen als er altijd wantrouwen in de lucht hangt. Het is niet gezond om voortdurend met angst en zorgen te leven. Bovendien is het niet gezond om je partner voortdurend in twijfel te trekken en hem/haar voor onbepaalde tijd met jouw twijfels en angsten geconfronteerd te laten worden. Vertrouwen is cruciaal voor een gelukkige en stabiele relatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Asvadi, M., Bakhshipoor, A., & Razavi Tabadeghan, B. Z. (2022). Comparing the effectiveness of emotionally focused couple therapy and cognitive-behavioral couple therapy on forgiveness and marital intimacy of women affected by infidelity in Mashhad. Journal of Community Health Research11(4), 277-286. https://chooser.crossref.org/?doi=10.18502%2Fjchr.v11i4.11644
  • Buunk, A. P., & Fernandez, A. M. (2020). Don’t cheat like I did: possessive jealousy and infidelity in close relationships. Interpersona14(2), 211-216. https://interpersona.psychopen.eu/index.php/interpersona/article/view/4265
  • Dacka, M., Kulik, A., & Nowak, K. (2023). Determinants of forgiveness after experiencing infidelity in a marital relationship. Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio54(2), 44-57. https://fidesetratio.com.pl/ojs/index.php/FetR/article/view/1185
  • Fife, S. T., Gossner, J. D., Theobald, A., Allen, E., Rivero, A., & Koehl, H. (2023). Couple healing from infidelity: A grounded theory study. Journal of Social and Personal Relationships40(12), 3882-3905. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/02654075231177874
  • Glass, S. (2007). Not” just friends”: rebuilding trust and recovering your sanity after infidelity. Simon and Schuster.
  • Perel, E. (2017). The state of affairs: Rethinking infidelity-A book for anyone who has ever loved. Hachette UK.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.