Is het de moeite waard om je met je partner te verzoenen?

Verzoening met je partner kan een unieke kans zijn om onderliggende problemen op te lossen en de relatie te verbeteren. Maar wanneer is het de moeite waard om te doen? Of liever gezegd de moeite waard?
Is het de moeite waard om je met je partner te verzoenen?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 22 mei, 2023

Soms, na een enorme verstoring, een aanzienlijk meningsverschil of een grote tegenslag, gaat de storm voorbij en verschijnt er kalmte aan de horizon. Op andere momenten gebeurt dat niet. Dat komt omdat de gebeurtenissen een belangrijke stempel hebben gedrukt. Op dat moment vraag je je af of het de moeite waard is om je met je partner te verzoenen of dat het tijd is om de relatie te beëindigen.

Deze vraag is uiterst belangrijk, vooral als je terugkerende moeilijkheden hebt ervaren of als er iets is gebeurd dat de relevantie van je relatie in twijfel trekt. Hoe dan ook, het belangrijkste is je af te vragen of verzoening met je partner een oplossing betekent of een manier is om je problemen in stand te houden.

Als je je met hem of haar gaat verzoenen, moet je bedenken hoe je dat gaat doen. Wordt alles opgelost met een boeket bloemen of een romantisch diner of moet je verder gaan? Lees hier meer.

“Verzoening vereist veranderingen van hart en geest, evenals sociale en economische veranderingen. Het vereist zowel symbolische als praktische actie .”

-Malcolm Fraser-

Trieste vrouw
Verzoenen met een partner is mogelijk, zolang een oplossing haalbaar is en er een verandering in de relatie optreedt.

Verzoenen met je partner

Problemen in een relatie zijn normaal. In feite zijn ze een uitstekende gelegenheid voor verbetering. Veel moeilijkheden bereiken niet het punt dat ze een breuk genereren, maar andere wel.

Andere veroorzaken niet alleen vervreemding, maar ook ongemak en kunnen beide partners aanzienlijk littekens bezorgen. Er zijn ook veel kleine problemen die repetitief kunnen worden en een relatie kunnen verslechteren.

In deze gevallen rijst de vraag of het handig is om je met je partner te verzoenen of niet. Het eerste waar je rekening mee moet houden zijn je eigen gevoelens. In het bijzonder de emoties die je partner bij je opwekt en of de liefde die je voor hem of haar voelt nog echt sterk is.

Wat is de motivatie?

Is het de moeite waard om je met hem of haar te verzoenen? Niet als een van de volgende omstandigheden van toepassing is. Je:

  • belangrijkste motivatie om je met je partner te verzoenen is je angst dat de relatie zal eindigen.
  • bent al herhaaldelijk tegen hetzelfde probleem aangelopen. Het eindigt meestal in verzoening en steekt daarna weer de kop op.
  • koestert gevoelens van wrok en wilt je alleen verzoenen om wraak te nemen op je partner.
  • voelt je schuldig (Spaanse link). Dat komt omdat je denkt dat hij of zij er echt onder zal lijden als je je niet met hem of haar verzoent.
  • gelooft dat je, met een beetje geduld, in staat zult zijn hen te veranderen.
  • voelt je verplicht je te verzoenen, voor het welzijn van je kinderen.
  • hebt bepaalde economische belangen die je alleen kunt redden als je je verzoent.
  • maakt je zorgen over wat anderen zouden kunnen denken als je je niet verzoent.

In alle bovenstaande gevallen moet je uiterst zorgvuldig nadenken over wat je moet doen. Dit zijn het soort situaties waarin je niet echt uit bent op verzoening met je partner.

In feite verleng je een werkelijkheid die voor jou ongemakkelijk is, maar die je om de een of andere reden niet achter je wilt laten. Uiteindelijk zal dit echter niet werken. Vroeg of laat zul je beseffen dat je zowel jezelf als je partner pijn doet.

Stel in gesprek
Wanneer verzoening meer gekoppeld is aan het verlengen van een werkelijkheid die niet echt werkt, is het raadzaam om te stoppen en na te denken.

Hoe kun je je verzoenen

Als je je met je partner wilt verzoenen uit liefde en omdat je wilt dat alles beter werkt, zodat je samen kunt groeien en meer evenwicht en harmonie kunt bereiken, ben je op de goede weg. Dat gezegd hebbende, is dit niet voldoende. In feite is het net zo belangrijk om de juiste manier te kiezen om de kern van het conflict op te lossen. Neem ten eerste de tijd en haast je niet.

Je moet je gevoelens onderzoeken. Vraag je vooral af wat je dwars zit, hoe het je laat voelen en waarom je je ongemakkelijk voelt. Leg je hand op je hart en probeer, zonder jezelf op de borst te kloppen, eerlijk vast te stellen hoe jij deelneemt aan of bijdraagt aan het conflict. Is het door handelen of nalaten? Richt je op jezelf, niet op je partner.

Tot slot

Als je denkt dat je alles hebt uitgezocht, zeg dan tegen je partner dat je wilt praten. Zoek idealiter een tijd en een ruimte waar jullie je allebei op je gemak voelen en geen haast hebben. De beste manier om je met je partner te verzoenen is door te vertellen wat je in je overdenking hebt ontdekt.

Hoe voel je je, hoe beïnvloedt de situatie je, en wat wil je voor de toekomst? Natuurlijk is het ook belangrijk dat je in staat bent om met respect naar je partner te luisteren.

Verzoening wordt geconsolideerd als je tot een nieuwe overeenkomst komt. Als het niet mogelijk is om alles op te lossen, moet er in ieder geval een verbintenis zijn tot verandering, aanpassing en verbetering.

Dit is niet eenvoudig, maar als je het echt goed wilt doen, geef verzoening dan een kans. Tenslotte betekent verzoenen niet dat je de bladzijde omslaat, maar dat je je voorbereidt om een betere bladzijde te schrijven dan de vorige.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez Ramírez, E., García Méndez, M., & Rivera Aragón, S. (2014). Medición de la culpa en la relación de pareja. Ciencias Psicológicas, 8(2), 115-128.
  • Castelló, A. S., Torres, C. R., Pérez, R. L., & Vayá, E. J. C. (2017). Efectos del conflicto parental postdivorcio en la adaptación y bienestar de los hijos. Información psicológica, (114), 83-97.
  • Cigoli, V., & Scabini, E. (2007). Construcción del ideal de pareja y procesos de reconciliación. El cuidado de los vínculos. Mediación familiar y comunitaria, 109-132.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.