Ik verander niet voor jou, ik groei met je mee

Liefde betekent niet dat je voor je partner moet veranderen, het betekent samen groeien.
Ik verander niet voor jou, ik groei met je mee
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 september, 2023

“Ik verander niet voor jou, ik groei met je mee.” Misschien vind je deze zin verrassend. Dat komt omdat het heel gewoon is om te geloven dat het opbouwen en onderhouden van een relatie met je partner vereist dat een van jullie of jullie allebei bepaalde dingen in je leven moeten veranderen of opgeven.

Bovendien denk je misschien dat je ‘om je aan te passen’ aan het karakter van je partner, bepaalde persoonlijke aspecten moet veranderen.

We zullen niet ontkennen dat een stel zijn en een stabiele en duurzame relatie onderhouden soms vereist dat je bepaalde dingen opgeeft. Er is echter een grens. Vanaf het moment dat je gedwongen wordt om te veranderen, verlies je namelijk iets van jezelf. Er ontstaat dan een leegte.

Als je je waarden, je hobby’s of je karakter verandert voor je partner, ben je niet langer jezelf. In feite word je dan een valse en vormloze luchtspiegeling van jezelf.

Als het gaat om het onderhouden van een relatie, mag je nooit toestaan dat je rechten en waarden worden geschonden. Die definiëren jou. Evenmin mag je van je partner verlangen dat hij voor jou ‘verandert’, dat hij zich aanpast aan jouw behoeften. Want dit komt neer op emotionele chantage. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Individuele groei en groei van het stel

Stek knuffelt in een boot

Jullie relatie is geen vaste en onveranderlijke entiteit. Je bent niet blind voor alles om je heen, voor je parallelle sociale relaties, je werk, familie en persoonlijke behoeften, enz.

Als koppel zijn jullie betrokken bij een proces van voortdurende verandering. Daarom is het noodzakelijk om je relatie aan te passen aan nieuwe situaties en de voorbijgaande jaren. Anders kun je geconfronteerd worden met conflicten.

Een van de problemen waar je mee te maken krijgt is de noodzaak om je eigen persoonlijke groei in harmonie te brengen met de groei van jullie beiden, als koppel. In een gezonde en gelukkige relatie zijn beide sferen verenigd en met elkaar verbonden.

Je respecteert, begrijpt en waardeert het feit dat de persoon van wie je houdt zijn eigen persoonlijke ruimte heeft om zich te ontwikkelen, te groeien en zichzelf te zijn.

Dit proces is in feite een merkwaardige paradox. Want terwijl jullie er elke dag aan werken om een eenheid te zijn in harmonie, toewijding en intimiteit, staan jullie jezelf in werkelijkheid toe om twee onafhankelijke entiteiten te blijven die in staat zijn om zichzelf te verrijken in jullie individualiteit. Op hun beurt brengen jullie die wijsheid en innerlijk geluk naar jullie beiden, als koppel.

Het betekent opgroeien, niet veranderen

Blij stel in de natuur

Het is belangrijk om de individuele groei van ieder van jullie te bevorderen. Je weet dat dit je interne balans, eigenwaarde en persoonlijke voldoening bevordert.

Daarom is het nutteloos om de persoon van wie je houdt te dwingen om te veranderen. Als je hem of haar bijvoorbeeld zou vragen om minder extravert te zijn, om niet zoveel uit te gaan en om te proberen meer tijd thuis door te brengen, dan zou je in feite zijn frustratie voeden en zijn of haar belangen schenden.

Het heeft geen zin om ze ongelukkig te maken alleen vanwege je eigen egoïsme. Je kunt hen niet dwingen te veranderen om je eigen gaten op te vullen of je eigen wonden te helen. Een relatie gaat over opbouwen, groeien en vooruitgaan. Het gaat er nooit om iemand te beletten zichzelf te zijn.

Vooruitgaan en jezelf vinden

Volwassen liefde is de basis van alle gezonde relaties. Het is een bewuste liefde die in staat is de ander te respecteren en lief te hebben zoals hij is. Dit zonder hem ooit te willen dwingen te veranderen. Met volwassen liefde leer je dat het persoonlijke angsten en onzekerheden zijn die de behoefte opwekken om de ander te controleren.

Ik verander niet voor jou, ik groei met je mee

Betrap je jezelf erop dat je dingen zegt als “Ik hoop dat ze veranderen. Dan zorg ik ervoor dat ze bij me blijven, want dan passen ze perfect bij me?” Zo ja, dan moet je begrijpen dat mensen geen legpuzzels zijn, geen losse stukjes die perfect bij elkaar moeten passen. De hoeken van je partner hoeven niet in de jouwe te passen. Ook hoeft jouw leegte niet gevuld te worden met hun deugden.

Liefde is zorgzaamheid. Het is een voortdurend proces waarin je groeit en je ontwikkelt. Tegelijkertijd geef je om de groei van degenen van wie je houdt. Dit wordt ook op jou geprojecteerd.

Je moet begrijpen dat we allemaal onvolmaakte wezens zijn. We zijn allemaal op zoek naar andere onvolmaakte wezens om mee verder te gaan en mee te groeien, dag na dag. Dit prachtige proces zal een leven lang duren, maar in de tussentijd zul je ook individueel groeien. Je wordt wijzer, terwijl je ook als koppel groeit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.