Impulsiviteit kan schadelijk zijn

Impulsiviteit, wanneer het eerder regel dan uitzondering wordt, kan schadelijk zijn.
Impulsiviteit kan schadelijk zijn
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 21 augustus, 2023

Wat zijn de voordelen van impulsief zijn? Het lijkt erop dat er niet te veel zijn, in feite is het precies het tegenovergestelde. Omdat impulsiviteit schadelijk kan zijn voor zowel jou als de mensen om je heen. Het ergste is dat het iets is dat je onbewust doet en later spijt krijgt van je woorden of daden. Je kunt echter niet terug in de tijd.

Om deze reden is het belangrijk om te leren je impulsen te beheersen en een beetje meer na te denken.

Als, zodra iemand iets tegen je zegt, je reageert en ze op de verkeerde manier beantwoordt… als ze je een vraag stellen en je zegt het eerste wat in je opkomt… als je altijd de eerste bent om een ruzie te beginnen, als, als er iets misgaat, je begint te schreeuwen en je een driftbui krijgt als een kind… dan heb je misschien een impulsiviteitsprobleem.

Voel je niet slecht. Alles in het leven heeft een oplossing, behalve de dood natuurlijk. Ten eerste is het goed om te begrijpen dat af en toe impulsief zijn niet per se slecht is, omdat het je ervan kan weerhouden om te verlegen of introvert te zijn, je kan helpen te krijgen wat je wilt en van jezelf te laten horen. Er ontstaat een probleem wanneer impulsiviteit de regel wordt en niet de uitzondering.

Impulsiviteit kan schadelijk zijn

Impulsiviteit is niet hetzelfde als dwangmatigheid. Dwangmatige mensen zijn degenen die zonder behoefte kopen en kleding en voorwerpen in hun huizen verzamelen. Impulsiviteit omvat een andere manier van kanaliseren of reageren op emoties. Je vertoont woede, boosheid, nervositeit of huilt als iets niet gaat zoals je wilt of verwacht, of als je niet weet hoe je een probleem moet oplossen.

Impulsiviteit kan schadelijk zijn

Je manier om jezelf uit te drukken zendt veel dingen uit. Helaas drukken je woorden en houdingen niet altijd goede gevoelens uit. Ook al is het misschien niet je bedoeling om anderen te ergeren of pijn te doen, je zou dit toch kunnen doen.

Ben jij een van die mensen die de eerste steen werpt, antwoordt voordat hij de situatie goed analyseert, en wiens eerste reactie is om boos te worden of te vechten? Heb je de neiging om je overweldigd te voelen door woede, waardoor je overweegt kwetsend te zijn, wraak te nemen of te schreeuwen? Wees dan voorzichtig, want impulsiviteit kan je parten spelen.

Je hoeft geen excuses te verzinnen. Bijvoorbeeld dingen zeggen als:

  • ” ik ben gestrest.”
  • ” ik deed het zonder na te denken.”
  • ” de economische crisis maakt me echt down.”
  • ” ik heb zoveel problemen.”
  • ” maar ik ben van nature impulsief.”
  • ” ik ben ongesteld.”

Zie de situatie onder ogen en accepteer dat je een impulsiviteitsprobleem hebt. Dat is de eerste stap.

Actie en reactie

Dan is het tijd voor actie, niet voor reactie. Dit betekent dat als je eerste reflexactie, wanneer je wordt geconfronteerd met een niet zo goede stimulus, terugvechten is, je moet wachten. De techniek van tot tien tellen (of twintig, dertig, honderd…) of diep ademhalen kan voor jou werken. Alles wat je helpt om niet te antwoorden of te schreeuwen zodra de ander is uitgesproken.

Waarom is dit handig? Nou, je zegt niet het eerste dat in je opkomt, wat, laten we eerlijk zijn, vaak niet het meest geschikte is.

In feite betekent het simpelweg een paar seconden laten verstrijken niet dat je het gesprek niet kunt voortzetten of dat je iets verkeerd hebt begrepen, maar eerder dat je wat tijd nodig hebt om de informatie te verwerken. Inderdaad, je kunt je geest veel eer geven omdat hij sneller is dan het licht, maar dit is niet altijd een goede zaak.

Denk altijd na over wat je gaat doen voordat je handelt. Sta niet toe dat impulsiviteit je overheerst, anders zal je pad vol duisternis zijn.

Zet de zaken in perspectief en alles zal verbeteren. Neem de tijd om zowel elkaars woorden als die van jezelf te analyseren en je zult betere resultaten behalen. Want door niet impulsief het eerste te zeggen dat in je opkomt en in plaats daarvan naar je woorden te kijken, zal het leven zoveel beter voor je zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.