Is het mogelijk om de juiste persoon op het verkeerde moment te ontmoeten?

Is het waar dat je soms mensen ontmoet die perfect voor je zouden zijn, maar dan op een ander moment? Heeft iemand je ooit weggeduwd met de mededeling dat het voor jullie beiden niet het juiste moment was? In dit artikel gaan we het hebben over het ontmoeten van de perfecte persoon, maar op het verkeerde moment.
Is het mogelijk om de juiste persoon op het verkeerde moment te ontmoeten?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Is het waar dat je de juiste persoon op het verkeerde moment kunt ontmoeten? Zijn er momenten in je leven dat je door allerlei omstandigheden een veronderstelde ‘soulmate‘ moet loslaten?

In feite hebben velen zich in dit soort emotionele situatie bevonden. Ze kunnen merken dat, net als ze zich in het gezinsleven hebben gesetteld, er een nieuw iemand opduikt die hun ideeën totaal verandert. Of ze hebben net een traumatische relatie beëindigd en zijn nog niet klaar om aan een nieuwe relatie te beginnen, hoe veelbelovend de nieuwe persoon ook lijkt te zijn.

Misschien zijn ze om werkredenen naar een ander land verhuisd en duikt er uit het niets iemand op met wie het gewoon ‘klikt’. Niettemin is de relatie door professionele problemen (zogenaamd) niet levensvatbaar.

Dit soort situaties kan je bekend voorkomen. Die waarin je uiteindelijk zegt ‘juiste persoon, verkeerde tijd’. maar is dit werkelijk het geval, of zat er misschien een flinke dosis angst achter? Laten we dat eens uitzoeken.

Meestal, als de perfecte persoon op het verkeerde moment opduikt, was hij of zij niet echt de perfecte persoon.

Stel loopt hand in hand
Als je iemand vindt van wie je echt houdt, moet je voor die relatie vechten.

Juiste persoon, verkeerde tijd: cliché of werkelijkheid?

De schrijver André Gidé zei dat de mens geen nieuwe oceanen kan ontdekken als hij niet de moed heeft de oever uit het oog te verliezen. Hetzelfde gebeurt met de liefde. Je zult nooit een volledige, bevredigende en gelukkige relatie hebben als je niet genoeg durft. Dat betekent vaak dat je risico’ s moet nemen en compromissen moet sluiten.

In feite komt er soms, zelfs nadat je op een eenvoudige, magische en spontane manier met iemand een relatie begonnen bent, een tijd dat je, om die verbintenis vol te houden, iets achter moet laten. Je moet je aan meerdere omstandigheden aanpassen om de relatie waarin je gelooft overeind te houden, die liefde waarnaar je zo verlangt en die zo de moeite waard is.

Dus wat is er waar van het klassieke idee dat we soms op het verkeerde moment de juiste persoon ontmoeten? Veel mensen geloven dit idee zeker. Ze geloven het omdat ze het ervaren hebben. In feite wordt het laten ontsnappen van die speciale persoon later een wonde voor hen. Ze betreuren wat ze verloren hebben, en verlangen naar wat had kunnen zijn maar nooit was.

Er zijn veel clichés en valse mythen rond relaties. De veronderstelling dat de ideale persoon op de meest ongelegen momenten kan opduiken is daar een voorbeeld van.

De juiste mensen zijn tijdloos

De meeste tijd (zo niet alle) verschijnt de liefde van je leven op het minst verwachte moment. Soms verschijnen ze als je in een vaste relatie zit. Of ze kunnen komen als je druk bezig bent met andere plannen, zoals een nieuwe baan. Ze kunnen zelfs verschijnen als je liefdesverdriet hebt.

Het leven heeft een zekere orde die voor ons een chaos is. Ook al begrijpen we sommige van de mechanismen ervan, het totale begrip dat ons in staat zou stellen de toekomst nauwkeurig te voorspellen ontgaat ons. Het is onze verantwoordelijkheid om te weten hoe te handelen vóór elke gebeurtenis die zich voordoet.

Daarom zal, als de juiste persoon werkelijk arriveert, geen enkel moment het verkeerde zijn, want jullie beiden maken die liefde mogelijk. Ware liefdes zijn tijdloos. Het maakt niet uit hoe ze verpakt worden, hoe ze aankomen, en onder welke omstandigheden, uiteindelijk zal het paar elke moeilijkheid trotseren om mogelijk te maken wat voor anderen onmogelijk is.

Als je meer waarde toekent aan het verkeerde moment, waren ze niet geschikt voor je

Wees voorzichtig als iemand je vertelt dat je op het verkeerde moment in zijn leven kwam. Als ze de deur voor je dichtslaan door te zeggen dat ze gebonden zijn aan een ander of andere plannen hebben, en geen plaats voor je hebben in hun ingewikkelde leven, ga dan verder. Sla de bladzijde om, want je prioriteiten liggen anders.

Dat komt omdat, voor de juiste persoon, tijd niet bestaat en jouw intrede in hun werkelijkheid alles zal veranderen. Niemand laat los waar hij echt van houdt en, als de genegenheid diep zit, zijn er geen verkeerde momenten. Je oude prioriteiten vervagen en er ontstaan nieuwe waarin jij de eerste plaats inneemt. De rest wordt slechts ondergebracht, georganiseerd, of achtergelaten.

Koppel ver uit elkaar
Wees moedig. Laat liefde niet gaan uit angst of besluiteloosheid.

Laat spijt niet wegvreten aan wat had kunnen zijn

Het kan zijn dat de juiste persoon wel op het verkeerde moment langs kwam. Er zijn immers tijden dat je je emotioneel of mentaal niet voorbereid voelt om met bepaalde situaties om te gaan. Het kan zijn omdat je nog heel jong was en niet wist hoe je moest omgaan met je ouders die tegen je relatie waren.

Of, misschien was je net uit een stormachtige relatie gekomen. Het soort dat diepe splinters in je hart achterliet. Als er midden in dat soort genezingsproces een bijzonder iemand opdook, was je er misschien gewoon nog niet klaar voor. Angst en besluiteloosheid kluisterden je aan. In deze gevallen verscheen waarschijnlijk een nieuwe psychologische breuk, die van spijt.

Massey University (Nieuw Zeeland) deed een studie (Engelse link) die beweerde dat spijt van niets doen het meest voorkomt van allemaal. Het is het emotionele ongemak dat ons in zijn greep houdt als we niet handelen en als we niet reageren op een omstandigheid die een moedige reactie vereist. Op deze momenten zijn we niet bereid om resoluut, vastberaden en zelfs gedurfd te zijn.

Liefde vraagt echter vaak moed en inspanning. Niemand kan ooit 100 procent weten of een relatie zal lukken. Toch is het beter het geprobeerd te hebben, dan een stap terug te doen en voor altijd spijt te hebben van wat je niet gedaan hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Impett, Emily & Gable, Shelly & Peplau, Letitia. (2005). Giving Up and Giving In: The Costs and Benefits of Daily Sacrifice in Intimate Relationships. Journal of personality and social psychology. 89. 327-44. 10.1037/0022-3514.89.3.327.
  • Towers A, Williams MN, Hill SR, Philipp MC, Flett R. What Makes for the Most Intense Regrets? Comparing the Effects of Several Theoretical Predictors of Regret Intensity. Front Psychol. 2016 Dec 15;7:1941. doi: 10.3389/fpsyg.2016.01941. PMID: 28018275; PMCID: PMC5156700.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.