Het internet vermindert ons kritisch vermogen op 3 manieren
Meerdere studies hebben aangetoond dat ons kritisch vermogen afneemt wanneer we voortdurend verbonden zijn met het internet. Dit is geen vermoeden. Het is een onderbouwde conclusie die voortkomt uit gegevens en analyse.
De relatie tussen het internet en onze hersenen treedt binnen bepaalde grenzen op. Die hebben gevolgen voor onze manier van denken.
In deze betekenis stemt het kritisch vermogen overeen met de maatstaf waarmee we informatie overwegen en evalueren. Het laat ons toe om te bepalen of de informatie geldig en relevant is. We hoeven je niet te zeggen dat bepaalde aspecten van het internet niet geldig of relevant zijn. Dit is de reden waarom het internet het kritisch vermogen laat afnemen.
“Wat in Vegas gebeurt, blijft in Vegas. Wat op Twitter gebeurt, blijft voor altijd aanwezig op Google!”
-Jure Klepic-
Hoe werkt dit? Veel websites zoals zoekmachines en sociale netwerken werken met algoritmen. De functie van deze algoritmen is de advertenties en pagina’s op maat te maken voor de smaken en de voorkeuren van de gebruiker.
Na verloop van tijd houdt dit jou tegen om dingen te zien die je niet wilt zien. Je ziet dan alleen maar wat je leuk vindt. Op lange termijn vermindert het internet dus het kritisch vermogen. Dit zijn de drie voornaamste manieren waarop het internet dit doet.
1. De informatie op het internet bevestigt jouw mening
Wanneer je een zoekmachine gebruikt, worden alle gegevens geactiveerd die het internet verzameld heeft. Op deze manier verschijnen eerst de sites die je meestal leest of informatie in de lijn van wat je meestal opzoekt. Een belangrijke hoeveelheid materiaal wordt dus uit je zoekresultaten weggelaten.
Op sites voor sociale media gebeurt iets soortgelijks. Wanneer je ze gebruikt, onthoudt het netwerk de mensen met wie je het meest praat. Meestal denken deze mensen waarschijnlijk op een manier die lijkt op hoe jij denkt. Zonder dat jij het beseft, wordt jouw cirkel opmerkelijk kleiner.
Het probleem is dat je zonder het te weten jezelf in een ideologische wereld plaatst die alleen jouw overtuigingen bevestigt. Je vindt dus geen informatie of meningen die je eigen mening tegenspreken. Het enige wat je krijgt, is bevestiging.
Dat zorgt er voor dat je je een beperkt idee vormt van de wereld om je heen. Je begint dan te denken dat deze ideale wereld de werkelijkheid is. Je beseft echter niet dat je een groot deel van het beeld mist. Dit is één manier waarop het internet het kritische vermogen laat afnemen.
2. Het internet vermindert het kritisch vermogen door narcisme te stimuleren
Vooral de sites op de sociale media hebben een nieuwe vorm van verslaving gecreëerd, de verslaving aan likes. Het is niet zo dat jij er noodzakelijkerwijze om vraagt. Elke keer dat je iets op de site plaatst, verwacht je echter dat anderen zullen reageren. Als ze dat niet doen, kan jij je gefrustreerd voelen of misschien aan jezelf twijfelen.
De wetenschap heeft vastgesteld dat likes dopamine activeren. Men beschouwt ze steeds meer als een beloningsmechanisme. Ze geven je een goed gevoel over jezelf. Dat komt omdat ze jou het gevoel geven dat je door een groep aanvaard wordt.
Dit kan problematisch zijn. Die afhankelijkheid kan immers op een bepaalde manier jouw meningen en woorden vormgeven zonder dat jij het beseft.
Dit is dus nog een andere manier waarop het internet het kritisch vermogen vermindert. Het zorgt ervoor dat ons ego een product van sociale consumptie wordt. Het ego probeert door anderen goedgekeurd te worden.
Niet akkoord gaan kan immers betekenen dat je een bepaalde omgeving moet verlaten of te maken krijgt met publieke afwijzing. Dat leidt tot de conditionering van ons denken.
3. Het internet bevordert onbelangrijke sociale relaties
Je kan op de sociale media op vele manieren met andere mensen omgaan. Er zijn applicaties voor sociale media maar er zijn ook forums, chats en andere soortgelijke media. Het web creëert op deze manier een vals gevoel dat je door mensen omringd bent.
Er is een eindeloos gesprek dat geen begin of einde lijkt te hebben. Op zijn beurt gaat dat gesprek over kwesties die “gewoon” geworden zijn. Of je dat nu leuk vindt of niet, uiteindelijk zal ook jij erover praten.
We merken het niet maar lichamelijk contact met anderen wordt steeds minder noodzakelijk. De interacties op het internet houden in dat je een bepaalde fysieke houding aanneemt. Je zit bijna altijd en kijkt naar een scherm. Dit heeft effecten op je lichaam en je hersenen.
Fysieke training vermeerdert de intelligentie. Lichamelijk contact verhoogt het vermogen tot empathie, uitwisseling tussen mensen en genegenheid.
Je kan dus uit dit artikel opmaken dat het internet het kritisch vermogen laat afnemen. We passen ons vrijwillig aan nieuwe manieren van leven aan en hoe we met anderen omgaan. Het internet neemt onze rechtstreekse ervaringen in het werkelijke leven weg. Uiteindelijk zal je de wereld door een klein en beperkt venster zien. Dat is het risico.